26 Σεπτεμβρίου 2022

214η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: «Όχι στον πόλεμο» ακούγεται (και) μέσα στην Ρωσία, με τις αντιδράσεις να πληθαίνουν για τη μερική επιστράτευση


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μέσα στην Ρωσία για τη μερική επιστράτευση, με πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας να καταλήγουν στην αστυνομική καταστολή και τη σύλληψη διαδηλωτών. Το καθεστώς Πούτιν αντιδρά μπροστά στη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, με τον πόλεμο πλέον να μπαίνει και στα σπίτια των Ρώσων. Πολλές προσκλήσεις προκαλούν οργή, όπως στο Νταγκεστάν. Συνολικά 2.000 άτομα συνελήφθησαν στις μέχρι τώρα αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, από τα οποία κρατούνται 798 σε 33 πόλεις, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση OVD-info .

Κάποιοι από τους συλληφθέντες ανέφεραν ότι τους παραδόθηκαν προσκλήσεις να παρουσιαστούν σε κέντρα στρατολόγησης ενώ κρατούνταν στη ρωσική ασφάλεια. Ενώ ουκρανικά μέσα αναφέρουν ότι τρία άτομα αυτοπυρπολύθηκαν αρνούμενοι να καταταγούν, στις περιοχές: Κιρόφσκ, Καλίνινγκραντ, Μορντόβια. Ακόμη και φιλοκυβερνητικά μέσα δεν μπορούν να κρύψουν τη δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις, αποδίδοντάς την όμως στις λάθος προσκλήσεις σε στράτευση που απευθύνθηκαν σε άτομα που δεν περιλαμβάνονταν σε όσα είχαν ανακοινώσει οι ρωσικές αρχές, όπως σε φοιτητές ή μεγαλύτερης ηλικίας ή χωρίς προηγούμενη στρατιωτική θητεία ή σε γονείς με παιδιά κ.α..

Μετά τις αντιδράσεις και τις εξόφθαλμες περιπτώσεις, οι ρωσικές αρχές υποσχέθηκαν ότι θα διορθώσουν τα «λάθη» που έκαναν στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης. Μολονότι οι αρχές παρουσιάζουν ως «μεμονωμένες περιπτώσεις» την επιστράτευση ανθρώπων που θα έπρεπε να έχουν εξαιρεθεί, οι δηλώσεις τους υποδηλώνουν μια ανησυχία για τις αντιδράσεις ενός μέρους του πληθυσμού. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, Βαλέρι Φαντέγιεφ, κάλεσε τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να «επιλύσει κατεπειγόντως τα προβλήματα» ώστε «να μην υπονομεύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών».

Ανέφερε ως παράδειγμα την επιστράτευση 70 οικογενειαρχών στην Μπουριάτα στην ανατολική Σιβηρία, καθώς και νοσηλευτριών και μαιών, χωρίς καμία στρατιωτική εμπειρία, στην περιοχή του Σβερντλόφσκ, στα Ουράλια. Ο ίδιος επέκρινε όσους «παραδίδουν τις εντολές επιστράτευσης στις 2 τα ξημερώματα, λες και όλοι μας είμαστε» λιποτάκτες, προειδοποιώντας ότι η μέθοδος αυτή προκαλεί «δυσαρέσκεια». Οι κυβερνήτες των περιοχών του Βλαντίμιρ και του Λένινγκραντ υποσχέθηκαν ότι όσοι επιστρατεύτηκαν «κατά λάθος», θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η πρόεδρος της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο, επέκρινε τις περιφερειακές αρχές που επιβλέπουν την επιστράτευση, θεωρώντας απαράδεκτες τις υπερβολές.

Αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν σήμερα με πολίτες που αντιτίθενται στην επιστράτευση, στη νότια ρωσική περιοχή Νταγκεστάν. Πρόκειται για μια περιοχή με πλειοψηφία κατοίκων μουσουλμάνους, που βρίσκεται στον ορεινό βόρειο Καύκασο στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας.  Δεκάδες βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές στην περιφερειακή πρωτεύουσα Μαχατσκαλά σήμερα, καθώς διαδηλωτές φώναζαν: «Όχι στον πόλεμο».

Διαδηλωτές σε ένα χωριό στο Νταγκεστάν είχαν αποκλείσει έναν κεντρικό δρόμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια σε αστυνομικούς που πήγαιναν να δώσουν φύλλα πορείας σε περισσότερους από 100 άνδρες από το χωριό, με πληθυσμό 8.000 κατοίκους. Το Νταγκεστάν έχει ήδη πληρώσει βαρύ ανθρώπινο τίμημα κατά τη διάρκεια του επτάμηνου πολέμου. Σύμφωνα με καταμέτρηση της ρωσικής υπηρεσίας του BBC, τουλάχιστον 301 στρατιώτες από το Νταγκεστάν έχουν σκοτωθεί – οι περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη ρωσική περιοχή και πάνω από 10 φορές ο αριθμός των θανάτων από τη Μόσχα, η οποία έχει πέντε φορές μεγαλύτερο πληθυσμό.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή των πολιτών, ο κυβερνήτης του Νταγκεστάν, Σεργκέι Μελίκοφ δήλωσε σήμερα ότι «έγιναν λάθη» στην εκτέλεση της επιστράτευσης στην περιοχή, σε μια ανάρτησή του στη σελίδα του στο Telegram. Ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Μιχαίλο Ποντόλιακ κατήγγειλε την επιστράτευση των Τατάρων της Κριμαίας ως «πραγματική εθνοκάθαρση».

Ως προς τα δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας στις ουκρανικές περιοχές Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, συνεχιζόταν σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο η ψηφοφορία είτε σε εκλογικά τμήματα είτε σε κινητές μονάδες από σπίτι σε σπίτι. Οι ρωσικές αρχές αναφέρουν ότι τα δημοψηφίσματα έχουν πολιτική νομιμότητα έχοντας ψηφίσει πάνω από το 50% του πληθυσμού. Αν και μέγα ερώτημα είναι επί ποίων εκλογικών λιστών, με πολλούς να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, είτε προς την υπόλοιπη ουκρανική επικράτεια είτε προς την Ρωσία, έχοντας αρκετούς ρωσόφωνους ή ρωσόφιλους.

Η εκλογική εφορευτική επιτροπή στη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ» αναφέρει ότι η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία έχει φθάσει το 76%. Ενώ από την Μελιτόπολη αναφέρεται ότι στην περιοχή της Ζαπορίζια αναφέρεται ποσοστό προσέλευσης 51.55%. Οκτώ χώρες έστειλαν αξιωματούχους ως παρατηρητές για να παρακολουθήσουν τα δημοψηφίσματα και συγκεκριμένα από: Λευκορωσία, Συρία, Αίγυπτος, Βραζιλία, Βενεζουέλα, Ουρουγουάη, Νότια Αφρική και Τόγκο.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία έλαβε από τις ΗΠΑ εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας. Μιά παραδοχή ότι το Κίεβο έλαβε το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος NASAMS μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, το οποίο επιζητούσε εδώ και καιρό. «Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τις ΗΠΑ να επιδείξουν ηγετικό ρόλο και να δώσουν στην Ουκρανία τα συστήματα αεράμυνας και θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο  Μπάιντεν»… Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε επίσης τις ΗΠΑ για την αποστολή συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (HIMARS) και άλλα αντίστοιχα πυραυλικά συστήματα που επιτρέπουν στην Ουκρανία να επιτίθεται ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις κατοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου