20 Ιανουαρίου 2024

Έρευνα Forensic Architecture: Διπλασιάστηκαν τα pushbacks μέσα σε ένα χρόνο – Βραχονησίδες και ακατοίκητες ζώνες στη διάθεση των Αρχών για να εγκληματούν / Καταγγελίες για επαναπροώθηση ακόμα και Παλαιστινίων στο Αιγαίο (ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ) - UPDATE


Ξεπέρασαν τις 1.000 (1.002) οι καταγεγραμμένες επαναπροωθήσεις, μέσα σε έναν μόλις χρόνο, από τις 28 Φεβρουαρίου 2022 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023, σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία των ομάδων Forensic Architecture και Forensis, με συνολικά 27.981 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων έξι, όπως αναφέρουν οι εν λόγω πηγές, ρίχτηκαν κατευθείαν στη θάλασσα από λιμενικούς, χωρίς σχεδία και σωσίβια.

Ο αριθμός διπλασιάστηκε από τα δύο προηγούμενα χρόνια, που συνολικά έγιναν 1.018 επαναπροωθήσεις με θύματα 27.464 πρόσφυγες. Οι νεκροί των τριών τελευταίων ετών ανέρχονται σε 24: 13 (2022-2023) και 11 (2020-2022), ενώ των αγνοούμενων σε 17: 13 και 4 αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δέκα από τις νέες παράνομες επαναπροωθήσεις έγιναν μακρυά από τα σύνορα.

Οι Forensic Architecture και Forensis θυμίζουν πως «μετά το Μάρτιο του 2020, εφαρμόζεται μια νέα μέθοδος βίαιων και παράνομων αναχαιτίσεων. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διασχίζουν το Αιγαίο αναφέρουν ότι αναχαιτίζονται εντός των ελληνικών υδάτων ή συλλαμβάνονται αφού φτάσουν στις ελληνικές ακτές, υπόκεινται ξυλοδαρμούς, αφαίρεση των υπαρχόντων τους και στη συνέχεια επιβιβάζονται με τη βία σε σχεδίες liferaft χωρίς μηχανή που εγκαταλείπονται να πλεύσουν ακυβέρνητες προς τα τουρκικά ύδατα».

«Οι μετανάστες που αναχαιτίζονται εκεί βλέπουν τα τηλεφωνά τους να κατάσχονται και να καταστρέφονται πριν εξαφανιστούν και οι ίδιοι. Θέτοντας σε κίνηση την κατεύθυνση των θαλάσσιων ρευμάτων, το Ελληνικό Λιμενικό χρησιμοποιεί τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης για να διώξει όσους ζητούν άσυλο χωρίς να πρέπει να εισέλθει σε τουρκικά ύδατα. Αντί γι’αυτό, οι φυσικές διαδικασίες και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του Αιγαίου Πελάγους – ρεύματα, κύματα, άν3εμοι και ακατοίκητες βραχονησίδες – αναλαμβάνουν την εκδίωξη, διασφαλίζοντας την απόσταση των δραστών από τις επιπτώσεις των φονικών ενεργειών τους. Αυτές οι φυσικές διαδικασίες παρέχουν ένα βαθμό άρνησης στους δράστες, προστατεύοντάς τους από τη λογοδοσία» σημειώνουν οι ερευνητικές ομάδες.

Και συμπεραίνουν πως «το Αιγαίο δεν είναι μόνο ένα κέντρο κρατικής βίας αλλά και ένα δοκιμαστήριο μεθόδων συγκάλυψής της. Ολόκληρες ναυτικές ζώνες, στρατιωτικοποιημένες νησίδες και ακατοίκητες βραχονησίδες παραμένουν εκτός της πρόσβασης και της επιτήρησης των πολιτών, αλλά υπό την αποκλειστική διαχείριση και πρόσβαση του στρατού και του Λιμενικού».

* Τεκμηρίωσαν με τεχνικές γεωεντοπισμού και χωρικής ανάλυση τα σοκαριστικά στοιχεία, που συγκέντρωσαν από πρόσφυγες, από τη βάση δεδομένων της Frontex, από οργανώσεις, όπως το Alarm Phone και η oργάνωση Agean Boat Report, το τουρκικό Λιμενικό και το διαδίκτυο.


Ο παραπάνω χάρτης βρίσκεται σε διαδραστική μορφή στην ιστοσελίδα aegean.forensic-architecture.org
 
ΠΗΓΗ
 
***
 
Από την επαναπροώθηση Παλαιστινίων που εντοπίστηκαν σε λάιφραφτ από το τουρκικό λιμενικό στις 5 Νοεμβρίου | AEGEAN BOAT REPORT




Την ώρα που στα παλαιστινιακά εδάφη μαίνεται ο βομβαρδισμός αμάχων από το Ισραήλ, με χιλιάδες παιδιά να χάνουν τη ζωή τους, οι ελληνικές αρχές δεν διστάζουν να επαναπροωθούν στην Τουρκία πρόσφυγες από την Παλαιστίνη που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανάρτηση της οργάνωσης Aegean Boat Report, η οποία καταγράφει με συστηματικό τρόπο περιστατικά επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, στις 5 Νοεμβρίου εντοπίστηκαν από το τουρκικό λιμενικό να πλέουν ακυβέρνητες σε τουρκικά ύδατα δύο φουσκωτές σχεδίες λάιφραφτ με 22 Παλαιστινίους. Δεν είναι ξεκάθαρο πότε και από ποια περιοχή έφυγαν οι Παλαιστίνιοι πριν φτάσουν στην Τουρκία και επιχειρήσουν να έρθουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο.

Το σίγουρο ωστόσο, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρει η οργάνωση, είναι ότι το ελληνικό Λιμενικό τούς σταμάτησε πριν φτάσουν στη Λέσβο, τους μετεπιβίβασε σε σκάφος του και στη συνέχεια τους ανάγκασε να επιβιβαστούν στις δύο σχεδίες και τους εγκατέλειψε μεσοπέλαγα, όπως σε πολλές εκατοντάδες παρόμοιες επιχειρήσεις επαναπροώθησης τα τελευταία χρόνια με θύμα πολλές χιλιάδες πρόσφυγες. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η οργάνωση σε επικοινωνία με την «Εφ.Συν.», υπήρξε και άλλη επαναπροώθηση 20 Παλαιστινίων έξω από την Κω την Πρωτοχρονιά.

Τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιεί η Aegean Boat Report δείχνουν ότι μέχρι στιγμής από την αρχή του 2024 επαναπροωθήθηκαν 63 σκάφη με 2.095 πρόσφυγες, οι οποίοι εντοπίστηκαν από τις τουρκικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου