21 Ιανουαρίου 2024

Εννέα διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις: «Να αποσυρθεί η αγωγή SLAPP Δημητριάδη εναντίον δημοσιογράφων και ΜΜΕ»


Την απόσυρση της καταχρηστικής αγωγής SLAPP που έχει καταθέσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης εναντίον δημοσιογράφων και ΜΜΕ ζητούν με κοινή τους ανακοίνωση εννέα μεγάλες διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις, ενόψει της προγραμματισμένης εκδίκασής της στις 25 Ιανουαρίου 2024.

Οι οργανώσεις χαρακτηρίζουν την αγωγή αυτή «μια κακόβουλη προσπάθεια να φιμωθεί η ερευνητική δημοσιογραφία σχετικά με τις διασυνδέσεις του Δημητριάδη με το ελληνικό σκάνδαλο κατασκοπευτικού λογισμικού». Υπενθυμίζεται πως ο Γρηγόρης Δημητριάδης, πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε καταθέσει στις 5 Αυγούστου 2022, την ημέρα που παραιτήθηκε λόγω των αποκαλύψεων για τον ρόλο του στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων, αγωγή στα μέσα και τους δημοσιογράφους που έκαναν αυτές τις αποκαλύψεις.

Ζητά υπέρογκες αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από την Εφημερίδα των Συντακτών, το Reporters United και τους δημοσιογράφους Νικόλα Λεοντόπουλο και Θοδωρή Χονδρόγιαννο. Παράλληλα ζητά και από τον Θανάση Κουκάκη να διαγράψει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου αναπαράγονται τα ρεπορτάζ των παραπάνω και να πληρώσει υπέρογκη αποζημίωση.

Οι οργανώσεις «υπογραμμίζουν ένα ανησυχητικό μοτίβο νομικών προσπαθειών για να καταπνιχθούν οι δημοσιογραφικές αναφορές σχετικά με τις διασυνδέσεις του Δημητριάδη με το σκάνδαλο του spyware», σημειώνοντας και τις νέες σχετικές αγωγές που εκείνος υπέβαλε στις 24 Νοεμβρίου 2023.

Προτρέπουν τον Δημητριάδη «να αποσύρει την αγωγή και να αποσύρει τις απαιτήσεις για αφαίρεση του άρθρου και οικονομική αποζημίωση». «Εάν η αγωγή δεν αποσυρθεί», συμπληρώνουν, «καλούμε το δικαστήριο να απορρίψει την αγωγή και να αναγνωρίσει τον κακόβουλο χαρακτήρα της αγωγής, την ακρίβεια και το δημόσιο συμφέρον του δημοσιεύματος, καθώς και το μοτίβο νομικού εκφοβισμού του κ. Δημητριάδη κατά της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής πληροφόρησης. Ζητάμε από τον δικαστή να αξιολογήσει προσεκτικά τα διεθνή πρότυπα για την ελευθερία της έκφρασης κατά τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης».

Η κοινή ανακοίνωση υπό τον συντονισμό του International Press Institute (IPI) υπογράφεται ακόμη από τις: ARTICLE 19 Europe (A19), Committee to Protect Journalists (CPJ), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), OBC Transeuropa (OBCT), Reporters Without Borders (RSF), South East Europe Media Organisation (SEEMO).

Μπορείτε να τη διαβάσετε (στα αγγλικά) πατώντας εδώ.

ΠΗΓΗ

-ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και άλλες οχτώ οργανώσεις για την ελευθερία των ΜΜΕ αποδοκιμάζουν την αγωγή Δημητριάδη για τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ που αφορούν την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των υποκλοπών ● Τι ζητούν εν όψει της εκδίκασης της αγωγής την προσεχή Πέμπτη 25 Ιανουαρίου.

Eννέα διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου, με επικεφαλής το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), συνυπογράφουν ανακοίνωση αποδοκιμασίας της αγωγής που έχει καταθέσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός και τέως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, εναντίον της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του Reporters United για τις αποκαλύψεις στην υπόθεση των υποκλοπών. Με την ευκαιρία της εκδίκασης της υπόθεσης την ερχόμενη Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, το IPI και οι άλλες οργανώσεις ζητούν την απόσυρση της αγωγής Δημητριάδη, την οποία χαρακτηρίζουν «στρατηγική» (SLAPP) με στόχο τη φίμωση της δημοσιογραφικής έρευνας για τη διασύνδεση Δημητριάδη με το σκάνδαλο των υποκλοπών και την οικονομική εξόντωση των μέσων και των δημοσιογράφων που προέβησαν στις αποκαλύψεις.

«Αντί να στοχοποιούνται με αγωγές που κοστίζουν οικονομικά και ψυχολογικά, η "Εφ.Συν." και οι Reporters United αξίζουν εύσημα για τα ρεπορτάζ τους» αναφέρει η ανακοίνωση την οποία υπογράφουν οι οργανώσεις: International Press Institute (IPI), ARTICLE 19 Europe (A19), Committee to Protect Journalists (CPJ), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), OBC Transeuropa (OBCT) και Reporters Without Borders (RSF).

Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων για το χρονικό των στρατηγικών αγωγών κατά της «Εφ.Συν.», του Reporters United και άλλων δημοσιογράφων και μέσων:

 Η αγωγή του κ. Δημητριάδη -που ανήκει στην ισχυρή οικογένεια Μητσοτάκη- κατατέθηκε στις 5 Αυγούστου 2022 κατά της «Εφ.Συν.», του Reporters United και των Νικόλα Λεοντόπουλου και Θοδωρή Χονδρογιάννου. Απαιτεί αποζημίωση 250.000 ευρώ από την «Εφ.Συν.», 150.000 ευρώ από το Reporters United. Ο κ. Δημητριάδης αξιώνει επίσης από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, θύμα παρακολούθησης, να κατεβάσει την κοινοποίηση της έρευνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να καταβάλει αποζημίωση 150.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό που ζητεί από τους εναγόμενους δημοσιογράφους είναι 550.000 ευρώ.

 Η αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση κατατέθηκε την ημέρα που παραιτήθηκε ο Δημητριάδης από τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού. Την προηγούμενη μέρα η «Εφ.Συν.» και το Reporters United είχαν προβεί σε αποκαλύψεις για τη σύνδεση του Δημητριάδη με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων σε μια περίοδο που επέβλεπε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

 Στις 3 Ιουνίου άλλο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» και του RU είχε αναδείξει ότι ο Δημητριάδης ήταν συνδεδεμένος με ένα δίκτυο επιχειρηματιών και εταιρειών που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον επιχειρηματία Φελίξ Μπίτζιο, πρώην μέτοχο της εταιρείας Intellexa η οποία τότε πουλούσε το Predator.

 Η αγωγή αυτή χαρακτηρίστηκε ως κορυφαίο παράδειγμα SLAPP και απόπειρα φίμωσης του ερευνητικού ρεπορτάζ για θέμα μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος. Αυτή η αξιολόγηση υποστηρίχτηκε από το Coalition Against SLAPPs in Europe (CASE).

 Στις 24 Νοεμβρίου 2023 ο Δημητριάδης κατέθεσε δεύτερη αγωγή εναντίον της «Εφ.Συν.», τριών στελεχών της εφημερίδας, τριών δημοσιογράφων του Reporters United και του Θανάση Κουκάκη. Αυτή η δεύτερη αγωγή -συνολικού ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ για όλους τους κατηγορούμενους- αφορά επίσης ρεπορτάζ για τους πιθανούς δεσμούς Δημητριάδη με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

 «Ζητάμε από τον δικαστή να αξιολογήσει προσεκτικά τα διεθνή πρότυπα ελευθερίας της έκφρασης όταν λάβει οποιαδήποτε απόφαση» αναφέρει η ανακοίνωση, που καταλήγει: «Καθώς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα φτάνουν στην επίσημη έγκριση της Οδηγίας της Ε.Ε. κατά του SLAPP και της σύστασης του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του SLAPP, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να λάβουν όλα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα φιμωθούν από τις εκφοβιστικές αγωγές, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι οργανώσεις μας παραμένουν προσηλωμένες στην υπεράσπιση της ελεύθερης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα και ελπίζουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτή την υπόθεση».

Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου υπογραμμίζεται όχι μόνο από την ειδική συζήτηση που έγινε την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την οποία θα ακολουθήσει και ψήφισμα στην πρώτη Ολομέλεια του Φεβρουαρίου, αλλά και από τη νέα έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που δημοσιοποιήθηκε χθες, στην οποία εκφράζονται ανησυχίες για την ελευθερία των ΜΜΕ, τη διαφθορά και τις ατομικές ελευθερίες σε Ουγγαρία, Πολωνία, Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία, με αιχμή το λογισμικό παρακολουθήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου