01 Σεπτεμβρίου 2022

Με μαζικό κίνημα «Δεν Πληρώνω» απαντούν στην ενεργειακή ακρίβεια οι Βρετανοί (ΕΙΚΟΝΕΣ & VIDEO)

AP Photo/Alessandra Tarantino

Την ώρα που τα βρετανικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν τρομακτική εκτόξευση των τιμών στους λογαριασμούς ενέργειας τους τελευταίους μήνες με την κατάσταση να αναμένεται να επιδεινωθεί από τον Οκτώβριο, αφού η ρυθμιστική αρχή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας ανακοίνωσε αύξηση του ανώτατου ορίου τιμών κατά 80%, οι Βρετανοί πολίτες αποφασίζουν να οργανωθούν προκειμένου να βάλουν ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση.

Πανό με το σύνθημα «Κανένας να μην πεινάσει ή κρυώσει αυτό τον χειμώνα» που ανάρτησαν διαδηλωτές στη γέφυρα του Ουέστμινστερ έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, στο Λονδίνο

Μέσα από το κίνημα “Don’t Pay UK” (Δεν Πληρώνω) που έχει κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες εβδομάδες καταναλωτές από την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και την Ιρλανδία προχωρούν σε οργανωμένη άρνηση αποπληρωμής των εξωφρενικών οικιακών λογαριασμών ρεύματος, προχωρώντας ταυτόχρονα σε ποικίλες δράσεις, παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις με στόχο αφενός τη μαζικοποίηση του κινήματος και αφετέρου την άσκηση πίεση στη βρετανική κυβέρνηση. Αυτή η τελευταία, καταγγέλλεται για αποτυχία στήριξης των πληττόμενων φτωχών στρωμάτων απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Με βάση την υφιστάμενη κατάσταση, τα δύο τρίτα όλων των βρετανικών νοικοκυριών θα εξωθηθούν σε καθεστώς ενεργειακής φτώχειας μέχρι τον Ιανουάριο, ειδικά εάν υπάρξει νέα αύξηση της τιμής του ρεύματος, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Μάλιστα, οι φτωχότεροι Βρετανοί θα υποχρεώνονται να δίνουν το 10% του εισοδήματός τους στην ενέργεια, υποστηρίζει η μελέτη.

Κάθε χρόνο, περίπου 10.000 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας της διαμονής σε παγωμένα σπίτια σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση National Energy Action (NEA) με βασικότερες αιτίες θανάτου να είναι οι καρδιακές προσβολές, τα εγκεφαλικά, η οξεία βρογχίτιδα και πνευμονία και άλλες σοβαρές ασθένειες που προκαλεί ή επιδεινώνει το κρύο.

Η ανάγκη αντιστροφής της πορείας γενικευμένης φτωχοποίησης του πληθυσμού με την έλευση του χειμώνα είναι που δημιούργησε και το κίνημα βάσης του βρετανικού «Δεν Πληρώνω», το οποίο έχει βάλει στόχο να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο μέλη μέχρι την 1η Οκτωβρίου, όταν και θα αυξηθεί η τιμή της κιλοβατώρας. Ένα από τα εργαλεία στη διάθεση των μελών του κινήματος αυτού είναι η μαζική απεργία, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της καμπάνιας. Η κίνηση αυτή θα είναι το επόμενο βήμα των διαμαρτυρόμενων πολιτών εάν η κυβέρνηση και οι ενεργειακοί κολοσσοί δεν υλοποιήσουν τα αιτήματά τους μέχρι την 1η Οκτώβρη.

⇒ Πανό με το σύνθημα «Παγώστε το κέρδος όχι τους ανθρώπους»


Τα ΒΙΝΤΕΟ των παραπάνω εικόνων μπορείτε να τα δείτε εδώ

Σχεδόν 200.000 άτομα έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής και οι αριθμοί αυξάνονται συνεχώς όσο περνούν οι μέρες και πραγματοποιούνται δράσεις σε διάφορες γειτονιές των βρετανικών πόλεων.

Το «Μανιφέστο» του Don’t Pay UK

Αναλυτικές πληροφορίες για το χαρακτήρα και τους σκοπούς του κινήματος βρίσκονται στην ομώνυμη ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί.

«Με τις οικογένειες του Ηνωμένου Βασιλείου να λαμβάνουν λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σχεδόν τρεις φορές υψηλότερους από τη δεκαετία του 1970, ο αντίκτυπος στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων θα είναι ακόμη πιο έντονος φέτος», επισημαίνεται στην ιστοσελίδα της καμπάνιας.

«Εκατομμύρια από εμάς δεν θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς ενέργειας αυτό το χειμώνα. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί. Το Don’t Pay δημιουργήθηκε για να μας φέρει όλους μαζί, να χτίσουμε τις συλλογικές μας αντιστάσεις και να αντεπιτεθούμε», εξηγεί η ιστοσελίδα.

Απευθυνόμενοι στους πολίτες, οι διοργανωτές της καμπάνιας αναφέρουν: «Οικοδομούμε τη δύναμή μας μέσα από την οργάνωση απεργίας για μη πληρωμή των λογαριασμών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συγκεντρωθούν όλοι όσοι θέλουν να αμφισβητήσουν αυτό το στημένο σύστημα. Είναι για όλους όσοι γνωρίζετε που δεν μπορούν ή δεν θα πληρώσουν. Θα σας συνδέσουμε με άλλους στην περιοχή σας και θα οργανωθούμε μαζί, δρόμο-δρόμο, κτήμα-κτήμα και πόλη-πόλη.

Όταν ένα εκατομμύριο άνθρωποι δεσμευτούν ότι θα σταματήσουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς ενέργειας, θα καλέσουμε την απεργία. Θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση, τη ρυθμιστική αρχή Ofgem και τις εταιρείες ενέργειας να έρθουν στο τραπέζι και να διαπραγματευτούν μαζί μας συλλογικά».

«Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», υπογραμμίζουν οι διοργανωτές, καθώς «δεκάδες χιλιάδες θα παγώσουν μέχρι θανάτου αυτόν τον χειμώνα, επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κρατήσουν τα σπίτια τους ζεστά. Εκατομμύρια θα αναγκαστούν να επιλέξουν μεταξύ θέρμανσης και φαγητού. Ένα στα τρία νοικοκυριά θα αναγκαστεί να μην έχει θέρμανση αυτόν τον χειμώνα. Μιλάμε για περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια σπίτια».

Μάλιστα, οι διοργανωτές του κινήματος εξηγούν ότι πρόκειται για «μια πολιτική επιλογή» της κυβέρνησης, της Ofgem και των εταιρειών ενέργειας που «κάθε χειμώνα αφήνουν ήδη χιλιάδες ανθρώπους να παγώσουν επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμπληρώσουν τους μετρητές τους. Ακόμη και παρά το γεγονός ότι οι ενεργειακές εταιρείες καταγράφουν επί του παρόντος κέρδη ρεκόρ, πολλών δισεκατομμυρίων λιρών, πληρωμές μετόχων και κερδίζοντας ολοένα περισσότερα χρήματα προέχει».

Τα αιτήματα του Don’t Pay UK

  1. Αντιστρoφή το ανώτατου ορίου της τιμής της ενέργειας στο επίπεδο του Απριλίου 2021. Το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας στα επίπεδα του 2021 ήταν απρόσιτο για εκατομμύρια ήδη, αλλά τώρα είναι ανάγκη να ανταποκριθεί στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να υπάρξει περαιτέρω μείωση των τιμών σε βιώσιμη βάση.

  2. Τερματισμός του συστήματος μετρητών προπληρωμής. Οι μετρητές προπληρωμής σημαίνουν ότι οι φτωχότεροι στην κοινωνία πληρώνουν τα περισσότερα για την ενέργειά τους και διακόπτονται αυτόματα εάν δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Αυτό απλά δεν μπορεί να συνεχιστεί και αυτές οι συσκευές και το υψηλότερο τιμολόγιο που πληρώνουν οι φτωχότεροι πρέπει να καταργηθούν. Για όσους θέλουν να διατηρήσουν μετρητές προπληρωμής για λόγους προϋπολογισμού, αυτοί οι εναπομείναντες μετρητές θα πρέπει να είναι στη φθηνότερη και όχι στην πιο ακριβή χρέωση.

  3. Κανείς να μην κρυώσει φέτος το χειμώνα. Ένα έκτακτο τιμολόγιο κοινωνικής ενέργειας είναι απαραίτητο για να αποτραπεί ο θάνατος ανθρώπων από το κρύο αυτόν τον χειμώνα. Δεν θα πρέπει να κοστίζει το ίδιο για να ζεστάνετε μια κονσέρβα φασόλια, όπως το να ζεστάνετε την πισίνα σας.Οι τιμές έκτακτης ανάγκης για την ενέργεια αυτό το χειμώνα θα βοηθήσουν τους απλούς ανθρώπους της εργατικής τάξης να πληρώνουν λιγότερα ανά μονάδα για την ενέργειά τους. Παρόμοια με το φορολογικό σύστημα, όσο πιο πλούσιοι είστε τόσο περισσότερα πληρώνετε.Απαιτούμε επίσης να εφαρμοστούν φθηνότερες ενεργειακές ζώνες για κοινοτικά περιουσιακά στοιχεία όπως παμπ, θρησκευτικά κτίρια, σχολεία και κοινοτικά κέντρα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην ενεργειακή κρίση να διαλύσει τις κοινότητές μας αυτόν τον χειμώνα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου