17 Ιουλίου 2024

Γάζα: Δεκάδες νεκροί Παλαιστίνιοι από νέο ισραηλινό χτύπημα σε χαρακτηρισμένη «ασφαλή» ζώνη - Βομβαρδισμένα 7 στα 10 σχολεία του ΟΗΕ, 160 οι νεκροί Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι

Παλαιστίνιοι που εκτοπίστηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας περιμένουν στην ουρά για νερό σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στη πόλη Χαν Γιουνίς, Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024. | AP Photo/Jehad Alshrafi

Σχεδόν επτά στα 10 σχολεία της UNRWA έχουν βομβαρδιστεί στη Γάζα • Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι έχει σκοτώσει περίπου τα μισά από τα ηγετικά στελέχη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς

Συνεχίζει ακάθεκτο το Ισραήλ τους βομβαρδισμούς σε περιοχές αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, σκορπώντας καθημερινά τον θάνατο σε δεκάδες ανθρώπους.

Τα ισραηλινά πλήγματα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ώρες σκότωσαν άλλους 40 ανθρώπους, ενώ το Ισραήλ και η Χαμάς εξετάζουν την τελευταία πρόταση κατάπαυσης του πυρός.

Ένα χτύπημα σημειώθηκε σε μια χαρακτηρισμένη από το Ισραήλ «ασφαλή ζώνη» για χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση κοντά σε σκηνές που φιλοξενούν εκτοπισμένες οικογένειες στη Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Τουλάχιστον 23 άλλοι σκοτώθηκαν και ακόμα 73 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση σε σχολείο στον προσφυγικό καταυλισμό Νουζεϊράτ στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο ΜΜΕ της Γάζας.


Σύμφωνα με το Al Jazeera χάος επικρατεί μέσα στο Νοσοκομείο Νασέρ στη Χαν Γιουνίς, μετά την άφιξη μεγάλου αριθμού βαριά τραυματιών από το βομβαρδισμένο σχολείο στον προσφυγικό καταυλισμό Νουζεϊράτ.

Η ισραηλινή επίθεση στο γυμνάσιο Al-Razi στην καρδιά του καταυλισμού συνέβη σε ώρα αιχμής, όταν οι δρόμοι γύρω από το υπερπλήρες σχολείο ήταν γεμάτοι κόσμο.

Η Χαμάς εξέδωσε μια δήλωση καταγγέλλοντας τον «εσκεμμένο βομβαρδισμό εκτοπισμένων από το Ισραήλ στο σχολείο al-Razi της UNRWA στον καταυλισμό Νουζεϊράτ και στην περιοχή Αλ Μαουάσι δυτικά της πόλης Χαν Γιουνίς, η οποία κηρύχθηκε ασφαλής περιοχή».

«Πρόκειται για μια βάναυση και επαίσχυντη πράξη που αποτελεί ουλή για την ανθρωπότητα», είπε η παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν των ΗΠΑ είναι εταίρος του πιστού συμμάχου του Ισραήλ, «που συνεχίζει να πραγματοποιεί γενοκτονία» στη Γάζα.

«Η αμερικανική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Μπάιντεν, φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτή τη συστηματική δολοφονία του λαού μας, με τη συνεχιζόμενη πολιτική και στρατιωτική υποστήριξή της στην κατοχή και τον στρατό της και λόγω της παρεμπόδισης της διεθνούς δικαιοσύνης στην καταδίωξη των ισραηλινών εγκληματιών πολέμου».

Αλλά και η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children χαρακτήρισε τις πρόσφατες επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία στη Γάζα ως «τρομακτικές». «Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης αποδεκατίζονται μπροστά στα μάτια μας», ανέφερε στο X, ζητώντας κατάπαυση του πυρός. «Τα παιδιά δεν μπορούν να συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της σύγκρουσης. Τα νοσοκομεία και τα σχολεία δεν πρέπει ποτέ να γίνονται στόχοι». 


►Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου το ήμισυ των ηγετικών στελεχών της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς έχει «εξουδετερωθεί», ενώ σχεδόν 14.000 μαχητές έχουν σκοτωθεί ή αιχμαλωτιστεί από την έναρξη της στρατιωτικής εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο στρατός τόνισε ότι «εξουδετέρωσε» ανώτερους διοικητές - συμπεριλαμβανομένων διοικητών ταξιαρχιών, διοικητών ταγμάτων και διοικητών λόχων - και σκότωσε χιλιάδες μαχητές.

Βομβάρδισαν 7 στα 10 κτίρια σχολεία του ΟΗΕ

Σχεδόν επτά στα 10 σχολεία της UNRWA έχουν βομβαρδιστεί στη Γάζα από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους.

«Πάνω από το 95% αυτών των σχολείων χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγια όταν χτυπήθηκαν. 539 άτομα που είχαν καταφύγει σε εγκαταστάσεις της UNRWA έχουν σκοτωθεί», δήλωσε η UNRWA στο X. «Πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια. Η κατάφωρη περιφρόνηση των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ και του ανθρωπιστικού δικαίου πρέπει να σταματήσει».


Στους 160 οι νεκροί δημοσιογράφοι

Όλο και μακραίνει παράλληλα και η λίστα με τους δημοσιογράφους - θύματα του πολέμου.

Ο Μοχάμεντ Αμπντάλα Μισμίς, διευθυντής προγράμματος στο Sawt Al-Awsa Radio, σκοτώθηκε στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης του παλαιστινιακού θύλακα. Η δήλωση στο Telegram δεν διευκρίνισε τις συνθήκες, τον χρόνο ή τον τόπο του θανάτου του. Ο Μισμίς είναι ο 160ος δημοσιογράφος που σκοτώθηκε στον πόλεμο, ανέφερε η ανακοίνωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου