01 Ιουλίου 2024

Σέριφος: Κάηκε το 1/4 του φυσικού τοπίου - Συγκλονίζουν οι εικόνες από το καμένο φυσικό τοπίο (ΕΙΚΟΝΕΣ & VIDEO)

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Βιώσιμων Κυκλάδων», οι υλικές ζημιές από την φωτιά είναι λίγες, αλλά μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Σερίφου συμπεριλαμβανομένων περιοχών εντός Natura– έχουν καεί ολοσχερώς. Η πυρκαγιά βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο και παραμένει μια μόνο ενεργή εστία, στο ιχθυοτροφείο.

Ολονύκτια ήταν η μάχη με τη φωτιά που ξέσπασε χθες στις 6 το απόγευμα σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Καμαλαύκα στο Λιβάδι, πλησίον κατοικημένης περιοχής. Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, η φωτιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και τέθηκε υπό έλεγχο περίπου στις 5 το πρωί. Με διάσπαρτες εστίες, το μέτωπο υπολογίζεται ότι έφτασε τα 15 χιλιόμετρα και σε πολλά σημεία η φωτιά σταμάτησε στη θάλασσα. Το Καλό Αμπέλι ήταν το επίκεντρο της καταστροφής.

«Πυρκαγιά στην Σέριφο. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Ράμος και Λιβάδι απομακρυνθείτε προς Σέριφο» ανέφερε το πρώτο μήνυμα που στάλθηκε στις 18:29. Μέχρι να καταφτάσουν ενισχύσεις από τη Σύρο, στο σημείο επιχειρούσαν οι 4 πυροσβέστες του νησιού και εθελοντές με 1 όχημα και υδροφόρες του Δήμου, ενώ πραγματοποιούνταν εναέριες ρίψεις με 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Στις 19:00, μετά από επίταξη που αποφασίστηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κατέφθασε από τη Σύρο το πλοίο Άρτεμις, το οποίο έδωσε μάχη λόγω των ισχυρών ανέμων για να δέσει στο λιμάνι. Αποβίβασε 3 πυροσβεστικά και 7 πυροσβέστες προκειμένου να συμβάλουν στο έργο της κατάσβεσης.

Οι άνεμοι στο νησί παρέμεναν ισχυροί, πνέοντας γύρω στα 7-8 μποφόρ. Στις 19:34 όσοι βρίσκονταν στις περιοχές Κουταλάς, Γάνεμα, Βάγια, Καλό Αμπέλι έλαβαν μήνυμα να κατευθυνθούν προς τη Χώρα της Σερίφου μέσω Κουτάλα. Τα σπίτια εκκενώθηκαν, και τα ενοικιαζόμενα έστειλαν τους επισκέπτες σε καταλύματα στο λιμάνι.

Στις 21:00 ξεκίνησε από τον Πειραιά το Άνεμος με 11 πυροσβεστικά και 22 πυροσβέστες, το οποίο έφτασε γύρω στις 03:00 μετά τα μεσάνυχτα, όταν η φωτιά είχε κοπάσει. Συνεισφέραν σημαντικά κατά τις πρωινές ώρες, όταν ο αέρας δυνάμωνε.

Η φωτιά πέρασε πάνω από τα σπίτια καίγοντας μόνο τον περιβάλλοντα χώρο. Κάηκαν και εσωτερικά κάποιες αποθήκες κοντά στην περιοχή που γίνεται η καύση σκουπιδιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟ της εικόνας

 

Οπτική από τη Βαγιά προς Καλό Αμπέλι, η φωτιά πλησιάζει την Άνω Βαγιά. [Δημήτρης Σταθόπουλος]

«Αν και οι υλικές ζημιές είναι λίγες, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος είναι μεγάλη» δηλώνει ο Δημήτρης Σταθόπουλος από τον Σύλλογο Φίλων Σερίφου. Όπως υπολογίζει, 1/4 του νησιού είναι πλέον καμένο.

 

Επιτείνεται το ζήτημα της λειψυδρίας

Μεγάλο ήταν το πρόβλημα με το νερό, καθώς μεγάλες ποσότητες καταναλώθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς. Η Σέριφος αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας και η επόμενη μέρα για το νησί θα είναι κρίσιμη.

Χθες Σάββατο 29 Ιουνίου, σε όλη την Ελλάδα είχαμε 54 πυρκαγιές.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου