Σειρά δυτικών παραγόντων καταφέρονται κατά της επιθετικής ρητορικής της Μόσχας, της κήρυξης μερικής επιστράτευσης και της διεξαγωγής από αύριο δημοψηφισμάτων για την ανεξαρτησία τεσσάρων περιοχών που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις στα νοτιοανατολικά. Το Κίεβο ζητάει από τους νέους της Ρωσίας να αρνηθούν τη στρατολόγηση, ενώ δυτικά μέσα αναφέρονται σε φυγή πολλών εκτός της χώρας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι καλεί τους Ρώσους να αντισταθούν στη μερική στρατιωτική επιστράτευση που κήρυξε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της Ρωσίας. «Είστε ήδη συνένοχοι σε όλα αυτά τα εγκλήματα, τους φόνους και τους βασανισμούς Ουκρανών γιατί μείνατε σιωπηροί. Είναι ώρα τώρα για εσάς να επιλέξετε αν θα πεθάνετε ή ζήσετε».
Ο ουκρανός πρόεδρος αναφερόμενος σε πιθανές συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, είπε ότι από τη ρωσική πλευρά ακούτε για συνομιλίες, αλλά «αυτοί μιλάνε για συνομιλίες αλλά εξαγγέλλουν στρατιωτική επιστράτευση. Μιλάνε για συνομιλίες αλλά εξαγγέλλουν ψευδοδημοψηφίσματα». Απέρριψε δε όποια λύση που αντιβαίνει στη διακηρυχθείσα από τον ίδιο στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ «φόρμουλα ειρήνης» με τους όρους του Κιέβου.
Πάντως, το ρωσικό γενικό επιτελείο στρατού ανακοίνωσε ότι σχεδόν 10.000 άνθρωποι προσφέρθηκαν εθελοντικά να στρατολογηθούν τις τελευταίες 24 ώρες, μετά την ανακοίνωση του Πούτιν για μερική επιστράτευση. «Κατά την πρώτη ημέρα της μερικής επιστράτευσης, περίπου 10.000 πολίτες πήγαν από μόνοι τους σε τμήματα της στρατιωτικής αστυνομίας, χωρίς να περιμένουν την κλήση τους», τόνισε στο πρακτορείο Interfax ο εκπρόσωπος του επιτελείου Βλαντιμίρ Τσιμλιάνσκι.
Τα δυτικά μέσα αναφέρουν ότι σε χιλιάδες νέους έχουν παραδοθεί οι κλήσεις στρατολόγησης. Ενώ καταγράφουν αντιπολεμικές διαδηλώσεις, όπου οι ρωσικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 1.300 νέων που διαμαρτύρονταν. Επίσης, στις συνοριακές διαβάσεις της χώρας παρουσιάζεται κίνηση φυγής, κυρίως προς Φινλανδία, Λευκορωσία, Γεωργία, Καζακστάν, Μογγολία. Όπως και αεροπορικώς προς διάφορους προορισμούς με πολλές πτήσεις να είναι γεμάτες και τα εισιτήρια στα ύψη. Αναφορές που το Κρεμλίνο απέρριψε ως διογκωμένες.
Με τη μερική επιστράτευση που κήρυξε το Κρεμλίνο αντέδρασαν έντονα διάφοροι δυτικοί παράγοντες. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Πούτιν να τη γλιτώσει έτσι απλά», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Χαρακτήρισε την κήρυξη μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία ως ακόμη μια ένδειξη ότι η Μόσχα περιφρονεί τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και υπογράμμισε πως τα σχέδια του Κρεμλίνου για προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου.
Από κοντά το ΝΑΤΟ που καταδίκασε τα σχέδια της Μόσχας για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων ανεξαρτησίας στα εδάφη που ελέγχουν οι Ρώσοι και κάλεσε όλα τα μέλη της Συμμαχίας να απορρίψουν τις «κατάφωρες απόπειρες της Ρωσίας για κατάκτηση εδαφών». «Τα ψευδοδημοψηφίσματα στις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα στερούνται νομιμότητας και θα αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο. «Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτηση εδαφών. Αυτά τα εδάφη είναι ουκρανικά». Τα δημοψηφίσματα στις τέσσερεις περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας θα διεξαχθούν από αύριο Παρασκευή και μέχρι την Τρίτη.
Την ίδια ώρα, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι 215 Ουκρανοί και ξένοι πολίτες αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Ρωσία σε συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων, με την ουκρανική πλευρά να παραδίδει στους Ρώσους τον στενό σύμμαχο του ρώσου προέδρου, φιλορώσο Ουκρανό Βίκτορ Μεντβεντσούκ. Ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιρίλο Μπουντάνοφ δήλωσε σήμερα ότι το ποσοστό των απελευθερωθέντων αιχμαλώτων πολέμου που υπέστη ρωσικά βασανιστήρια είναι αρκετά υψηλό.
Όμως, η Τσεχία δεν θα εκδίδει βίζες για ανθρωπιστικούς λόγους σε Ρώσους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να αποφύγουν την επιστράτευση, δήλωσε σήμερα ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών. Αντίθετα, η Γερμανία είναι έτοιμη να δεχθεί ρώσους πολίτες που φεύγουν από τον πόλεμο, απειλούμενοι με «σοβαρή καταστολή», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ. «Όποιος εναντιώνεται γενναία στον Πούτιν και έτσι θέτει τον εαυτό του σε μεγάλο κίνδυνο μπορεί να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία».
Κατά τη διάρκεια διάσκεψης που διοργάνωσε το Γερμανικό Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων, ο οικονομικός σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Όλεγκ Ουστένκο εκτίμησε ότι το κόστος για την Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή υπολογίζεται σε σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου