25 Ιανουαρίου 2024

Δυναμική διαδήλωση για να επιστρέψει σπίτι η Ιωάννα Κολοβού, μετά τη βάρβαρη επιχείρηση έξωσής της

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

 
Λένα Κυριακίδη
Νέα διαμαρτυρία στο πλευρό της συνταξιούχου και του γιου της. Καταδικάζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Συμπαράσταση στην οικογένεια και από ΕΣΗΕΑ και ΕΦΕ

Μια «αλυσίδα» αλληλεγγύης για την Ιωάννα Κολοβού ξεκίνησε από την οδό Αβύδου στου Ζωγράφου και έφτασε μέχρι τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων με αίτημα να αποσυρθούν οι κατηγορίες σε βάρος της ίδιας και του γιου της, ο οποίος βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Η 67χρονη συνταξιούχος, η πρώτη πρώην ιδιοκτήτρια που ξεσπιτώθηκε αλλά συνελήφθη, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει και θα συνεχίσει την προσπάθεια προκειμένου να επιστρέψει στο πατρικό της σπίτι. 

Πλήθος διαδηλωτών διαμαρτυρήθηκε ξανά απόψε για τη βάρβαρη επιχείρηση έξωσης, που συνοδεύτηκε από την καταστολή διαδηλωτών με ρίψη χημικών τόσο το πρωί κοντά στην πολυκατοικία, που είχε αποκλειστεί από δυνάμεις των ΜΑΤ, όσο και κατά την απρόκλητη επίθεση έξω από το αστυνομικό τμήμα κατά την οποία τραυματίστηκε στο κεφάλι φωτορεπόρτερ.  
 
Η νέα κινητοποίηση ξεκίνησε έξω από το διαμέρισμα και συνεχίστηκε με πορεία στους γύρω δρόμους με τους πολίτες να φωνάζουν συνθήματα, όπως «Ούτε στην Αβύδου, ούτε πουθενά, τσακίστε τα κοράκια σε κάθε γειτονιά», «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», «η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει», «φτώχεια ακρίβεια πλειστηριασμοί, κανένας μόνος είμαστε μαζί», «βιτρίνες λουσάτες απλήρωτοι εργάτες, τα αφεντικά πλουτίζουν στις δικές μας πλάτες» και «οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές, αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές».

Η 67χρονη και ο γιος της αφού αφέθηκαν ελεύθεροι από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών | «Εφ.Συν.»


 

Νωρίτερα ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Χρήστος Τοσκάνης, δήλωσε πως «το κόμμα μας κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή τον απαράδεκτο ρόλο της αστυνομίας, που σαν εκτελεστής των συμφερόντων του κεφαλαίου έκανε ότι μπορούσε για να βγάλει από το σπίτι της τη συντρόφισσά μας. Εφαρμόζει πιστά τους νόμους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ - Νέα Δημοκρατία στην προσπάθεια να παραδώσουν τα σπίτια του λαού, στις τράπεζες, τα funds και τις πολυεθνικές. Δεν πρόκειται να μείνει κανείς μόνος του σε αυτή την επίθεση».

Ο Μιχάλης από τον φοιτητικό σύλλογο Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών τόνισε μιλώντας στην «Εφ.Συν.»  ότι «πλειστηριάζουν ηλεκτρονικά σπίτια μόνο και μόνο για να τα πουλήσουν, να τα κάνουν airbnb κλπ. Ο απλός λαός μέσα στην κρίση με ακρίβεια και χαμηλούς μισθούς τα βγάζει δύσκολα πέρα. Αν σε αυτή την κατάσταση για οποιονδήποτε λόγο σε αφήνουν στον δρόμο έχουμε φτάσει. Ευτυχώς οι συλλογικοί φορείς έχουν μπλοκάρει το τελευταίο διάστημα κάποιους. Η επίθεση είναι γενικά σε όλο τον κόσμο και τα λαϊκά κεκτημένα» είπε, ενώ κατήγγειλε την συναίνεση των κυβερνήσεων στους πλειστηριασμούς και συνέδεσε τις κινητοποιήσεις εναντίον τους με τις φοιτητικές διεκδικήσεις. «Εμείς κάνουμε καταλήψεις ενάντια στα ιδιωτικά, αλλά είναι ένας αγώνας για καλύτερη ζωή».

Από τη διαμαρτυρία έξω από το αστυνομικό τμήμα Ζωγράφου | «Εφ.Συν.»

Καταδικάζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης, μετέφερε στην δήμαρχο Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη, την πρόθεσή του να φιλοξενήσει την οικογένεια σε σπίτι του στο Κουκάκι.  

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δώρα Αυγέρη, καταδίκασε «τα σημερινά γεγονότα, όπως και αυτά πριν από ένα μήνα, με την έξωση οικογένειας αναπήρων παρουσία των ΜΑΤ, θα είναι σκηνές αλλεπάλληλες από ένα δυστοπικό μέλλον, αν δεν υπάρξει πολιτική αλλαγή». «Ο πτωχευτικός νόμος της Νέας Δημοκρατίας άφησε απροστάτευτες την πρώτη κατοικία και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης» και ότι «τον περασμένο Δεκέμβριο, κάνοντας σέρβις στους servicers, δεν αξιοποίησε καν τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα κόκκινα δάνεια, την προστασία των δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας» πρόσθεσε.

Το ΚΚΕ σχολίασε πως «την ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο παρίστανε για μία ακόμη φορά τον εγγυητή της βελτίωσης της καθημερινότητας του λαού, των “δικαιωμάτων” και της “ισότητας”, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ έσπαγαν με πριόνι την πόρτα του σπιτιού της χαμηλοσυνταξιούχου Ι. Κολοβού, συνελάμβαναν σαν στυγνούς εγκληματίες την ίδια και τον γιο της, που είναι άτομο με αναπηρία, και χτυπούσαν τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί για να μην ξεσπιτωθεί μια φτωχή οικογένεια».

Το Γραφείο Τύπου του Περισσού κατήγγειλε «το κρεσέντο καταστολής με εντολή της κυβέρνησης, που πατάει στο αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς, το οποίο έχει διαμορφωθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης πραγματοποίησε τηλεφωνική παρέμβαση για το θέμα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζητώντας την απελευθέρωση μητέρας και γιου.

Την απελευθέρωσή τους ζήτησε και το ΜέΡΑ25 επαναλαμβάνοντας «πως με την ψήφιση του σχεδίου Ηρακλής, η κυβέρνηση θα άφηνε απροστάτευτα τα λαϊκά νοικοκυριά απέναντι στις τράπεζες και το αποτέλεσμα θα ήταν η βαρβαρότητα των εξώσεων, με τις εικόνες που έχουμε ήδη παρακολουθήσει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας». «Δυστυχώς παρακολουθούμε το επόμενο στάδιο του έργου των πλειστηριασμών που απελευθέρωσε η κυβέρνηση, με την μη προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι εικόνες με αστυνομικούς των ΜΑΤ να συλλαμβάνουν οικογένειες και να προσπαθούν να παραδώσουν τις περιουσίες των ανθρώπων στα funds, είναι καταστάσεις που δεν πρέπει να επιτρέψουμε» ανέφερε το κόμμα.

Στήριξη από ΕΣΗΕΑ και ΕΦΕ 

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη στήριξή του στην Ιωάννα Κολοβού, η οποία πετάχθηκε το πρωί έξω από το σπίτι της, προκειμένου να υπηρετηθεί η άδικη πολιτική των κατασχέσεων πρώτης κατοικίας.

Μια χαμηλοσυνταξιούχος δημοσιογράφος και μάλιστα μονογονεϊκή οικογένεια, πετάγεται από το σπίτι της και οδηγείται σαν τον εγκληματία στο αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια στο αυτόφωρο.

Η ΕΣΗΕΑ ζητεί την παρέμβαση της πολιτείας, όλων των πολιτικών δυνάμεων, για να μην ζουν τον εφιάλτη και χάνουν το σπίτι τους ευάλωτοι συνάνθρωποί μας».

---

«Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας καταγγέλλει τον τραυματισμό συναδέλφου μας, ο οποίος χτυπήθηκε στο κεφάλι, ενώ κάλυπτε τη σημερινή συγκέντρωση
φορέων και Συνδικάτων έξω από το Α.Τ. Ζωγράφου με αφορμή την βίαιη έξωση της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού.

Η απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων η οποία στράφηκε βίαια και αδιάκριτα, τόσο προς τον εργαζόμενο συνάδελφο μας, όσο και στους αλληλέγγυους
συγκεντρωμένους, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την εμπειρία μας ως φωτορεπόρτερ ότι η βία και η καταστολή πάνε μαζί με τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και άλλες αντιλαϊκες και αντεργατικές πρακτικές.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον συνάδελφο μας και καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των ενώσεων του τύπου να αποδοκιμάσουν κάθε πρακτική βίας και καταστολής».

Στο αστυνομικό τμήμα μέχρι και οι... γάτες 

*Τουλάχιστον θυμηδία προκαλεί το γεγονός ότι στο αστυνομικό τμήμα Ζωγράφου μεταφέρθηκαν μέχρι και οι γάτες της κ. Κολοβού, παρόλο που αλληλεγγύοι ζήτησαν να τις πάρουν πριν η προσαγωγή της μετατραπεί σε σύλληψη. Μέλος του φιλοζωικού σωματείου «Αδεσποτάκια Ζωγράφου» μας είπε: «Μας κάλεσαν να πάρουμε τα γατάκια σε περίπτωση σύλληψης. Είναι από τις χειρότερες στιγμές που έχουμε ζήσει. Πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, δεν είναι αντικείμενο συνδιαλλαγής. Η κατοικία μέχρι μιας χρηματικής αξίας πρέπει να είναι ακατάσχετη» σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου