Από την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες την περίοδο της πανδημίας | AP Photo/Adel Hana |
Η αναστολή της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) θα ήταν «μεγάλη καταστροφή» για τους αμάχους στη Γάζα, δήλωσε σήμερα εργαζόμενος στην υπηρεσία.
«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους μηχανισμούς διανομής βοήθειας που εφαρμόζει η UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Και πρόσθεσε: Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη και εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι υποστηρικτικές χώρες επιμείνουν να σταματήσουν την υποστήριξή τους προς την UNRWA, αυτό θα είναι μεγάλη καταστροφή.
Η UNRWA δήλωσε στο BBC ότι είναι «εξαιρετικά απελπισμένη» και ότι «οι ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα αυξάνονται κάθε ώρα».
Η υπηρεσία απέλυσε αρκετά άτομα από το προσωπικό της μετά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι εμπλέκονται στην θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Η Juliette Touma, διευθύντρια επικοινωνίας στην UNRWA, δήλωσε σε συνέντευξη στο BBC ότι οι ισχυρισμοί ήταν «εξαιρετικά σοβαροί» και ότι ο κ. Λαζαρινί είχε λάβει «έκτακτα μέτρα» για την άμεση απόλυση των εν λόγω μελών του προσωπικού.
«Είμαστε εξαιρετικά απελπισμένοι. Ήρθε σε μια στιγμή που οι ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα αυξάνονται κάθε ώρα», είπε, προσθέτοντας ότι είχε επισκεφθεί η ίδια την περιοχή την περασμένη εβδομάδα. «Οι άνθρωποι συνεχίζουν να εκτοπίζονται. Οι άνθρωποι πεινούν. Το ρολόι χτυπά γρήγορα προς την πείνα» συμπλήρωσε.
«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε την πείνα. Αλλά αυτή η έλλειψη χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουμε τώρα, όταν τουλάχιστον 10 από τους μεγαλύτερους χορηγούς έχουν θέσει προσωρινή παύση στη χρηματοδότηση, αυτό θα έχει πολύ, πολύ σοβαρές επιπτώσεις σε αυτή που είναι, αυτή τη στιγμή, η μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση στη Γάζα».
Είπε ότι η UNRWA δεν είχε δει τα στοιχεία, αλλά οι ισχυρισμοί ερευνώνται από το γραφείο εποπτείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Ένας εκπρόσωπος της UNRWA είπε ότι εάν δεν επαναληφθεί η χρηματοδότηση, η υπηρεσία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τις δραστηριότητές της μετά τα τέλη Φεβρουαρίου, όπως μεταδίδει το BBC.
Την αναστολή χρηματοδότησης έχουν ήδη ανακοινώσει οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.
Ανακοινώνοντας την απόφασή του να αναστείλει τις πληρωμές, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας δήλωσε αργά την Κυριακή ότι «ανησυχεί εξαιρετικά για την υποτιθέμενη εμπλοκή μελών του προσωπικού της UNRWA στην τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ». Πρόσθεσε ότι «προέτρεπε έντονα» την UNRWA να ερευνήσει τους ισχυρισμούς «με άμεσο και ολοκληρωμένο τρόπο». Η Ιαπωνία είναι ο έκτος μεγαλύτερος χορηγός στον οργανισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNRWA για το 2022.
Σήμερα και η Αυστρία δήλωσε ότι ακολουθεί το παράδειγμά της, ζητώντας «μια συνολική, ταχεία και πλήρη έρευνα για τους ισχυρισμούς».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της θα καθορίσει τις επικείμενες αποφάσεις χρηματοδότησης της UNRWA, υπό το φως του αποτελέσματος της έρευνας που ανακοινώθηκε από τον ΟΗΕ και των ενεργειών που θα λάβει, ενώ προς το παρόν δεν προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Περισσότεροι από 26.000 άνθρωποι - κυρίως γυναίκες και παιδιά - έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε το σφοδρό σφυροκόπημα ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς με πάνω από 1.200 νεκρούς. Άλλοι 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, με πολλούς από αυτούς να έχουν καταφύγει σε εγκαταστάσεις της UNRWA.
Τι υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί για τους 12 εργαζόμενους που κατηγορούν
Σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται πληροφορίες από την αμερικανική κυβέρνηση για ευρήματα, τα οποία βασίζονται σε ισραηλινή παρακολούθηση:
- 10 εργαζόμενοι της υπηρεσίας είναι μέλη της Χαμάς, ενώ ένας άλλος ανήκει στην Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.
- Ένας κατηγορείται για απαγωγή γυναίκας από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου
- Ένας άλλος κατηγορείται ότι βοήθησε να μεταφερθεί το πτώμα ενός νεκρού Ισραηλινού στρατιώτη στη Γάζα και είχε διανείμει πυρομαχικά την ημέρα της επίθεσης
- Ένας τρίτος φέρεται να «συμμετείχε στη σφαγή» στο κιμπούτς Be'eri κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 97 άνθρωποι
Το πρώτο διεθνές βραβείο γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης!
Ενα τέτοιο βραβείο δικαιούται επάξια, αναντίρρητα και δικαιωματικά το στρατοκρατικό σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ, με τα σημερινά δεδομένα και... «κατορθώματά» του στη Γάζα και στην Παλαιστίνη.
Η Γάζα είναι το πείραμα και το παράδειγμα. Πάνω από 30.000 οι νεκροί και οι αγνοούμενοι. Πάνω από 60.000 οι τραυματίες και αδιευκρίνιστος ο τελικός αριθμός των αγνοουμένων.
Η πείνα, η δίψα, οι αρρώστιες, οι επιδημίες, η έλλειψη περίθαλψης, στέγης, φαρμάκων, απασχόλησης και εσόδων για έναν ολόκληρο λαό, τον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης, και όλα αυτά τον οδηγούν σε ξεκλήρισμα και πλήρη καταστροφή.
Και οι... μεγάλοι «πολιτισμένοι» της «Δύσης» με τυπική αμηχανία και πλήρη και ουσιαστική ικανοποίηση, ΗΠΑ, Ε.Ε. και όλος ο «ελεύθερος» κόσμος αδρανούν συστηματικά και εσκεμμένα γιατί, εκτός των άλλων, πρόκειται για χοντρές συναλλαγές μεταξύ τους με εμπρηστικές βόμβες, βόμβες διασποράς και άλλες μεγάλες των 1.000 κιλών που έχουν σχεδόν ισοπεδώσει όλη τη Γάζα και θάψει κάτω από τα ερείπιά της τον άμοιρο και βασανισμένο λαό της.
Τον Σεπτέμβριο του 1943 η χιτλερική «Εντελβάις» έσφαξε στην Κεφαλονιά 10.000 Ιταλούς αντιφασίστες στρατιώτες και αξιωματικούς της μεραρχίας Ακουι, επειδή δεν υποτάχθηκαν σε αυτούς παραδίδοντάς τους τα όπλα τους.
Αυτό θεωρήθηκε η μεγαλύτερη σφαγή αιχμαλώτων του Β’ Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου.
Το μιλιταριστικό κράτος του σιωνιστικού Ισραήλ -και δεν ταυτίζω τον εβραϊκό λαό μ’ αυτό- έχει εξοντώσει τετραπλάσιο ανθρώπινο πληθυσμό, κυρίως άμαχο, γυναίκες, παιδιά και γέρους, μέσα σε 100 μέρες, έγκλημα που παρόμοιό του δεν συνέβη και δεν έχει γνωρίσει η παγκόσμια Ιστορία σε μέγεθος σε κανέναν πόλεμο.
*Δημοσιογράφος, συγγραφέας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου