28 Ιανουαρίου 2024

Σοκάρουν τα στοιχεία για τα εργατικά δυστυχήματα στην Ελλάδα - 179 νεκροί και 287 σοβαρά τραυματίες το 2023 - Ζωές σε διατίμηση


Ιανουάριος, ο μήνας τον απολογισμών και των αναφορών, είτε αυτές αφορούν αριθμούς είτε ανθρώπινες ζωές. Που κι αυτές, στο τέλος της ημέρας δεν είναι παρά ένας αριθμός για κάποιους. Το 2023, λοιπόν, αναδείχθηκε σε μια ακόμη τραγική χρονιά σε ό,τι αφορά τα θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία στην Ελλάδα. Ο λόγος, φυσικά, τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα, τα οποία και παρουσίασαν ραγδαία αύξηση σε σχέση με πέρσι.

Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, σε αίθουσα του ΤΜΕΔΕ παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της διαρκούς ανεξάρτητης έρευνας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Για τη χρονιά που μας πέρασε, λοιπόν, είχαμε σχεδόν υπερδιπλασιασμό των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε σχέση με το 2022 και υπερτριπλασιασμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα το 2022 είχαμε 104 νεκρούς και 140 σοβαρά τραυματίες πανελλαδικά, ενώ το 2023 179 νεκρούς και 287 σοβαρά τραυματίες. Αυτό δηλώνει αύξηση μεγαλύτερη του 80% στα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα και μεγαλύτερη του 100% στα εργατικά ατυχήματα.

Η συνέχειά τους είναι μάλλον γνωστή. Οι αρμόδιοι φορείς θα εκφράζουν την οδύνη τους, μετά θα ορίζονται επιτροπές εμπειρογνωμόνων, μετά θα αργεί κάτι αιώνες η έκδοση πορισμάτων και καταλογισμού των ευθυνών. Τα ίδια και τα ίδια. Κι έτσι θα περνάνε τα χρόνια, οι άνθρωποι θα σηκώνονται το πρωί να πάνε στη δουλειά τους και δεν θα γυρίζουν ποτέ. Ή θα γυρίζουν βαριά τραυματισμένοι. Ακρωτηριασμένοι. Καμένοι. Πονεμένοι. Σωματικά και ψυχικά. Κι αυτό θα είναι φυσιολογικό.  Και θα προστίθενται σε στατιστικές, ασυναίσθητα κι απρόσωπα, χωρίς κανένα πρόσθετο μέτρο ασφαλείας δε φαίνεται να λαμβάνεται από κανέναν.

«Το 2023, 179 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα και 287 τραυματίστηκαν σοβαρά πανελλαδικά. Το 2022, 104 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα και 140 τραυματίστηκαν σοβαρά. Επίσης, με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2018, έχασαν τη ζωή τους 46 εργαζόμενοι, το 2019, 51 εργαζόμενοι, το 2020 41 εργαζόμενοι και το 2021 31 εργαζόμενοι», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (EU OSHA) και γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). 

Οι προτάσεις των συνδικάτων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων

Ο Α. Στοϊμενίδης, παρουσίασε στη συνέντευξη Τύπου τις βασικές προτάσεις των συνδικάτων για την προάσπιση και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.  Μεταξύ άλλων, ο Α. Στοϊμενίδης τόνισε ότι οι επαγγελματικές ασθένειες δεν καταγράφονται στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρθηκε, οι κυριότερες προτάσεις είναι οι εξής:

- Η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

- Η ένταξη του μαθήματος για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασίαστο ωρολόγιο πρόγραμμα, από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση

 - Η σύσταση φορέα επαγγελματικών ατυχημάτων και ασθενειών

- Η ενίσχυση και στελέχωση του ΣΕΠΕ

- Η ενίσχυση και αυτοτελής λειτουργία στο ΥΠΕΝ του ΣΕΜ

- Η ουσιαστική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΕΣΥΑΕ)

- Η δημιουργία Διευθύνσεων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο

- Η δημιουργία ειδικών τμημάτων πρόληψης, όπου θα περιλαμβάνεται και η ιατρική της εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία

- Ανάπτυξη εθνικού, δημόσιου προγράμματος υποχρεωτικών, περιοδικών, προσυμπτωματικών ελέγχων στους χώρους εργασία

- Ανάπτυξη ειδικού προγράμματος γενικευμένης, πρακτικής ειδίκευσης στην ιατρική της εργασίας

 - Αναμόρφωση του συστήματος αναγγελίας και καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων, καθώς και του συστήματος παρακολούθησης, αξιολόγησης και αξιοποίησης των δεδομένων

Ενημέρωση και πιστοποίηση κάθε εργαζομένου σε κάθε θέση εργασίας.

ΠΗΓΗ

***

«Το ατύχημα, τους στοιχίζει φθηνότερα από το να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας των εργαζομένων».

Περίπου 25 ευρώ κόστιζαν τα σωληνάκια που θα εξασφάλιζαν ότι το φορτηγό που οδηγούσε ο αδελφός του δεν θα έμενε από φρένα, με συνέπεια τον θάνατο του το 2020.

«Είναι εργατικές δολοφονίες, όχι δυστυχήματα». Αυτή ήταν η θλιβερή διαπίστωση του Στέλιου Αφράτη. Το δικαστήριο, έγινε. Στο ερώτημα προς τους εκπροσώπους της εταιρείας «πώς μπορεί να είναι ασφαλές ένα φορτηγό του οποίου οι πόρτες έκλειναν με σχοινί», η αφοπλιστική απάντηση ήταν πως.. .αφού έκλειναν ήταν ασφαλές!

Η Μαίρη Βλαντ, έχασε τον σύζυγό της την παραμονή των Χριστουγέννων. Καταπλακώθηκε από επτά μαρμάρινες πλάκες στην εταιρεία, όπου εργαζόταν επί 14 χρόνια. Το μεροκάματο: 38 ευρώ.

Η αυλαία της τραγωδίας, δεν έπεσε με την απώλεια, αλλά -όπως καταγγέλλει η Μαίρη – με την τραγική παρατήρηση που δέχθηκε από τον εργοδότη για το υψηλό κόστος της κηδείας του αδικοχαμένου συζύγου της!

Την ανείπωτη θλίψη της απώλειας, διαδέχθηκε το σοκ της απαξίας…

Αντί να κλαίω τον χαμό του άντρα μου, τρέχω μήπως καταφέρουν και σωθούν τα παιδιά που δουλεύουν εκεί, θα πει βουρκωμένη.

Από τις τοποθετήσεις τους μπροστά στους δημοσιογράφους και τις κάμερες, ένα χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί τον κοινό παρονομαστή. Κάθε δυστύχημα μοιάζει με χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Σποραδικά μικρά ατυχήματα, τα οποία ουρλιάζουν ότι έρχεται το κακό. Η απώλεια. Μία ή πολλές.

«Το ατύχημα, τους στοιχίζει φθηνότερα από το να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας των εργαζομένων», διαπιστώνει με θλίψη ο Στέλιος.

Τον λόγο παίρνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία Ανδρέας Στοϊμενίδης. Σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), ένας εργαζόμενος κάθε δύο μέρες έχασε τη ζωή του το περασμένο έτος στη χώρας μας. Συνολικά, τα εργατικά δυστυχήματα το 2023 ανήλθαν στα 179, ενώ 287 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σοβαρά, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι εξ αυτών διέφυγαν τον κίνδυνο.

Το 2022 οι νεκροί σε εργατικά δυστυχήματα, ήταν 104 και σοβαρά τραυματισμένοι 140.

Παράλληλα, δεν καταγράφονται οι επαγγελματικές ασθένειες στη χώρα μας.

Ο υψηλότερος αριθμός θυμάτων, εντοπίζεται μεταξύ εργατών και μισθωτών (60).

Ακολουθούν οι αγρότες (44). Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο κατασκευαστικός κλάδος (31), ενώ στην τέταρτη θέση με 21 θύματα τοποθετούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα ασφαλείας.

Σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έχει απόκλιση διετίας, η διαφορά είναι χαώδης. 

Ειδικότερα, το 2021, η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε μόλις 31 εργατικά δυστυχήματα και το 2020 άλλα 41. Πρόκειται για την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, η οποία περιόρισε σημαντικά τις δραστηριότητες στους χώρους απασχόλησης.  Βέβαια, ακόμα και αν ανατρέξουμε στο 2019,  πάλι τα εργατικά δυστυχήματα που είχαν καταγραφεί τότε ήταν 51, δηλαδή πολύ λιγότερα από τα περσινά.

Όπως τόνισε ο  Ανδρέας Στοϊμενίδης, παρατηρείται υποκαταγραφή των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, χαρακτήρισε τυπική και αποσπασματική την αντιμετώπιση του προβλήματος από την Πολιτεία, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο πλήγμα που έχει δεχθεί η συλλογική διαπραγμάτευση κατά την περίοδο των μνημονίων, με συνέπεια την υποβάθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου