24 Σεπτεμβρίου 2022

Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέες αποκαλύψεις για τον Φέλιξ Μπίτζιο


Ο επιχειρηματίας φέρεται να κατείχε το 35% της Intellexa που εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό Predator, μέσω μιας εταιρείας ονόματι Santinomo, την οποία είχε ιδρύσει στην Κύπρο το 2019 και στην οποία δεν είχε μόνο τον ρόλο του αναπληρωματικού συμβούλου-διαχειριστή, όπως εμφανιζόταν ● Το χρονικό των γεγονότων ● Δεδομένων των νέων αποκαλύψεων θα περίμενε κανείς ότι θα είχε ιδιαίτερη σημασία να κληθεί στην Εξεταστική της Βουλής ο κ. Μπίτζιος. Το προεδρείο της Εξεταστικής, που ελέγχεται από την κυβέρνηση, αρνήθηκε κάτι τέτοιο, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά πως η φράση του πρωθυπουργού «όλα στο φως» ήταν εντελώς προσχηματική.

Νέα δεδομένα προκύπτουν στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και κυρίως στο κομμάτι που αφορά τις δραστηριότητες του επιχειρηματία κ. Φέλιξ Μπίτζιου με την εταιρεία Intellexa που εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό Predator, με το οποίο μολύνθηκαν τα κινητά τηλέφωνα των Νίκου Ανδρουλάκη, Χρήστου Σπίρτζη και Θανάση Κουκάκη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου InsideStory.gr ο κ. Μπίτζιος φέρεται να κατείχε το 35% της Intellexa μέσω μιας εταιρείας ονόματι Santinomo, την οποία είχε ιδρύσει στην Κύπρο το 2019 και της οποίας ήταν βασικός μέτοχος. Εως σήμερα ήταν γνωστό ότι ο κ. Μπίτζιος είχε τον ρόλο του αναπληρωματικού συμβούλου-διαχειριστή στην Intellexa για το χρονικό διάστημα (από τις 15 Μαΐου 2020 έως τις 30 Ιουνίου 2021). Ο ίδιος μάλιστα το επικαλείται ως στοιχείο στο εξώδικο που έστειλε στην «Εφ.Συν.» στα τέλη Αυγούστου μετά το δημοσίευμά μας της 4ης του ίδιου μήνα με τίτλο «Μεσοτοιχία το Predator με το Μαξίμου». Ας κρατήσουμε στην άκρη αυτή την ημερομηνία -4 Αυγούστου- καθώς είναι σημαντική κι ας δούμε λίγο το χρονικό των γεγονότων μετά τα νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες.

 Τον Σεπτέμβριο του 2019 ιδρύεται στην Κύπρο η Santinomo με μοναδικό μέτοχο τον Φέλιξ Μπίτζιο. Η εταιρεία φέρεται να έχει ως αντικείμενό της την ανάπτυξη λογισμικού και την ολοκλήρωση συστημάτων στους τομείς: 1. C4I (Common Tactical Operation Picture solution, defence simulation, command centers-sensor integration) και 2. Χωρικών πληροφορικών συστημάτων, παραγωγή γεωχωρικών δεδομένων, γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, τηλεπισκόπηση, φωτογραμμετρία.

 Τον Μάιο του 2020 η Santinomo αποκτά το 35% της ελληνικής Intellexa.

 Στις 4 Αυγούστου του 2022 -την ημέρα δηλαδή της δημοσίευσης του ρεπορτάζ στην «Εφ.Συν.»- και μία ημέρα πριν από τις παραιτήσεις Κοντολέοντα και Δημητριάδη για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, αλλάζει η μετοχική σύνθεση της Santinomo στην Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα του Εφόρου Εταιρειών Κύπρου αναρτάται έγγραφο με μία συναλλαγή που φέρεται να έγινε 18 μήνες πριν, τον Δεκέμβριο του 2020. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, ο Φέλιξ Μπίτζιος δεν είναι μέτοχος της Santinomo Limited από τις 18 Δεκεμβρίου του 2020, μεταβιβάζοντας τις μετοχές του στην ιρλανδική εταιρεία Thalestris (μητρική της ελληνικής Intellexa). Μια ομολογουμένως απίστευτη σύμπτωση: τόσο η καθυστερημένη ανάρτηση στον κυπριακό φορέα όσο και το γεγονός ότι αυτή έγινε την ημέρα του δημοσιεύματος και λίγο πριν ξεσπάσει η καταιγίδα στο Μαξίμου.

- Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα του insidestory, η συγκεκριμένη πώληση δεν καταγράφεται στον ισολογισμό της Thalestris για το έτος 2020, όταν υποτίθεται ότι έγινε. Αντιθέτως, εμφανίζονται όλες οι θυγατρικές της εταιρείας, μεταξύ αυτών και η Intellexa, στην οποία φαίνεται ότι η Thalestris εξακολουθεί να κατέχει το 65% και όχι το 100% (από τη στιγμή που φέρεται να είχε αποκτήσει τη Santinomo).

- Τέλη Αυγούστου φτάνει το εξώδικο στην εφημερίδα μας στο οποίο ο κ. Μπίτζιος αρνείται ότι έχει την οποιαδήποτε σχέση με την Intellexa πέραν του χρονικού διαστήματος που έφερε τον τίτλο του διαχειριστή της. Δεν αναφέρει τίποτε για τη Santinomo.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» αναφερόμενη στις νέες αποκαλύψεις σχολίασε πως υπάρχει «τρύπα στην κυπριακή νομοθεσία, η οποία επιτρέπει να γίνονται αναδρομικές αλλαγές στις μετοχικές δομές εταιρειών για να σβήνονται ίχνη».

Τούτων δοθέντων θα περίμενε κανείς ότι θα είχε ιδιαίτερη σημασία να κληθεί στην Εξεταστική της Βουλής ο κ. Μπίτζιος. Το προεδρείο της Εξεταστικής, που ελέγχεται από την κυβέρνηση, αρνήθηκε κάτι τέτοιο, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά πως η φράση του πρωθυπουργού «όλα στο φως» ήταν εντελώς προσχηματική. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να εμποδίσει την έρευνα σε βάθος.

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ζήτησε από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να παγώσουν την καταστροφή δεδομένων που αφορούν την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη. Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο υλικό έχει καταστραφεί από πλευράς ΕΥΠ, με εντολή, σύμφωνα με όσα είπε στην Εξεταστική ο επικεφαλής της Αρχής για το Απόρρητο των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος, του πρώην διοικητή της, Παναγιώτη Κοντολέοντα. Eίπε επίσης ότι η εντολή δόθηκε τη μέρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε στην ΑΔΑΕ την απόπειρα παρακολούθησής του με το Predator, άλλη μια σατανική σύμπτωση δηλαδή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου