05 Ιουλίου 2024

Συλλογή Υπογραφών Ενάντια στη Νέα Απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου από το ΕΚΠΑ - Τον απολύουν ξανά για παραδειγματισμό όλων (UPDATE)


Η Διοίκηση του ΕΚΠΑ, σε μια έκρηξη εκδικητικότητας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απολύει ΞΑΝΑ, δυο μήνες μετά την επαναπρόσληψη του, τον Δημήτρη Αντωνίου, συμβασιούχο εργαζόμενο επί 19 έτη, Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού και μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΔΠΤΕ. Παράλληλα, συνεχίζει ακάθεκτη την επιχείρηση δίωξης του Παντελή Βαϊνά, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, μετά και την ΕΔΕ στην οποία οδηγήθηκαν 13 μέλη του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών για την συνδικαλιστική τους δράση.

Με αφορμή τη συμβολική διαμαρτυρία στο ΚΛΕΙΔΙ στις 12 Φεβρουαρίου ενάντια στην αξιοποίηση των τηλε-εξετάσεων ως μέσο κάμψης του αγώνα των φοιτητών κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ και υπέρ της δημόσιας και δωρεάν Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το ΕΚΠΑ εναρμονίζεται πλήρως με το υπόλοιπο κράτος και την κυβέρνηση που κυνηγά και διώκει με κάθε τρόπο τον κόσμο του αγώνα και της ανυπακοής. 
 
Δεν είναι τυχαίες οι διώξεις στους εκπαιδευτικούς, στα λιμάνια, στις γειτονιές, οι σωρεία πειθαρχικών και δικαστικών διώξεων που φορτώνονται στην πλάτη του κινήματος. 
 
Δεχόμαστε μια επίθεση που θέλει να μας κάμψει, να μας πειθαρχήσει, να μας επιβάλει τη σιωπή, να μη μιλάμε. Και το ΕΚΠΑ πρωτοστατεί, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, στην επιβολή μιας κεντρικής πολιτικής ποινικοποίησης της κοινωνικής και συνδικαλιστικής δράσης, σε μια επιχείρηση μετατροπής του Πανεπιστημίου σε μια αποστειρωμένη ζώνη όπου διεκδικήσεις και συλλογική δράση δε θα έχουν θέση.

ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤIΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Η ΣΙΓΗ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΦΩΝΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΕΔΩ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 

***

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής στηρίζει τον αγώνα για επαναπρόσληψη του συναδέλφου

ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

Η Διοίκηση του ΕΚΠΑ, σε μια έκρηξη εκδικητικότητας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απολύει ΞΑΝΑ το συνάδελφό μας, Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου μας και μέλος του Κ.Σ. της ΟΔΠΤΕ, Δημήτρη Αντωνίου.

Αποδεικνύεται ότι το «σπάσιμο» της επαναπρόσληψής του σε δύο συμβάσεις (Μάιο με αρχές Ιουλίου και Ιούλιο με τέλη Δεκέμβρη) ήταν ενταγμένο σε ΕΝΑ σχεδιασμό: Να σταματήσουν οι ενοχλητικές μας κινητοποιήσεις τον Απρίλιο με την επαναπρόσληψή του και να επανέλθουν οι πρυτανικές αρχές, εάν και όταν οι συνθήκες θα το επέτρεπαν, κατά προτίμηση εν μέσω αδειών των εργαζομένων και εξεταστικής των φοιτητών, στην ΑΠΟΦΑΣΗ για απόλυση , αξιοποιώντας τη δεύτερη σύμβαση.

ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ.

Με όλους τους φυσικούς μας συμμάχους, εργαζόμενους εντός και εκτός ΕΚΠΑ, φοιτητές, σωματεία και συλλογικότητες.

ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΕΔΩ.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤIΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

ΚΑΝΕΝΑΣ-ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΟΣ-Η ΤΟΥ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΞΑΝΑ.

***

Κινητοποίηση εργαζομένων του ΕΚΠΑ
ΔΙΩΓΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΝΕΑ ΜΑΖΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΕΚΠΑ

Τον απολύουν ξανά για παραδειγματισμό όλων

Η διοίκηση του ΕΚΠΑ έδειξε την πόρτα ξανά στον εργαζόμενο, δύο μήνες μετά την επαναπρόσληψή του, τιμωρώντας τον για τη συνδικαλιστική του δράση ● Η αντιπρύτανης σε μια έκρηξη θυμού απευθύνθηκε στους εκπροσώπους δεκάδων σωματείων εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και φοιτητικών συλλόγων με απαράδεκτες εκφράσεις: «Εξω, ρε, από το γραφείο μου»

Tο εκδικητικό της πρόσωπο απέναντι σε έναν εργαζόμενο συνδικαλιστή έδειξε χθες για ακόμα μια φορά η πρυτανεία του ΕΚΠΑ. Με τις κραυγές «Φτάνει πια» και «Εξω, ρε, από το γραφείο μου» και χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι, η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Σοφία Παπαϊωάννου «υποδέχθηκε» τον σύλλογο διοικητικού προσωπικού, ο οποίος προχωρούσε σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας για την εκδικητική απόλυση του γενικού γραμματέα του συλλόγου και επί 19 χρόνια συμβασιούχου εργαζόμενου στο ΕΚΠΑ, Δημήτρη Αντωνίου, ο οποίος απολύθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.

Αφορμή για την πρώτη απόλυσή του τον περασμένο Μάρτιο αποτέλεσε η συμμετοχή του, ως μέλους του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη συμβολική κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων, ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ και φοιτητών του ΕΚΠΑ στο ΚΛΕΙΔΙ (Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου) που οδήγησε στην πτώση του σέρβερ και στη διακοπή των διαδικτυακών εξετάσεων στο υπό κατάληψη ίδρυμα τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται πως το μπλοκάρισμα του σέρβερ είχε κρατήσει μόλις 1,5 ώρα και αποτέλεσε υλοποίηση της απόφασης της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται πως πολλές από τις διαδικτυακές εξετάσεις, οι οποίες πραγματοποιούνταν για να παρακαμφθούν οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών, χαρακτηρίστηκαν από την πανεπιστημιακή κοινότητα ως φιάσκο καθώς ήταν αδύνατο να διατηρηθεί το αδιάβλητο, με αποτέλεσμα να μην αποφευχθούν περιστατικά μαζικών αντιγραφών, χρήσης smartphone κ.α. Η παρέμβαση στο ΚΛΕΙΔΙ αποτέλεσε μόνο την αφορμή καθώς, όπως διαφάνηκε στη συνέχεια, επρόκειτο για εκδικητική απόλυση του εργαζομένου -μέσω μη ανανέωσης της σύμβασής του- εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης.

Φοιτητές, διοικητικοί υπάλληλοι και καθηγητές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στάθηκαν επί εβδομάδες στο πλευρό του εργαζόμενου με αποτέλεσμα την επαναπρόσληψη του Δ. Αντωνίου στα μέσα Μαΐου. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες μέρες, η διοίκηση του ΕΚΠΑ απέλυσε ξανά τον εργαζόμενο, δύο μήνες μετά την επαναπρόσληψή του.

Στη χθεσινή μαζική κινητοποίηση -τη δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες- που κάλεσαν ο Σύλλογος Εργαζομένων, η ΟΔΠΤΕ (Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης), η ΠΑΣΕΔΙΠ (Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού), ο Σύλλογος ΕΤΕΠ ΕΚΠΑ κ.α. για την ανάκληση της απόλυσης συμμετείχαν εκπρόσωποι δεκάδων σωματείων εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και φοιτητικών συλλόγων. Για ακόμα μια φορά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ απουσίαζε, με τους συγκεντρωμένους να τον κατηγορούν ότι αποφεύγει τη συνάντηση για να μην απαντήσει στο αίτημά τους.

Ακολούθησε παράθεση των αιτημάτων από τους εκπροσώπους των φορέων. Δηλώθηκε -σε ήπιο τόνο, όπως φαίνεται και στο σχετικό οπτικοακουστικό υλικό- στην αντιπρύτανη ότι η «παρούσα πρυτανική αρχή με τη στάση της και την επιμονή της στην απόλυση του Δ. Αντωνίου καταγράφεται στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του ΕΚΠΑ», καθώς δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο μεταπολιτευτικά στο δημόσιο απόλυσης εργαζόμενου - εκλεγμένου στη διοίκηση Σωματείου και Ομοσπονδίας για τη συνδικαλιστική του δράση. Στη συνέχεια, η αντιπρύτανης σε μια έκρηξη θυμού τούς απευθύνθηκε με απαράδεκτες εκφράσεις και επιδεικτικά αποχώρησε για να μη δώσει απαντήσεις.

«Θα μας βρουν μπροστά τους»

Aνακοίνωση εξέδωσε μετά το περιστατικό και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι τυχαίες οι διώξεις στους εκπαιδευτικούς, στα λιμάνια, στις γειτονιές, η σωρεία πειθαρχικών και δικαστικών διώξεων που φορτώνονται στην πλάτη του κινήματος. Δεχόμαστε μια επίθεση που θέλει να μας κάμψει, να μας πειθαρχήσει, να μας επιβάλει τη σιωπή, να μη μιλάμε. Και το ΕΚΠΑ πρωτοστατεί, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, στην επιβολή μιας κεντρικής πολιτικής ποινικοποίησης της κοινωνικής και συνδικαλιστικής δράσης, σε μια επιχείρηση μετατροπής του Πανεπιστημίου σε μια αποστειρωμένη ζώνη όπου διεκδικήσεις και συλλογική δράση δεν θα έχουν θέση [...] Αν νομίζει η διοίκηση του ΕΚΠΑ ότι μπορεί να παίζει με τις ζωές των εργαζομένων κάνει λάθος. Θα μας βρουν μπροστά τους».

Ανάλογα ψηφίσματα έχουν εκδώσει παρά πολλά σωματεία, όπως η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΑΝΠΥ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΑΥΝΤΠ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΝΑΤ και Κατωτέρων Πληρωμάτων (ΠΣΣ – ΝΑΤ) κ.α. Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού, όπως αποφασίστηκε στη συνέλευση του συλλόγου των διοικητικών, είναι τη Δευτέρα στον ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας) στη Χρήστου Λαδά 6 στο κέντρο της Αθήνας.

Πογκρόμ διώξεων

Το ζήτημα δεν είναι βέβαια μόνο η ικανοποίηση του αιτήματος επαναπρόσληψης του εργαζομένου συνδικαλιστή, αλλά η συγκροτημένη απάντηση στο πογκρόμ διώξεων του τελευταίου εξαμήνου («Φουντώνει η αντίδραση στο μπαράζ διώξεων», «Εφ.Συν.» 22/5/2024), καθώς δεκάδες εκπαιδευτικοί σύρονται σε πειθαρχικά, συνδικαλιστές διώκονται, δυσκολεύει η κήρυξη απεργίας και ενώ αρχίζει να υλοποιείται η ντροπιαστική θέσπιση της 6ήμερης εργασίας, μια ευρωπαϊκή πρωτοτυπία οπισθοδρόμησης στα εργασιακά δικαιώματα.

Κάπως έτσι το αντιλαμβάνονται και η Ταξική Πορεία και οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών σε κοινή τους ανακοίνωση: «Η κεντρική πολιτική επιλογή του συστήματος να χτυπήσει το δικαίωμα στην οργάνωση στους χώρους δουλειάς, στη συνδικαλιστική δράση, στην απεργία και τη διαδήλωση αφορά κάθε εργαζόμενο. Ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις είναι ανάγκη να δυναμώσει και να αποκτήσει κεντρικό χαρακτήρα αντιπαράθεσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου