Συντριπτικά ποσοστά υπέρ της ανεξαρτησίας και της μετέπειτα προσχώρησής τους στην Ρωσική Ομοσπονδία ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές στις τέσσερεις περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας όπου διεξήχθησαν δημοψηφίσματα. Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες ρώσοι πολίτες διαφεύγουν σε γειτονικές χώρες για να αποφύγουν την επιστράτευση. Μια ακόμη αντιπαράθεση στην ενεργειακή κρίση με τις «περίεργες» διαρροές ρωσικού φυσικού αερίου σε αγωγούς στη Βαλτική.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές, κατά την ψηφοφορία στις πέντε προηγούμενες μέρες, υπέρ του «ναι» τάχθηκε το 98,4% στο Λουγκάνσκ, το 93,1% στην Ζαπορίζια, το 87,05% στην Χερσώνα. Ενώ στο Ντονέτσκ η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά γνωστοποιήθηκε ότι το «ναι» επικρατεί με συντριπτικό ποσοστό. «Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας, στη Ρωσία», έσπευσε να σχολιάσει ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram.
«Τα ψευδοδημοψηφίσματα που οργάνωσε η Ρωσία δεν έχουν καμία νομιμότητα και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τα εδάφη αυτά είναι Ουκρανία», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ» την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.Photo
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προγραμματιστεί να μιλήσει στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση (κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου) την Παρασκευή και φημολογείται ότι θα ανακοινώσει επίσημα την ένταξη των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία. Ενώ κοινοβουλευτικοί στην Μόσχα αναφέρουν ότι προηγουμένως το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (η Άνω Βουλή της Ρωσίας) θα κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti.
«Στα εδάφη αυτά θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές από νομικής απόψεως, σε επίπεδο διεθνούς δικαίου και ως προς όλες τις αντίστοιχες (των ληφθέντων μέτρων) συνέπειες για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Το δικαιϊκό μας σύστημα θα εξετάσει όλες τις επιλογές, και, φυσικά, οι νομοθέτες μας, τα εκτελεστικά μας όργανα και οι νομικές μας ομάδες είναι σε ετοιμότητα», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναφέρθηκε στην πιθανότητα εφαρμογής του ρωσικού δόγματος πυρηνικής αποτροπής στα εδάφη αυτά. Την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.
Την ίδια ώρα, μέσα στην Ρωσία ή καλύτερα στις… εξόδους της, παρατηρείται μαζική φυγή ρώσων πολιτών που δεν θέλουν να στρατευθούν, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τις χερσαίες μεθοριακές διαβάσεις. Το πέρασμα στην Γεωργία ακολούθησαν διπλάσιοι Ρώσοι απ’ ότι τις προηγούμενες μέρες, περνώντας τις 10.000. Σήμερα καταγράφηκε μία ατελείωτη ουρά 5.500 αυτοκινήτων για να περάσουν στη χώρα. Ενώ στο Καζακστάν το υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε ότι 98.000 Ρώσοι μετέβησαν στη χώρα μετά την 21η/9 που ανακοινώθηκε η μερική επιστράτευση. Επίσης, χιλιάδες περνάνε τα σύνορα με Φινλανδία και Μογγολία.
Ένας παραδοσιακός σύμμαχος της Μόσχας αλλά που έχει αποστασιοποιηθεί από την επίθεση στην Ουκρανία, ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ διαβεβαίωσε ότι θα προστατεύσει τους Ρώσους που φτάνουν στη χώρα του. «Οι περισσότεροι αναγκάζονται να φύγουν λόγω μιας απελπιστικής κατάστασης. Πρέπει να τους φροντίσουμε, να διασφαλίσουμε την ασφάλειά τους ».
Πάντως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα ζητήσει από ξένες κυβερνήσεις να εκδώσουν τους χιλιάδες Ρώσους που εγκατέλειψαν τη χώρα για να γλιτώσουν από την επιστράτευση και να πολεμήσουν στην Ουκρανία. «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης, δεν έχει στείλει, δεν έχει προετοιμάσει και δεν θα στείλει αιτήματα στις αρχές του Καζακστάν, της Γεωργίας και άλλων χωρών σχετικά με το θέμα της υποτιθέμενης αναγκαστικής επιστροφής στη Ρωσία ρώσων πολιτών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι έχει εκτιναχθεί η ζήτηση… πτήσεων ιδιωτικών τζετ, με τις εταιρείες να χρεώνουν έως και 27.000 δολάρια για μία θέση φυγής στο εξωτερικό. Στελέχη των εταιρειών αυτών γνωστοποιούν ότι τα αιτήματα έχουν εκατονταπλασιαστεί. Όπως λένε, η ζήτηση αυτή τη στιγμή υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά και οι τιμές έχουν απογειωθεί σε σχέση με πριν από έξι μήνες.
Στον ενεργειακό πόλεμο που έχει ξεσπάσει, ένα ακόμη επεισόδιο καταγράφεται. Τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream υπέστησαν «πρωτοφανή» ζημιά μέσα σε μια μέρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Γερμανία. «Υπάρχουν δύο διαρροές στον Nord Stream 1, μία στη σουηδική οικονομική ζώνη και μία στην οικονομική ζώνη της Δανίας», που εντοπίστηκαν βορειοανατολικά του νησιού Μπόρνχολμ. Λίγες ώρες νωρίτερα οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι υπήρχε διαρροή στον πλέον ανενεργό αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος βρίσκεται επίσης κοντά στο Μπόρνχολμ.
Οι ανεξήγητες διαρροές στη Βαλτική Θάλασσα είναι το αποτέλεσμα «τρομοκρατικής επίθεσης», σχεδιασμένης από τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα το Κίεβο, σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως δεν αποκλείει να οφείλεται σε σαμποτάζ η ζημιά στο ρωσικής κατασκευής ρωσικό δίκτυο αγωγών Nord Stream. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ερωτήθηκε αν ενδεχόμενη δολιοφθορά μπορεί να είναι η αιτία της ζημιάς.
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι πρόκειται για συμπτώσεις», είπε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν και «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το σαμποτάζ». Ενώ στη συνέχεια είπε ότι: «Είναι πλέον ξεκάθαρη η εκτίμηση των αρχών ότι επρόκειτο για σκόπιμες ενέργειες. Δεν ήταν ατύχημα». Η Γερμανία βλέπει δολιοφθορά, κάτι που θα ισοδυναμούσε με μεγάλη κλιμάκωση της ενεργειακής αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. Σύμφωνα με το Βερολίνο τα στοιχεία δείχνουν μια βίαιη πράξη και όχι ένα τεχνικό ζήτημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου