Διαδοχικές οι διεθνείς αντιδράσεις μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης - Αθλιες δηλώσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους του Ισραήλ - Τι δήλωσαν Ε.Ε., Τουρκία, Ιράν, Αίγυπτος, Παλαιστινιακή Αρχή και Χαμάς
Διαδοχικές ήταν οι διεθνείς αντιδράσεις για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που κάλεσε το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει κάθε πράξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως ήταν αναμενόμενο το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ, όχι μόνο απορρίπτει τις θέσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητάει και… τα ρέστα, αφού ισραηλινοί αξιωματούχοι και στελέχη της κυβέρνησης -που πρόσκεινται στο ακροδεξιό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού- έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίσουν τη Χάγη ως… «αντισημιτικό δικαστήριο»! Αντίστοιχα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, έκανε λόγο για «εξωφρενική» κατηγορία περί γενοκτονίας (την ώρα που έχουν δολοφονηθεί ήδη τουλάχιστον 26.000 Παλαιστίνιοι και ο ΟΗΕ σημειώνει ότι η Γάζα είναι «μη κατοικήσιμη ζώνη»).
ΥΠΕΞ Παλαιστινιακής Αρχής: Οι δικαστές αποφάνθηκαν υπέρ της ανθρωπότητας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριγιάντ αλ Μαλίκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα.
«Οι δικαστές αξιολόγησαν τα γεγονότα και το νόμο. Αποφάνθηκαν υπέρ της ανθρωπότητας και του διεθνούς δικαίου», είπε ο αλ-Μαλίκι σε μια δήλωση βίντεο.
«Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου καταρρίπτει την παγιωμένη κουλτούρα εγκληματικότητας και ατιμωρησίας του Ισραήλ, η οποία έχει χαρακτηρίσει την επί δεκαετίες κατοχή, στερήσεις, διώξεις και απαρτχάιντ στην Παλαιστίνη».
Κάλεσε όλα τα κράτη να διασφαλίσουν την εφαρμογή την απόφαση τονίζοντας ότι αποτελεί δεσμευτική νομική υποχρέωση για το Ισραήλ.
Νετανιάχου: Ψευδής ο χαρακτηρισμός «γενοκτονία»
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η κατηγορία για γενοκτονία κατά του Ισραήλ είναι «εξωφρενική» και τόνισε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι… δεσμευμένο στο διεθνές δίκαιο μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που κάλεσε σε μέτρα για την αποτροπή ενεργειών γενοκτονίας στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
«Όπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει ένα εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του», είπε.
«Αλλά μόνο και μόνο ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων δεν είναι μόνο ψευδής, είναι εξωφρενικός και η προθυμία του Δικαστηρίου ακόμη και να το συζητήσει αυτό είναι μια ντροπή που δεν θα ξεπλυθεί για γενιές», συμπλήρωσε.
«Χάγη και κουραφέξαλα»
Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ φάνηκε να χλευάζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που διέταξε σήμερα το Ισραήλ να αποτρέψει ενέργειες γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων και να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αμάχους στη Γάζα.
«Χάγη και κουραφέξαλα», έγραψε ο υπουργός στο «X», ο πρώτος Ισραηλινός αξιωματούχος που κάνει κάποιο σχόλιο μετά το τέλος της ανάγνωσης της απόφασης του δικαστηρίου. Και συνέχισε, σε ένα απίθανο κρεσέντο: «Η απόφαση του αντισημιτικού δικαστηρίου της Χάγης αποδεικνύει αυτό που ήταν ήδη γνωστό: Το δικαστήριο αυτό δεν επιδιώκει τη δικαιοσύνη, αλλά τη δίωξη των Εβραίων. Σιώπησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και σήμερα συνεχίζουν την υποκρισία και την πάνε ένα βήμα παραπέρα» αναφέρει και καταλήξει πως «οι αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη συνέχιση της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ δεν πρέπει να ακούγονται. Πρέπει να συνεχίσουμε να νικάμε τον εχθρό μέχρι την πλήρη νίκη».
ΕΕ: Ισραήλ και τη Χαμάς να συμμορφωθούν πλήρως με τις αποφάσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σήμερα πως περιμένει από το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμμορφωθούν πλήρως με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης! Μια στάση που κυριολεκτικά θα ζήλευε και ο… Πόντιος Πιλάτος, την ώρα που η ισραηλινή φονική μηχανή έχει δολοφονήσει χιλιάδες και χιλιάδες γυναικόπαιδα!
Το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ έδωσε εντολή στο Ισραήλ σήμερα να αποτρέψει ενέργειες γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων και να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αμάχους – αν και δεν διέταξε κατάπαυση του πυρός.
Κάλεσε τη Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις να αφήσουν ελεύθερους αμέσως όλους τους ομήρους που κρατούν.
«Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι δεσμευτικές για τα μέρη και πρέπει να συμμορφωθούν με αυτές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει την πλήρη, άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή τους», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αίγυπτος: Το Κάιρο χαιρετίζει την απόφαση
Η Αίγυπτος χαιρέτισε σήμερα την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί του αιτήματος της Νότιας Αφρικής να επιβάλει έκτακτα μέτρα κατά του Ισραήλ για τον πόλεμό του στη Λωρίδα της Γάζας.
Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει επίσης ότι η Αίγυπτος «ανυπομονεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να ζητήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπως έχει αποφανθεί το Δικαστήριο σε παρόμοιες περιπτώσεις», υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των αποφάσεών του.
Χαμάς για Χάγη: Απομόνωση του Ισραήλ
Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι μια σημαντική εξέλιξη που συμβάλλει στην απομόνωση του Ισραήλ και εκθέτει τα εγκλήματά του στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.
«Ζητάμε να αναγκαστεί η κατοχική δύναμη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου», πρόσθεσε.
Ιράν: Να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος Ισραηλινών αξιωματούχων
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ζήτησε σήμερα οι ισραηλινές αρχές να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη αφού το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας.
«Σήμερα, οι αρχές του ισραηλινού ψευδοκαθεστώτος… πρέπει να οδηγηθούν άμεσα στη δικαιοσύνη για διάπραξη γενοκτονίας και πρωτοφανών εγκλημάτων πολέμου κατά των Παλαιστινίων», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν με ανάρτηση στην πλατφόρμα X.
Ερντογάν: Πολύτιμη η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου
«Θεωρώ πολύτιμη την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την έκδοση προσωρινής διαταγής σχετικά με τις απάνθρωπες επιθέσεις στη Γάζα και την χαιρετίζω», σχολίασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία για να διασφαλίσουμε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά αθώων Παλαιστινίων πολιτών δεν θα μείνουν ατιμώρητα. Ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή, η οποία είναι δεσμευτική για τις χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης (σ.σ. για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος) κατά της Γενοκτονίας, θα θέσει τέλος στις επιθέσεις του Ισραήλ που γίνονται χωρίς διακρίσεις σε βάρος γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και την πορεία προς τη διαρκή ειρήνη και να συμπαραστεκόμαστε στους Παλαιστίνιους αδελφούς μας».
Ολλανδία: Το Ισραήλ να σταματήσει τις εχθροπραξίες
Το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει τις εχθροπραξίες στην υπό πολιορκία Λωρίδα της Γάζας αν θέλει να ακολουθήσει τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, δήλωσε η υπουργός Διεθνών Σχέσεων της Νότιας Αφρικής μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ.
Σε μια υπόθεση που έφερε ενώπιόν του η Νότια Αφρική, το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να αποτρέψει ενέργειες γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων και να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αμάχους – αν και απέφυγε να διατάξει κατάπαυση του πυρός.
«Πώς παρέχεις βοήθεια και νερό χωρίς κατάπαυση του πυρός; Αν διαβάσετε την εντολή, εφαρμόζοντας κατάπαυση του πυρός», δήλωσε η υπουργός Ναλέντι Πάντορ στα σκαλοπάτια της έδρας του δικαστηρίου στη Χάγη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την απόφασή του στην αίτηση προσωρινών μέτρων που κατέθεσε η Νότια Αφρική εναντίον του Ισραήλ με την κατηγορία της γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Το Δικαστήριο αποφάσισε μια σειρά από προσωρινά μέτρα τα οποία, αν και εκ των συνθηκών γενικόλογα, αποτελούν μια άμεση αναγνώριση του κινδύνου γενοκτονίας που διατρέχουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα. Παράλληλα, και ενώ το Δικαστήριο δεν διαθέτει τη δύναμη να επιβάλει την απόφασή του, εκείνη αποτελεί μια μεγάλη νίκη του παλαιστινιακού λαού και των συμπαραστατών του σε ολόκληρο τον πλανήτη, μη εξαιρουμένης της νομικής ομάδας της Νότιας Αφρικής.
Αρχικά, το Δικαστήριο αναγνώρισε την ύπαρξη διαμάχης μεταξύ των δύο κρατών για τη φύση των πράξεων του Ισραήλ στη Γάζα και πως τουλάχιστον κάποιες από τις πράξεις και παραλείψεις του Ισραήλ θα μπορούσαν να ιδωθούν υπό τη σκέπη της Σύμβασης για την Πρόληψη της Γενοκτονίας, κάτι που σημαίνει πως το Δικαστήριο αναγνωρίζει ότι έχει δικαιοδοσία. Παράλληλα, αναγνώρισε πως η Νότια Αφρική έχει το δικαίωμα να φέρει τη συγκεκριμένη υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου.
Το Δικαστήριο αναγνώρισε πως οι Παλαιστίνιοι της Γάζας μπορούν να γίνουν αντιληπτοί ως μία ομάδα που χρήζει προστασίας υπό το πλαίσιο της Σύμβασης. Έπειτα, κάνοντας επίκληση μεταξύ άλλων και σε μια σειρά από δηλώσεις υψηλά ιστάμενων Ισραηλινών αξιωματούχων, αναγνώρισε πως οι συνθήκες που έχει προκαλέσει η επίθεση του Ισραήλ είναι τέτοιες που απειλούν δικαιώματα αυτής της ομάδας και πως τουλάχιστον κάποια από τα μέτρα που ζητά η Νότια Αφρική θα τα προστατεύσουν.
Το Δικαστήριο έπειτα αναγνώρισε πως υπάρχει επείγων κίνδυνος για τα δικαιώματα αυτά ούτως ώστε να υπάρχει ανάγκη για προσωρινά μέτρα, αλλά και πως οι εσωτερικές νομικές διεργασίες του Ισραήλ, αν και καλοδεχούμενες, δεν επαρκούν για να αφαιρέσουν αυτόν τον κίνδυνο. Συνεπώς, υπάρχουν οι συνθήκες και η ανάγκη για την εφαρμογή προσωρινών μέτρων.
Εκ των παραπάνω, το Δικαστήριο αποφάσισε τα εξής προσωρινά μέτρα:
- Το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να αποφύγει τη διάπραξη εγκλημάτων όπως αυτά που περιγράφονται στη Σύμβαση (ψήφοι 15-2),
- να διαβεβαιώσει πως οι ένοπλες δυνάμεις του δεν διαπράττουν κανένα από αυτά (ψήφοι 15-2),
- να προλάβει και να τιμωρήσει άμεσες δηλώσεις υποκίνησης στα παραπάνω εγκλήματα (ψήφοι 16-1),
- να επιτρέψει άμεσα την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα (ψήφοι 16-1),
- να διατηρήσει και να αποφύγει την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων εγκλημάτων (ψήφοι 15-2),
- να παράσχει έκθεση στο δικαστήριο για την πορεία των μέτρων εντός ενός μήνα. Η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί στη Νότια Αφρική, η οποία διατηρεί δικαίωμα σχολιασμού της έκθεσης ενώπιον του Δικαστηρίου (ψήφοι 15-2).
Τέλος, το Δικαστήριο ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου