13 Ιουλίου 2024

Δολοφονικός βασανισμός Βασίλη Μάγγου: Φόβοι και για νέα απόπειρα δικαστικής συγκάλυψης - Συγκέντρωση σήμερα, Σάββατο 13/7/2024, για τα 4 χρόνια από τον δολοφονικό βασανισμό του

Συγκέντρωση σήμερα, Σάββατο 13/7/2024, για τα 4 χρόνια από τον δολοφονικό βασανισμό του Β.Μάγγου
Ο πατέρας του Βασίλη καταγγέλλει ότι μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη διάταξη του ανακριτή Πλημμελειοδικών Βόλου, η υπόθεση χρεώθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου κ. Παπαϊωάννου, δηλαδή στον ίδιο που είχε αρχικά την υπόθεση και την είχε στείλει στο Μονομελές Πρωτοδικείο, κατηγορώντας μόνο τρεις αστυνομικούς και μόνο για πλημμελήματα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 4 χρόνων από τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου μετά τον δολοφονικό βασανισμό του στις 14 Ιουνίου 2020 από αστυνομικές δυνάμεις και τον θάνατό του στις 13 Ιουλίου, με τον οποίο σφραγίστηκε η κρατική δολοφονία, ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου καλεί σε συγκέντρωση το Σάββατο 13 Ιουλίου, στις 12.00, στην πλατεία Ελευθερίας. Εν τω μεταξύ, νέα απόπειρα συγκάλυψης στη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης έχει καταγγείλει ο Γιάννης Μάγγος, πατέρας του Βασίλη.

Στις 13 Ιουνίου του 2020 πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση ενάντια στην καύση σκουπιδιών έξω από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ - Lafarge στον Βόλο με χιλιάδες διαδηλωτές να φωνάζουν το σύνθημα: «Να φύγει η Lafarge από την πόλη».

Η απάντηση των αστυνομικών δυνάμεων απέναντι σε αυτή τη μεγάλη κινητοποίηση ήταν η μετατροπή της πόλης του Βόλου για ημέρες σε εμπόλεμη ζώνη. Οι διαδηλωτές της πορείας της 13ης Ιούνη χτυπήθηκαν έξω από την ΑΓΕΤ, στην οδό Πολυμέρη στην πόλη, ακόμα και μέσα στο Νοσοκομείο του Βόλου, έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας («Επνιξαν στα χημικά τη μεγάλη συγκέντρωση κατά της καύσης σκουπιδιών», «Εφ.Συν.», 13/6/2020). Τις επόμενες ημέρες η Ασφάλεια πραγματοποίησε εφόδους σε σπίτια διαδηλωτών.

Αποκορύφωμα αυτών των βαναυσοτήτων ήταν ο άγριος βασανισμός του Βασίλη Μάγγου έξω από τα δικαστήρια στις 14 Ιουνίου 2020, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες της διαδήλωσης. Ενας βασανισμός που συνεχίστηκε και κατά την προσαγωγή του στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, σε αυτοκίνητο των ΟΠΚΕ και στο ίδιο το αστυνομικό μέγαρο («Η ΕΛ.ΑΣ. στον Βόλο... ζήλεψε τη Μινεάπολη», «Εφ.Συν.», 16/6/2020). Εναν μήνα μετά, στις 13 Ιουλίου του 2020, ο Βασίλης είναι νεκρός («Πέθανε ο 26χρονος Βολιώτης που είχε βασανιστεί από την ΕΛ.ΑΣ.», «Εφ.Συν.», 15/7/2020).

«Η δολοφονία του Βασίλη Μάγγου αποτελεί την κορύφωση ενός προαποφασισμένου σχεδίου τρομοκράτησης ενός κοινωνικού ρεύματος στην πόλη του Βόλου και ευρύτερα, που τόλμησε να τα βάλει με τα τέρατα των επιχειρηματικών συμφερόντων, για να μπορούμε τελικά να ορίζουμε εμείς τους όρους ζωής στις πόλεις μας. Ο βασανισμός του Βασίλη ήταν μια στοχευμένη πράξη των αστυνομικών δυνάμεων, που ενεργούσαν ως στρατός ασφαλείας των συμφερόντων της ΑΓΕΤ - LAFARGE και των τοπικών της στηριγμάτων. Η ίδια επιχείρηση τρομοκράτησης συνεχίζεται εδώ και 4 χρόνια με την παρωδία της επιχείρησης δικαστικής συγκάλυψης του βασανισμού του Βασίλη Μάγγου, με την ομηρία δεκάδων κατηγορουμένων για τη διαδήλωση της 13ης Ιούνη του 2020», αναφέρει στο κάλεσμά του ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου. «Η σιδηρά φτέρνα των μηχανισμών τρομοκράτησης έχει βρει μπροστά της όμως το αγκάθι της μαχητικής αλληλεγγύης εκατοντάδων αγωνιστών και συλλογικών δράσεων, που 4 χρόνια τώρα δίνουν έναν αδυσώπητο αγώνα ενάντια στη συγκάλυψη και κυρίως για την υπέρβαση των τρομοκρατικών μεθοδεύσεων των κρατικών και επιχειρηματικών μηχανισμών», καταλήγει.

Αξιόποινες πράξεις

Εν τω μεταξύ, ο πατέρας του Βασίλη, Γιάννης, καταγγέλλει ότι η οικογένειά του με έκπληξη πληροφορήθηκε ότι μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη διάταξη του ανακριτή Πλημμελειοδικών Βόλου, χρέωσε την υπόθεση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου κ. Παπαϊωάννου.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την από 27/2/2024 προαναφερόμενη διάταξη, κατηγορούμενοι πλέον είναι έξι αστυνομικοί για τις αξιόποινες πράξεις των βασανιστηρίων κατά συναυτουργία και κατά συρροή, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και κατά συρροή, της έκθεσης κατά συναυτουργία και της παράνομης κατακράτησης κατά συναυτουργία («Διπλασιάζονται οι κατηγορούμενοι, αναβαθμίζεται το κατηγορητήριο», «Εφ.Συν.», 3/4/2024). Oμως, ο κ. Παπαϊωάννου είναι ο ίδιος εισαγγελέας που είχε χρεωθεί αρχικά την υπόθεση και την είχε στείλει στο Μονομελές Πρωτοδικείο, κατηγορώντας μόνο τρεις αστυνομικούς και μόνο για πλημμελήματα.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για λάθος και ότι η εξαίρεση του κ. Παπαϊωάννου από την υπόθεση είναι μονόδρομος. Σε αντίθετη περίπτωση, η δίκη δεν έχει κανένα νόημα. Ας μας ταχυδρομήσουν και την απόφαση του δικαστηρίου τους στο σπίτι μας. Εξάλλου, τέσσερα χρόνια όλα στα παρασκήνια γίνονται. Ας γνωρίζουν όμως ότι τότε απέναντί τους δεν θα είμαστε μόνο εμείς, αλλά και η κοινωνία που συμπαραστέκεται στην υπόθεσή μας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο Γιάννης Μάγγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου