Σφυροκόπημα για τις κυβερνητικές ευθύνες στο έλλειμμα του κράτους Δικαίου, τις υποκλοπές καθώς και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υπήρξαν οι τοποθετήσεις πολλών ευρωβουλευτών, από όλο το πολιτικό φάσμα, πλην μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η χώρα βρέθηκε για ακόμα μια φορά στο «σκαμνί», με την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ακόμα και ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ, Jeroen Lanaers, παραδέχτηκε ότι στη χώρα μας «δεν είναι όλα τέλεια».
Όπως υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές, η κατάσταση στη χώρας επιδεινώνεται σταθερά, κάνοντας αναφορές στις παρακολουθήσεις, στην 107η θέση στην Ελευθερία του Τύπου, στη δολοφονία Καραϊβάζ αλλά και στο έγκλημα των Τεμπών, ενώ επισήμαναν ότι υπάρχει κίνδυνος το λίκνο της δημοκρατίας να μετατραπεί σε τάφο της δημοκρατίας.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, τόνισε ότι παρόλο που η Ελλάδα έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων για το δικαστικό σύστημα, «υπάρχουν ακόμα κάποιες προκλήσεις» και πρόσθεσε ότι «δεν έχουν ληφθεί μέτρα» σχετικά με τον διορισμό υψηλότατων δικαστικών λειτουργών.
Για την καταπολέμηση της διαφθοράς ο κ. Ρέιντερς πρόσθεσε ότι υπάρχει «περιορισμένη καταπολέμηση συγκεκριμένων περιπτώσεων διαφθοράς», ενώ για το σκάνδαλο των υποκλοπών τόνισε ότι «παραμένουν ανησυχίες» σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο συσκευών παρακολούθησης.
Ο κ. Ρέιντερς αναφέρθηκε και στον διορισμό των επικεφαλής των επιτροπών σχετικά με τις διαφημίσεις στα ΜΜΕ από την κυβέρνηση που «εγείρει ερωτηματικά για τη διαφάνεια» και την «ενδεχόμενη πολιτική επιρροή που ασκείται». Εγείρονται επίσης ερωτήματα σχετικά με την αριθμητική επάρκεια του προσωπικού του ΕΣΡ.
Όσον αφορά στην Ελευθερία του Τύπου, ο κ. Ρέιντερς αναφέρθηκε στην παρακολούθηση δημοσιογράφων με λογισμικό κατασκοπείας και τις δικαστικές αγωγές εναντίον τους υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζονται πιο συγκεκριμένα βήματα για να βελτιωθεί το περιβάλλον εργασίας των δημοσιογράφων».
Όσον αφορά στην έκθεση του 2024 για το κράτος δικαίου, προτάθηκε σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας των δημοσιογράφων. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνη, αναφερόμενος στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA, υπενθύμισε τις συστάσεις της και πρόσθεσε ότι αυτή ετοιμάζει νέα πρωτοβουλία, διευκρινίζοντας το κεκτημένο στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Παράλληλα με αφορμή την επίκληση των ελληνικών αρχών σε θέματα εθνικής ασφάλειας σχετικά με τις υποκλοπές, ο Ρέιντερς άφησε αιχμές σημειώνοντας ότι «τα θέματα εθνικής ασφάλειας θα πρέπει να ακολουθούν τη νομολογία του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».
Σόφι Ιν'τ Βελντ: «Δεν θα σας αφήσουμε μέχρι να επέλθει δικαιοσύνη»
Σαφές μήνυμα στα ελληνικά έστειλε κατά την παρέμβασή της η ευρωβουλευτής από την Ολλανδία, μέλος της ομάδας Renew Europe και εισηγήτρια της επιτροπής PEGA, Σόφι Ιν'τ Βελντ, σημειώνοντας: «δεν θα σας αφήσουμε μέχρι να επέλθει δικαιοσύνη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μήνυμα στα ελληνικά της εισηγήτριας της επιτροπής PEGA ήταν όπως η ίδια τόνισε προς τη χήρα του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, τους γονείς των θυμάτων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στους συγγενείς των νεκρών του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, προς τους δημοσιογράφους που βρίσκονται αντιμέτωποι με SLAPPs.
Νωρίτερα Σόφι Ιν'τ Βελντ τόνισε ότι η συζήτηση θα έπρεπε να έχει γίνει πριν από καιρό, κάνοντας παράλληλα λόγο για «επιδείνωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα».
«Η ελευθερία του Τύπου παρεμποδίζεται και φιμώνονται ανεξάρτητοι φορείς» που κάνουν «σοβαρές προσπάθειες εντοπισμού διαφθοράς» τόνισε η ίδια για την Ελλάδα, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι στην Ελλάδα καταστρατηγείται ο χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου