31 Ιανουαρίου 2024

Καθυστερεί η μεταβίβαση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ


Η διάψευση Ξενοκώστα, τρία ερωτήματα και μια ευχή



Πρόσθετα ερωτήματα μετά την ανακοίνωση του ομίλου ΟΝΕΧ ότι «δεν έχει καταστεί αμετάκλητη και εφαρμοστέα από το αρμόδιο δικαστήριο η Συμφωνία Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας».
 
Δεν έχει καταστεί αμετάκλητη και εφαρμοστέα από το αρμόδιο δικαστήριο η Συμφωνία Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας και ούτε έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασής τους προς τις εταιρείες του Ομίλου ΟΝΕΧ (Ξενοκώστα) που συμβάλλονται στη συγκεκριμένη συμφωνία.

Αυτό διευκρινίζει -και ομολογουμένως δεν το γνωρίζαμε- με ανακοίνωση του ο όμιλος ΟΝΕΧ προκειμένου να αποσαφηνίσει ότι ουδεμία σχέση έχει ως εργοδότης με τη μη καταβολή Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας και την επιβολή του διοικητικού προστίμου ύψους 50.000 ευρώ που επέβαλε η Επιθεώρηση Εργασίας.

«Οπως μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, «ουδεμία σχέση έχουν οι εταιρείες του Ομίλου ΟΝΕΧ με την καταβολή, Δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα του 2023, στους εργαζόμενους της υπό εξυγίανσης εταιρείας, καθότι δεν έχουν καταστεί εργοδότριες αυτών».

Προσθέτει δε ότι παρά την καθυστέρηση της οριστικοποίησης, «η μία εκ των δύο εταιρειών του Ομίλου ΟΝΕΧ που έχει αναλάβει την Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, έχει ήδη καταβάλει ένα ποσό ύψους εννέα εκατομμυρίων ευρώ προς τους εργαζομένους των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που αφορά παρελθόντα και οφειλόμενα από τη προηγούμενη Διοίκηση δεδουλευμένα, προκειμένου να στηριχτούν οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων και οι οικογένειές τους, οι οποίοι εξαιτίας των εξαιρετικά λανθασμένων δράσεων της προηγουμένης Διοίκησης των Ναυπηγείων, έφτασαν σε οριακό σημείο διαβίωσης».

Δεδουλευμένα

Γιατί όμως έχει καθυστερήσει η οριστικοποίηση της συμφωνίας, ενώ έχει ήδη εκδοθεί από τον περασμένο Νοέμβριο απόφαση από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών; Διότι λίγες μέρες μετά, στις 17 Νοεμβρίου, εργαζόμενος που έκανε την εξαιρετικά επικίνδυνη εργασία δύτη και διεκδικεί από τα Ναυπηγεία δεδουλευμένα, τα οποία κατά πληροφορίες ανέρχονται στο ύψος των 60.000 ευρώ, άσκησε το ένδικο μέσο της τριτανακοπής. Η προσφυγή του συζητήθηκε στις 13.12.2023 και έκτοτε, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΝΕΧ, «είμαστε εν αναμονή έκδοσης της απόφασης».

Με την ανακοίνωσή του ο κ. Ξενοκώστας, ο οποίος σε όλες τις συνεντεύξεις δεν άφηνε καμία αμφιβολία για την ομαλή έκβαση της μεταβίβασης και επαίρετο για την ανάπτυξη των εργασιών που θα επιτύχει και στα δύο ναυπηγεία της χώρας, μας ενημερώνει για πρώτη φορά ότι υπάρχει καθυστέρηση για την απόφαση μεταβίβασης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Κατά δε την πάγια τακτική του σπεύδει να αποδώσει στους δημοσιογράφους που τόλμησαν να γράψουν για μη καταβολή δώρου από την ΟΝΕΧ «παραποίηση, παρερμηνεία, ψευδή αποτύπωση ή και συκοφαντία», απειλώντας ουσιαστικά με δικαστικές προσφυγές.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποδώσουμε στην ΟΝΕΧ ευθύνες που δεν της αναλογούν. Ωστόσο ας μας επιτραπεί να θέσουμε τρία ερωτήματα:

■ Γιατί δεν ενημέρωσε νωρίτερα τα ΜΜΕ για την καθυστέρηση που υφίσταται η μεταβίβαση των Ναυπηγείων;

■ Ενας επιχειρηματίας της κλάσης του κ. Ξενοκώστα πώς είναι δυνατό να εξαρτά μια επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από μια διεκδίκηση εργαζόμενου για 60.000 ευρώ; Γιατί δεν προσπάθησε να έλθει σε μια συμβιβαστική πρόταση, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα στο έργο που έχει αναλάβει;

■ Μήπως εν τέλει η δικαστική παράταση ευνοεί την ΟΝΕΧ έως ότου πειστεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, να εγκρίνει νέες παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού κι αν όχι αυτός, να βρεθεί κάποια λύση από τα κονδύλια του ΠΔΕ που διαχειρίζονται οι κ. Χατζηδάκης και Παπαθανάσης;

Και μία ευχή: ελπίζουμε να μη θεωρηθούν συκοφαντικά και κακόβουλα τα ερωτήματα που οφείλει να θέτει ο Τύπος, όταν πρόκειται για παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού που σήμερα στηρίζουν το μεγάλο επιχειρηματικό εγχείρημα της ΟΝΕΧ και τα μεροκάματα των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

***

-ΣΧΕΤΙΚΗ με το θέμα ήταν και η πρόσφατη ανάρτηση στο blog μας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου