12 Ιουλίου 2024

Al Jazeera: Ελεύθεροι σκοπευτές εκτελούν αμάχους στη Γάζα

Καπνός κοντά στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας | AP

Κάτοικοι της Γάζας δήλωσαν στο Al Jazeera πως δεκάδες άνθρωποι έχουν πέσει νεκροί από πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν αδιακρίτως στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ενώ Παλαιστίνιοι απομακρύνονται από την περιοχή μετά τη νέα εντολή εκκένωσης που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι επιθέσεις των ελεύθερων σκοπευτών φέρεται να σημειώθηκαν καθώς οι πολίτες έφευγαν από διάφορες συνοικίες στην πόλη της Γάζας.

Ένας άνδρας δήλωσε στο AJ ότι, ενώ καθόταν κοντά στο στάδιο Yarmouk, είδε έναν ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή να πυροβολεί έναν άνδρα σε ποδήλατο που μετέφερε κονσέρβες τροφίμων.

Τραυματιοφορείς φέρεται να είπαν στον άνδρα ότι δεν είχαν λάβει οδηγίες για την ανάσυρση των σορών. Είχαν, μάλιστα, προειδοποιηθεί ότι όποιος πλησίαζε τον νεκρό θα πυροβολούνταν.

Σφαγή στη Γάζα
Σφαγή στη Γάζα | AP Photo Jehad Alshrafi

Μια γυναίκα δήλωσε επίσης ότι στην περιοχή βρίσκονται δεκάδες σοροί στοιβαγμένοι στους δρόμους, μετά την επέλαση των ισραηλινών δυνάμεων.

“Ήρθαμε να ζητήσουμε βοήθεια από τους τραυματιοφορείς και τους πυροσβέστες για να πάρουν τουλάχιστον τα πτώματα ώστε να μην παραμείνουν στο δρόμο”, είπε. “Πρέπει να θαφτούν”.

Πολλοί κάτοικοι υποστήριξαν επίσης ότι είδαν έναν ακόμα άνδρα να πέφτει νεκρός από πυρά ελεύθερου σκοπευτή. “Απλώς περπατούσε όταν μια σφαίρα καρφώθηκε στο κεφάλι του” δήλωσε ένας άνδρας.

Σε ρεπορτάζ από τη γειτονιά της Shujayea, όπου ο ισραηλινός στρατός είχε εντείνει τις επιθέσεις του τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο Ibrahim Al Khalili, δημοσιογράφος Al Jazeera δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άφησαν πίσω τους την απόλυτη καταστροφή μετά την αποχώρησή τους από τμήματα της περιοχής.

“Πολλοί κάτοικοι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, προσπαθώντας να κατανοήσουν το μέγεθος της καταστροφής”, είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλές απώλειες μεταξύ των αμάχων. Τα νοσοκομεία και οι κλινικές έχουν κατακλυστεί από τραυματίες, πολλοί από τους οποίους χρειάζονται επειγόντως ιατρική φροντίδα”, ανέφερε, ενώ χιλιάδες κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί.

Τα κτίρια που στέκονται ακόμη όρθια είναι δομικά υποβαθμισμένα με “σημαντικές ζημιές στις στέγες, τους τοίχους και τα θεμέλια”, είπε. Βασικές υπηρεσίες όπως η ύδρευση, η ηλεκτροδότηση και η αποχέτευση έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου