ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ–ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει στη βουλή νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης με τον καθόλου τυχαίο τίτλο «ελεύθερο πανεπιστήμιο». Βαφτίζουν «ελευθερία» την απελευθέρωση, υπέρ της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, ακόμα ενός ζωτικού δημόσιου αγαθού, (μετά την υγεία, την ενέργεια, τα τρένα, τους δρόμους, τα λιμάνια τα αεροδρόμια, τις υποδομές, παραλίες, βουνά κ.α. με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα).
Για άλλη μια φορά ( μετά τα μνημόνια), δεν διστάζουν να παρακάμψουν/καταργήσουν το Σύνταγμα, επικαλούμενοι επιχειρήματα καφενείου. Το Σύνταγμα (άρθρο 16) δεν επιτρέπει παρερμηνείες : «…H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Tα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Kράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους… 6. Οι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί…».
Με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση θεσμοθετεί την πλήρη υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστήμιου. Με την «απελευθέρωση της αγοράς εκπαίδευσης» τα δημόσια πανεπιστήμια καλούνται να υιοθετήσουν όλα τα κριτήρια των ιδιωτικών ΑΕΙ προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό για την χρηματοδότησή τους .
Θα οδηγηθούν, όπως ήδη έχει αρχίσει να γίνεται, στην αναζήτηση ιδίων πόρων από ιδιώτες, ανοίγοντας την κερκόπορτα για ΣΔΙΤ και εργολάβους στη μέριμνα και παντού, στην επιβολή διδάκτρων σε μεταπτυχιακά, σε θέσπιση κατευθυνόμενων βιομηχανικών διδακτορικών, έρευνας κλπ.
Στόχος η μείωση των δαπανών στη μέριμνα και τις ανάγκες των φοιτητών και η αύξηση των εσόδων. Επόμενο βήμα θα είναι η θέσπιση διδάκτρων και στα προπτυχιακά προγράμματα «όπως στο εξωτερικό»
Με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση οξύνει ακόμα παραπάνω τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση διαλύει ολοκληρωτικά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και κάθε δυνατότητα εργασιακής προοπτικής Με την ύπαρξη πολλαπλών πτυχίων για το ίδιο γνωστικό αντικείμενο και τον κατατεμαχισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων , με τα επί πληρωμή πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων να ανταγωνίζονται αυτά των δημοσίων , όλα τα δικαιώματα θα συμπιέζονται προς τα κάτω. Αποτελεί αήθη πρόκληση για τον Λαό μας, ενώ έχουν θεσπίσει ένα απίστευτο γολγοθά εξετάσεων, φροντιστηρίων, άγχους και δοκιμασιών για την συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών λαϊκών οικογενειών, για να εισαχθούν στα υποχρηματοδοτημένα Δημόσια ΑΕΙ, να παρουσιάζουν ως «ελεύθερα πανεπιστήμια» επιχειρήσεις, που εμπορεύονται πτυχία και δεξιότητες σε όσους έχουν να πληρώσουν.
Το πανεπιστήμιο της αγοράς, αξιοποιεί όλο το δυναμικό του στην έρευνα για τις εταιρείες, χωρίς καμία αναφορά στις κοινωνικές ανάγκες και το όφελος των πολλών. Θέλει σπουδές με το μικρότερο κόστος για τον «επενδυτή» . Πρέπει να είναι «κερδοφόρο», να διοικείται σαν επιχείρηση (βλ. και αντιδραστικές αλλαγές στην διοίκηση), να μην υπάρχει το αγκάθι του φοιτητικού κινήματος, (βλ. και πανεπιστημιακή αστυνομία και καταστολή). Είναι ένα πανεπιστήμιο εξαρτημένο και αντιδημοκρατικό που δεν μπορεί να υπηρετήσει την κοινωνία και τις ανάγκες της. Η γνώση που παράγει δεν είναι ουδέτερη Είναι υποταγμένη στα συμφέροντα της απελευθερωμένης παγκοσμιοποιημένης αγοράς.
Η άγρια καταστολή από τις δυνάμεις των ΜΑΤ στην Πολυτεχνειούπολη της Αθήνας, η νεκρανάσταση του Χρυσοχοΐδη δείχνουν πόσο τους φοβίζει το φοιτητικό κίνημα η δυναμική και οι αγωνιστική συμπόρευση του με το λαϊκό κίνημα, ενάντια στο νέο μεγάλο ξεπούλημα που ετοιμάζουν.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ΑΔ Αιγαίου, εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη του στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στα νησιά μας και συνολικά του φοιτητικού κινήματος, των συλλογικών οργάνων διδασκόντων και εργαζομένων όπως αυτά διαμορφώνονται σε μαζικές συνελεύσεις από σε άκρη της χώρας.
Είμαστε μαζί σε αυτόν τον αγώνα !
Διεκδικούμε:
Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και σύγχρονες σπουδές.
Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 - όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.
Πτυχία με αξία - μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος.
Κατάργηση του ν.4589/19.
Δουλειά για όλους - δουλειά με δικαιώματα. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου