21 Ιανουαρίου 2024

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: «Ζητάμε δικαιοσύνη και τιμωρία των ενόχων» - Συνελήφθη σκιτσογράφος που κάλυπτε τη δίκη επειδή... «εδώ είμαστε Ελλάδα»!


Συνεχίστηκε, σήμερα (σ.σ. Πέμπτη, 18/1/2024), η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, με τις καταθέσεις της μητέρας και του αδελφού του Ζακ.



Δικαιοσύνη. Τιμωρία των ενόχων. Τόσα απλά. Τόσο δίκαια.

Αυτά είναι τα αιτήματα της μητέρας του.

Αυτά είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η Ελληνική Δικαιοσύνη. Να τιμωρήσει εκείνους που λίντσαραν μέχρι θανάτου τον Ζακ Κωστόπουλο.

Μετά από πολύμηνη αναβολή, ξεκίνησε η κατ’ έφεση δίκη των δύο κατηγορουμένων για την υπόθεση δολοφονίας του Ζακ, με πρώτους να καταθέτουν η μητέρα και ο αδελφός του.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό είχε λάβει πολύμηνη αναβολή, μετά την άσκηση έφεσης από τους δύο εμπλεκόμενους στην υπόθεση, τον μεσίτη και τον κοσμηματοπώλη, και είχε καθυστερήσει λόγω της αποχής των δικηγόρων.

«Ο Ζακ ήταν ένα μαχητής της ζωής και ένας άνθρωπος που έδινε αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σεβόμασταν τις επιλογές του. Στην αντίληψη μου δεν είχε πέσει ποτέ κάποιο πρόβλημα με ουσίες. Ζητάμε δικαιοσύνη και τιμωρία των ενόχων, οι κατηγορούμενοι είναι άνθρωποι βίαιοι και αντικοινωνικοί, έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν μετανοήσει για το έγκλημα» ανέφερε η μητέρα του Ζακ.

Από την πλευρά του ο αδελφός του σημείωσε πως «όταν ήρθα από το εξωτερικό προσπαθούσα να καταλάβω τι έγινε όμως κανένας δεν ήθελε να μου πει την αλήθεια. Ο Ζακ ήταν ένας ενεργός άνθρωπος. Είχε δεχτεί πολλές ομοφοβικές επιθέσεις στο παρελθόν, επομένως τον έπιανε μια ανησυχία όταν ένιωθε ότι το κλίμα ήταν εχθρικό. Ο Ζακ δεν είχε θέμα με τα ναρκωτικά, ούτε θέματα ψυχικής υγείας. Επίσης δεν είχε ούτε ποινικό παρελθόν. Οι κατηγορούμενοι ποτέ δε μετανόησαν και αυτή τη στιγμή νιώθω ότι είναι ατιμώρητοι».

Η δίκη συνεχίζεται με την κατάθεση φίλης του θύματος, με την οποία είχε μιλήσει τηλεφωνικά λίγη ώρα πριν συμβεί το φονικό λιντσάρισμα. 

Να σημειωθεί ότι, ο μεσίτης μαζί με τον κοσμηματοπώλη είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε 10 χρόνια κάθειρξη, με τον πρώτο να οδηγείται στη φυλακή και τον δεύτερο λόγω ηλικίας να αποφασίζεται η έκτιση της ποινής του σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Βέβαια, δύο μόλις μήνες μετά την φυλάκισή του, ο μεσίτης αφέθηκε ελεύθερος, καθώς έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής του, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μίας φοράς τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που διαμένει.

«Εδώ είμαστε Ελλάδα» - Εδώ συλλαμβάνουμε σκιτσογράφους

O σκιτσογράφος που συνελήφθη επειδή είχε τραβήξει κάποιες φωτογραφίες από την δικαστική αίθουσα.

Ο σκιτσογράφος Παναγιώτης Μητσομπόνος, ο οποίος συνελήφθη χθες (σ.σ. Πέμπτη, 18/1/2024), μετά από διαταγή της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που δίκαζε την υπόθεση δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, αφέθηκε ελεύθερος.

Η δικάσιμος ορίστηκε για 17 Μαΐου. 

«Εδώ είναι Ελλάδα»

Υπενθυμίζεται ότι ο σκιτσογράφος συνελήφθη επειδή είχε τραβήξει κάποιες φωτογραφίες με το κινητό του τηλέφωνο, ως βοήθημα για να ολοκληρώσει σκίτσα του.

Όπως εξήγησε, δεν γνώριζε πως απαγορευόταν η λήψη φωτογραφιών, χωρίς ειδική άδεια, καθώς στη δίκη της Χρυσής Αυγής που είχε παρακολουθήσει επιτρεπόταν η λήψη φωτογραφιών, ενώ υποστήριξε πως αποκλειστικός σκοπός της φωτογράφισης ήταν για να βελτιώσει το σκίτσο του.

Βέβαια, πέρα από το ζήτημα των φωτογραφιών, η πρόεδρος ήταν εξαρχής αρνητική με την παρουσία σκιτσογράφου. Χαρακτήρισε «μιμητισμό» το δικαστικό σκιτσορεπορτάζ, προσθέτοντας ότι «είμαστε και Ελλάδα εδώ».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου μεσίτη, Ιωάννης Γλύκας, ισχυρίστηκε ότι η φωτογραφία σκόπευε σε απόπειρα επηρεασμού της κρίσης των ενόρκων αργότερα.

Από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, η συνήγορος Κλειώ Παπαπαντολέων είπε πως την αφήνει άναυδη ο ισχυρισμός αυτός και διευκρίνισε ότι οι σκιτσογράφοι και δημοσιογράφοι βρίσκονται για να καλύψουν τη δίκη - και όχι κατόπιν συνεννόησης με την πολιτική αγωγή. 

Πηγή εικόνας: Facebook

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ από 2020mag.gr

-ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου μπορείτε να την παρακολουθείτε από το zackieohjustice.watch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου