«Δώδεκα χρόνια στα ψυχιατρεία, δώδεκα χρόνια με ψυχοφάρμακα. Σας παρακαλώ πάρτε ένα στυλό», άκουγα να επαναλαμβάνει ένας άντρας στον συρμό του μετρό, πηγαίνοντας χθες στη μεγάλη συγκέντρωση-συναυλία στο Θησείο (σ.σ. σχετική ανάρτηση του blog μας εδώ). Στα λεγόμενά του αντικατοπτρίζονται οι συνέπειες του προβληματικού συστήματος Υγείας, που κινδυνεύει με διάλυση, όπως κατήγγειλαν καλλιτέχνες, συλλογικότητες και φορείς απαιτώντας να μην κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Φτάνοντας στην πλατεία Ασωμάτων άκουσα τους Kollectiva να τραγουδούν «ο δρόμος που τραβώ δεν έχει τελειωμό», τον Στάθη Δρογώση να εύχεται «να ζούμε ελεύθερη ζωή» «όλοι ευλογημένοι, φτωχοδιάβολοι μοιραίοι και διαφορετικοί», τον Απόστολο Ρίζο να μιλά για τα μεγάλα «όχι» εκείνου, που όπως στη χθεσινή κινητοποίηση, λέει «όχι σαν ψάρι έξω απ’ το νερό, πιασμένο στην απόχη», τους «Υπεραστικούς» για το «εμείς· κρατώντας πάλι κόκκινες σημαίες, λαός που τον δικό του δρόμο θα ανοίξει».
«Του το κρατάω αυτού του κόσμου, που δεν μου ανήκει ο εαυτός μου» τραγούδησε η Νατάσα Μποφίλιου, που καταφέρθηκε εναντίον ενός «κυβερνητικού σχεδίου και του συστήματος που θέλει να διαλύσει τις κοινωνικές ομάδες και τους κοινωνικούς φορείς, που έχουν πραγματικά αντίκτυπο», και της πρόσφατης απόφασης του δοτού προέδρου του ΚΕΘΕΑ να απαγορεύσει αποφοίτηση μελών του. «Εγώ έχω το δίκιο μου κι εσύ τον κόσμο όλο... κοιμάμαι με τα μάτια μου ανοιχτά» μας θύμισε η Γιώτα Νέγκα και μετέφερε ένα μικρό μέρος από τη συμμετοχή της στο ΚΕΘΕΑ Στροφή. «Έχω παρακολουθήσει παιδιά να δυναμώνουν και να ανασταίνονται. Για όλα αυτά τα παιδιά, για όλες τις Μαρίες, τους Πέτρους, τις Χριστίνες, πρέπει να είμαστε κοντά» είπε.
«Συναγερμό» για τα «χιλιάδες παιδιά στο ΚΕΘΕΑ και το 18ΑΝΩ, αλλά και για όσα ακόμα έχουν την ανάγκη να ελευθερωθούν» σήμαναν οι Frank Panx και Σαλταδόροι» εκφράζοντας την ελπίδα να μην είναι πλέον «οι ουσίες μέσα τους, οι εξουσίες πάνω τους». Στη σκηνή ανέβηκαν επίσης η μουσική ομάδα του 18 Άνω, οι μπάντα κρουστών Quilombo, οι Κοινή Θνητοί και ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης.
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος καυτηρίασε με χιούμορ την επιδίωξη -βάσει όσων έχουν γίνει γνωστά- για τη δημιουργία του Ενιαίου Οργανισμού για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) λέγοντας ότι θέλουν να φτιάξουν έναν οργανισμό για καταπολέμηση της εξάρτησης βάζοντας την κατάληξη ΠΑΕ «ενώ ξέρουμε όλοι ότι κανένας πρόεδρος ΠΑΕ δεν έχει σχέση με ναρκωτικά (...) σε μια χώρα όπου οι έμποροι ναρκωτικών δεν διώκονται», όπου «το αντιεπιστημονικό είναι η κυρίως γραμμή και η κυβέρνηση προτιμά τους επιστήμονες που παίρνουν φράγκα, όχι αυτούς που γλιτώνουν ζωές και προλαμβάνουν προβλήματα».
Oι Kollectiva τραγουδούν το «Which Side Are You One?» | «Εφ.Συν.»
Πολλά
σωματεία εργαζομένων, νοσοκομείων και όχι μόνο, και συνταξιούχων,
ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συλλόγων εργαζομένων στο ΨΝΑ Δαφνί και
στο ΚΕΘΕΑ, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, του Εθνικού
Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών και του Συλλόγου Φίλων Πασχόντων από
διατροφικές διαταραχές «Επιστρέφω», που συνδιοργάνωσαν την κινητοποίηση.
Εκπρόσωποι φορέων περιέγραψαν στους χαιρετισμούς τους επικίνδυνες και οπισθοδρομικές μεθοδεύσεις προς όφελος ιδιωτών, υποστηρίζοντας πως το σχέδιο νόμου υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη δημόσια Ψυχική Υγεία και θρυμματίζει την απεξάρτηση στοχεύοντας στη «μείωση της βλάβης» και στη συντήρηση της εξάρτησης μέσω των υποκατάστατων, επιφέροντας σφοδρό πλήγμα στα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα μέσω του υπερσυγκεντρωτικού ΕΟΠΑΕ, που αναμένεται να θεσπιστεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης ερμήνευσε την «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου και «Τα λόγια και τα χρόνια» | «Εφ.Συν.» |
Η Κατερίνα Μάτσα από το Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του «18 Ανω» αποδόμησε τους ισχυρισμούς περί ανίατων εξαρτημένων από μια κυβέρνηση που «υπηρετεί τις πολυεθνικές του φαρμάκου, που θέλουν να δίνονται στους ψυχικά ασθενείς μόνο φάρμακα και καμία άλλη θεραπεία, καμία κοινωνική επανένταξη. «Το νομοσχέδιο έρχεται να καταστρέψει την ελπίδα του λαού να έχει θεραπεία και να μην πληρώνει, γιατί δεν έχει να πληρώσει. Γιατί έβαλαν τον Άδωνη στο υπουργείο Υγείας; Γιατί έχει μεγάλο ιστορικό διάλυσης δομών υγείας, ιδιωτικοποιήσεων κάθε τύπου» εξήγησε και μίλησε για ανάγκη ανατροπής της κυβέρνησης, που «θέλει να επιβάλλει τη σιωπή και την καταστολή της νεολαίας, γιατί η νεολαία ξεσηκώνεται» και «το σύστημα, που γεννά τις εξαρτήσεις, ένα κοινωνικό φαινόμενο που εκφράζει την κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική κρίση».
Ο Μάκης Σίμος, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ τόνισε ότι ο δύσκολος, «καθαρός», δρόμος των στεγνών προγραμμάτων έσωσε και σώζει ζωές, βοηθά ανθρώπους να φτάσουν στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους ακολουθώντας και δεν τελειώνει εκεί που σταματά η χρήση αλλά εξακολουθεί να συνοδεύει τον εξαρτημένο. «Αυτό το μοντέλο θέλουν να καταργήσουν με το ν/σ, που θα τα κάνει όλα μία σούπα, θα διαχωρίσει την κοινωνική επανένταξη από την διαδικασία απεξάρτησης και θα πετάξει έξω τον αναντικατάστατο ρόλο της οικογένειας, γιατί πολύ απλά τους κοστίζει περισσότερο οικονομικά και συμβολικά. Όταν προσφέρεις αδιέξοδα, πρέπει να δημιουργείς και υποκατάστατα αναγκών. Με το νομοσχέδιο τρέχουν να νομιμοποιήσουν όλους τους ιδιώτες και της ΜΚΟ, που εμπορεύονται την ανθρώπινη οδύνη» υπογράμμισε.
Οι «Υπεραστικοί» εμφανίστηκαν με την παλαιστινιακή σημαία | «Εφ.Συν.»
Η
γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Αθηνών - Πειραιώς, Μαίρη
Αγρογιάννη, μίλησε για συνθήκες, που δεν αντιστοιχούν αντιστοιχούν στον
21ο αιώνα, στα δημόσια ψυχιατρεία και ψυχιατρικά τμήματα των
νοσοκομείων. «Ασθενείς στοιβαγμένοι, ασθενείς σε ράντζα, τμήματα χωρίς
προσωπικό. Μόνο στο Δαφνί κάθε χρόνο εξετάζονται 80.000 ασθενείς και
γίνονται 2.000 εισαγωγές» σημείωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι
συνεχίζει την προσπάθεια των προκατόχων της για δήθεν αποασυλοποίηση,
που αποτέλεσε το έδαφος για να μειωθεί η χρηματοδότηση στα δημόσια
ψυχιατρικά νοσοκομεία, και ότι αυτή τη στιγμή επιχειρεί να δώσει
παραπάνω «φιλέτα» στους ιδιώτες.
Η Ηλιάνα Ναζεντιάδου από το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών προειδοποίησε πως αν περάσει το σχέδιο νόμου η Ψυχική Υγεία, η πρόληψη και η απεξάρτηση θα χάσουν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους και ζήτησε την ενίσχυση των «στεγνών» προγραμμάτων, των δομών ψυχικής υγείας, πρόληψης και απεξάρτησης, και τη δημιουργία νέων στην επικράτεια με χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού.
Η μπάντα κρουστών Quilombo εν δράσει | Eurokinissi
Στη
διαμαρτυρία το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τους
Νίκο Σοφιανό και Θοδωρή Χιώνη, οι Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και Κώστας
Αρβανίτης από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και οι Σία Αναγνωστοπούλου και Θεανώ
Φωτίου από τη Νέα Αριστερά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου