23 Ιανουαρίου 2024

Ομαδική καταδίκη για την αγωγή Slapp του Γρηγ. Δημητριάδη κατά της «Εφ.Συν.», του Reporters United και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη (VIDEO)

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης

 

Σύσσωμη η αντιπολίτευση της χώρας παίρνει θέση υπέρ της ελευθεροτυπίας και κατά της φίμωσης των δημοσιογράφων ● Η κυβέρνηση επιμένει να αγνοεί τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Κάποιοι, κατέχοντες της εξουσίας και του κυβερνητικού περίγυρου, δεν αρκούνται στην πολιτική σύγκρουση. Επιδιώκουν την εξόντωση, μέσα από μια βιομηχανία αγωγών ενάντια σε όποιον θέλει απλά να κάνει τη δουλειά του

Η «Εφ.Συν.», εν όψει της εκδίκασης της αγωγής που έχει κάνει εις βάρος της εφημερίδας μας, του Reporters United και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης αναφορικά με τις αποκαλύψεις για το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών, απευθύνθηκε θεσμικά σε όλα τα κόμματα. Ολοι πλην της Ν.Δ. καταδικάζουν με κάθε τρόπο την εκδικητικού τύπου (SLAPP) αγωγή κατά της εφημερίδας μας, υπενθυμίζοντας ότι η ελευθερία του Τύπου είναι αδιαπραγμάτευτη.

Δυστυχώς στην Ελλάδα η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει πετύχει ένα θλιβερό ρεκόρ. Την κατακρήμνιση της ανεξαρτησίας του Τύπου στη θέση 107 με τη χώρα μας να κατέχει την τελευταία θέση τόσο στην Ευρώπη όσο και στα Βαλκάνια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτή η άτακτη υποχώρηση έλαβε χώρα κατά το χρονικό διάστημα 2021-2023, την περίοδο δηλαδή που οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις μετά την άλλη φέρνοντας στο φως ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για κάτι που η κυβέρνηση ακόμα και σήμερα επιμένει να υποβαθμίζει, αν όχι να αγνοεί.

(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ τη συνέχεια με τις σχετικές δηλώσεις)

***

  • Η δημοσίευση, η Δικαιοσύνη και ο κ. Δημητριάδης

Το φαινόμενο SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation) αφορά μηνύσεις και αγωγές εξοντωτικού χαρακτήρα που στερούνται βασιμότητας και κατατίθενται από ισχυρά πρόσωπα ή οργανισμούς σε βάρος οποιωνδήποτε -πρωτίστως κατά ΜΜΕ και δημοσιογράφων- επειδή ασκούν κριτική για ζητήματα δημοσίου συμφέροντος. Δεν πρόκειται για ελληνικό αλλά για παγκόσμιο φαινόμενο.

(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ τη συνέχεια)

***

  • Στο πλευρό της «Εφ.Συν.», των Reporters United και του Θ. Κουκάκη και η ΠΟΕΣΥ

Τη φωνή της με όσους στηρίζουν την «Εφημερίδα των Συντακτών», τους Reporters United και τον δημοσιογράφο Θάναση Κουκάκη, ενώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εν όψει της 25ης Ιανουαρίου, ημέρας που θα εκδικαστεί η πρώτη από τις δύο αγωγές SLAPPs του Γρηγόρη Δημητριάδη, για τα δημοσιεύματά τους σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Στην ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΣΥ επισημαίνει ότι ανάλογες αγωγές έχουν ασκηθεί από τον κ. Δημητριάδη εναντίον και άλλων δημοσιογράφων και μέσων που ασχολήθηκαν με το θέμα των υποκλοπών και προσθέτει:

«Η ΠΟΕΣΥ, προσηλωμένη στην υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας και της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας επαναλαμβάνει ότι καταχρηστικές αγωγές και μηνύσεις, που αποσκοπούν στην χειραγώγηση και την φίμωση του Τύπου κινούνται και στην αντίθετη κατεύθυνση προς τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στην Ε.Ε. για την έγκριση της Οδηγίας της ΕΕ κατά του SLAPP και υπενθυμίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ελευθερία του Τύπου είναι αδιαπραγμάτευτη».

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

 (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ την ανακοίνωση)

***

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟ της χθεσινής εκδήλωσης-συζήτησης για τη λογοκρισία και τις καταχρηστικές αγωγές, με θέμα: "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΑ - Η Απάντηση της Δημοσιογραφίας: Ελευθερία – Ανεξαρτησία – Βιωσιμότητα", από τη Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος

-ΔΙΑΒΑΣΤΕ, επίσης, ΕΔΩ, αναρτήσεις στο blog μας σχετικές με τις αγωγές Slapp.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου