20 Ιανουαρίου 2024

Σύρος: Σχετικά με την απομάκρυσνση ιστών και βάσεων ομπρελών από τις παραλίες του νησιού - Του Ν. Αλμπανόπουλου



Με εντυπωσιάζει το σημερινό (σ.σ. Πέμπτη, 18/1/2024) ρεπορτάζ της εφ. Κοινή Γνώμη για την απομάκρυνση των ιστών ομπρελών από τις παραλίες. Με υπότιτλο «προσωπικό του δήμου απασχολείται όλες τις τελευταίες μέρες, αφήνοντας πίσω… προτεραιότητες για σχολεία και γειτονιές», φανερώνει μια ολόκληρη φιλοσοφία. Όχι μόνο στο δήμο. 
 
Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, όσο πιο συνοπτικά γίνεται (δύσκολο έργο). 
 
Οι ιστοί έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί από το τέλος του καλοκαιριού. Αν αυτό αφέθηκε να πάει πίσω, με προφανή στόχο να μη γίνει ποτέ, δεν φταίει ούτε η νομοθεσία που το επιβάλλει, ούτε οι πολίτες που με την καταγγελία τους ζήτησαν το νόμιμο. Ούτε φυσικά θα φταίνε εκείνοι για τυχόν επιπτώσεις «στα σχολεία και τις γειτονιές». Ο σωστός προγραμματισμός για να αντιμετωπιστούν όλα τα αναγκαία στην πόλη είναι καθήκον του δήμου, όχι των δημοτών. 
 
Διαβάζω στο ρεπορτάζ ότι ο δήμαρχος «σχολίασε καυστικά τη στάση όσων κάνουν καταγγελίες, ξεκαθαρίζοντας πως η τήρηση της νομοθεσίας θα μπορούσε να ακολουθηθεί και χωρίς αυτές». Χωρίς να γνωρίζω τους πολίτες που προσέφυγαν στην εισαγγελία, να τους πω μπράβο. Όταν οι υπηρεσίες δεν κάνουν τη δουλειά τους μετά από μια απλή γραπτή ή προφορική αναφορά, η εμπλοκή της Δικαιοσύνης καθίσταται απαραίτητη. Το να διεκδικούν πολίτες ή σύλλογοι τα νόμιμα είναι δημοκρατικό δικαίωμα. Ούτε «στάση», όπως με αρνητικό τρόπο περιγράφεται, ούτε λόγος για επίθεση εναντίον τους. Ας είναι λοιπόν πιο προσεκτικός ο δήμαρχος όταν αναφέρεται σε απλούς συμπολίτες και δημότες του, που ζητούν εφαρμογή του νόμου. Και ποτέ «καυστικός». Δεν θέλουμε να φοβούνται οι πολίτες όταν αντικρίζουν μια παρανομία, θέλουμε να υψώνουν φωνή. 
 
Αλλά δεύτερον, θα μπορούσε πράγματι να «ακολουθηθεί χωρίς τις καταγγελίες»; Ας το εξετάσουμε. Στις 5 Δεκεμβρίου απηύθυνα σχετική με το θέμα επιστολή στον τότε δήμαρχο Ν. Λειβαδάρα (αρ. πρωτ. 23332), την οποία προώθησα για ενημέρωση και στον εκλεγμένο δήμαρχο. Δεν πήρα απάντηση, δεν διαπίστωσα ενέργεια. Δεν προσέφυγα στην εισαγγελία, γιατί διαθέτω το όπλο της πολιτικής παρουσίας στο δημοτικό συμβούλιο. Αποδεικνύεται όμως ότι για την εφαρμογή της νομιμότητας δεν αρκούσε η αναφορά ενός εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου... Πόσω μάλλον ενός απλού πολίτη. 
 
Καταλήγοντας: οι αυθαιρεσίες στις παραλίες, κυρίως με την κατάληψη χώρων πέρα από τα όρια της σύμβασης, αυθαίρετες κατασκευές, μουσική με εξωτερικά ηχεία κ.ά. έχουν επιτέλους κινητοποιήσει τους πολίτες. Ελπίζω ότι οι κινητοποιήσεις αυτές θα εξακολουθήσουν και θα ενταθούν, για το κοινό όφελος. Μέσα και -κυρίως- έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Με τον τρόπο αυτό, οι αρχές θα υποχρεωθούν να ελέγχουν αυστηρά και να ενεργούν άμεσα, όχι μετά από μήνες ή καθόλου. Και οι επιχειρηματίες -με τους οποίους προφανώς δεν μας χωρίζει τίποτα όσο τηρούν τη νομιμότητα- θα υποχρεωθούν να σέβονται νόμους και συμβάσεις. 
 
ΥΓ. Διαβάζω στο ρεπορτάζ ότι οι επιχειρηματίες που απομακρύνουν τώρα τις ομπρέλες, διαμαρτύρονται γιατί μπαίνουν σε «έξτρα έξοδα». Μα η απομάκρυνση το χειμώνα περιγράφεται στο νόμο και σίγουρα και στη σύμβαση που έχουν υπογράψει. Υπολόγιζαν δηλαδή ορισμένοι ότι «άλλο τι λέει ο νόμος και η σύμβαση, άλλο τι θα κάνω εγώ»; Χρειάζεται άλλο σχόλιο; Να τοποθετηθεί καλύτερα «καυστικά» ως προς αυτό ο δήμαρχος;
 
(Στη φωτ. απομεινάρι από ιστό ομπρέλας εδώ στη Σύρο, πάνω στην ακτογραμμή -και όχι 5 μέτρα από αυτήν, όπως προβλέπει ο νόμος. Σπασμένο, με αποτέλεσμα να μην είναι ορατό και να αποτελεί παγίδα. Θα πρέπει ο πολίτης να τραυματιστεί, για να καταφύγει στο δήμο του και στην εισαγγελία;)
 
-ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ το προαναφερόμενο ρεπορτάζ
 
-ΔΙΑΒΑΣΤΕ, επίσης, σχετικά πρόσφατες αναρτήσεις στο blog μας: 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου