20 Σεπτεμβρίου 2022

Σύρος: AnimaSyros 2022 εκκίνηση σήμερα

Η διοργάνωση που φέτος γιορτάζει τα 15 χρόνια υλοποίησης ενός ονείρου που έχει βάλει τη Σύρο ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα φεστιβάλ animation διεθνώς, θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή. Στο πλούσιο πρόγραμμά της περιλαμβάνεται η προβολή περισσότερων από 200 ταινιών καταξιωμένων και νέων δημιουργών από 43 διαφορετικές χώρες. Περισσότερες από 100 ταινίες λαμβάνουν μέρος στα οκτώ διαγωνιστικά τμήματα: Διεθνές, Φοιτητικό, K.ID.S, AnimaPride, Εθνικό Διαγωνιστικό, TV & Commissioned Films, Ταινιών Μεγάλου Μήκους & EU Values.

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί αφιερώματα, με κεντρικό αυτό που θα μας γνωρίσει τις δημιουργίες των Βαλτικών χωρών (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία), ακόμη έναν κύκλο ταινιών μικρού μήκους που θα μας συστήσει το Νορβηγικό animation, ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει, φέτος, ένα αφιέρωμα στο σύγχρονο Ουκρανικό animation: το Stand With Ukraine, το οποίο επιμελείται η Anastasiya Verlinska, διευθύντρια προγράμματος του LINOLEUM International Contemporary Animation and Media Art Festival του σημαντικότερου Φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων της Ουκρανίας.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το διεθνές πανόραμα, όπου θα παρουσιαστούν οι 10 καλύτερες ταινίες των τελευταίων ετών. Ανάμεσα σε αυτές και δυο που ασχολούνται με το πάντα επίκαιρο θέμα του προσφυγικού. Η μία είναι το «FLEE», που κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο διεθνές διαγωνιστικό του Sundance, ένα ντοκιμαντέρ που αφορά στην αληθινή ιστορία φυγής ενός μικρού Αφγανού από τη χώρα του για το ομηρικό ταξίδι προς την ελευθερία και θα παρουσιάσουν οι συντελεστές της ταινίας Mikkel Sommer και Δανάη Κατωπόδη, ενώ στη Βραζιλιάνα στην Άνω Σύρο θα εκτίθενται τα έργα που δημιούργησε ο Mikkel Sommer για την ταινία στην έκθεση «The faces of FLEE». Η άλλη είναι η ταινία «Η φυγή/La Traversée» της Florence Miaihle από τη Γαλλία. Παρουσία διεθνών καλεσμένων σε αυτήν την ενότητα, θα παρουσιαστούν πρωτότυπα και ρηξικέλευθα από τεχνικής ή σκηνοθετικής άποψης έργα από κάθε γωνιά του πλανήτη μέσα από 27 ταινίες που προέρχονται από την Αμερική, την Ευρώπη μέχρι και τη Νότιο Κορέα και την Αυστραλία και με θεματικές που περιλαμβάνουν από ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία μέχρι video art.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν, όπως κάθε χρόνο, εκπαιδευτικά εργαστήρια, σχολικές προβολές, ομιλίες και δράσεις, όπως η δικτύωση παραγωγών και δημιουργών στην Αγορά, που αποτελεί, πλέον, κέντρο αναφοράς για τη βιομηχανία του κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ, στις 22 Σεπτεμβρίου 2022, στις 20.00, στο Θέατρο Απόλλων, η αυλαία θα ανοίξει με τη νέα ταινία animation παραγωγής του Animasyros που δημιουργήθηκε για τον ΕΟΤ, καθώς και με τη νέα ταινίας της σειράς «Ενενήντα Δεύτερα» σε συνεργασία με τον Μελωδία 99.2, αφιερωμένη αυτή τη φορά στον μεγάλο Συριανό ποιητή και στιχουργό Μάνο Ελευθερίου.

Ένα από τα συναρπαστικά στοιχεία του Φεστιβάλ, όπως πάντα, είναι το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις του λαμβάνουν χώρα σε εμβληματικούς χώρους του νησιού. Μέρος του προγράμματος προβολών θα είναι διαθέσιμο και μέσω διαδικτυακών προβολών από σήμερα. Μπορείτε να συνδεθείτε και να δείτε όλο το πρόγραμμα στο www.animasyros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου