«Σενάριο Κριμαίας» θέτουν σε εφαρμογή οι Ρώσοι σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια, με την εξαγγελία για διεξαγωγή τις αμέσως επόμενες μέρες δημοψηφισμάτων για την ανεξαρτησία των νοτιοανατολικών περιοχών της ουκρανικής επικράτειας που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις. Άμεσα και έντονα αντέδρασαν Κίεβο και δυτικοί παράγοντες. Αν διεξαχθούν αποκλείεται κάθε πιθανότητα για διπλωματική λύση, διαμηνύει η ουκρανική ηγεσία.
Ως αντίδραση στην αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων και την προώθησή τους σε βάρος των ρωσικών στην ανατολική Ουκρανία, εκτιμάται η κίνηση των φιλορώσων αυτονομιστών τεσσάρων περιοχών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν οι Ρώσοι, να εξαγγείλουν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων ανεξαρτησίας τους και μάλιστα μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.
Σε μήνυμά του ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ Ντένις Πούσιλιν προέτρεψε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να προσαρτήσει την περιοχή μετά το δημοψήφισμα. «Σε περίπτωση θετικής απόφασης (για προσάρτηση) στο δημοψήφισμα, για το οποίο δεν αμφιβάλλω ούτε στιγμή, σας ζητώ να εξετάσετε το ζήτημα της ενσωμάτωσης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στη Ρωσική Ομοσπονδία το συντομότερο δυνατό», γράφει, προσθέτοντας ότι «ο πολύπαθος λαός του Ντονμπάς αξίζει να είναι μέρος αυτής της μεγάλης χώρας που πάντα θεωρούσαν πατρίδα τους».
Σε συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είπε ότι: «Τα δημοψηφίσματα στο Ντονμπάς είναι απαραίτητα, όχι μόνο για τη συστηματική προστασία των κατοίκων και άλλων απελευθερωμένων περιοχών, αλλά και για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης». «Μετά την εφαρμογή τους και την αποδοχή νέων εδαφών στη Ρωσία, ο γεωπολιτικός μετασχηματισμός του κόσμου θα γίνει μη αναστρέψιμος. Η καταπάτηση στο έδαφος της Ρωσίας είναι έγκλημα, η διάπραξη του οποίου σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε όλες τις δυνάμεις της αυτοάμυνας ».
Το Κίεβο έσπευσε να αντιδράσει και υποσχέθηκε να «εξαλείψει» τη ρωσική «απειλή». «Η Ουκρανία θα διευθετήσει το ρωσικό ζήτημα. Η απειλή μπορεί να εξαλειφθεί μόνο με τη βία», έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας Αντρίι Γέρμακ, καταγγέλλοντας έναν «εκβιασμό» εκ μέρους της Μόσχας, με κίνητρο «τον φόβο της ήττας». Για τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, αυτά τα «εικονικά δημοψηφίσματα» δεν θα αλλάξουν τίποτα. Η Ρωσία ήταν και παραμένει επιτιθέμενος, κατέχοντας παράνομα τμήματα της ουκρανικής επικράτειας. Η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να απελευθερώσει τα εδάφη της και θα συνεχίσει να τα απελευθερώνει». Ο εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής προεδρίας, Σέρχι Νικιφόροφ, σύμφωνα με το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Liga.net, διεμήνυσε ότι: “Χωρίς τα δημοψηφίσματα, υπάρχει ακόμη η ελάχιστη πιθανότητα για διπλωματική λύση. Μετά τα δημοψηφίσματα, καμία“. Ενώ ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντολιάκ έγραψε στο Twitter ότι τυχόν δημοψηφίσματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιβολή περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και με παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ATACMS που έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από οποιοδήποτε γνωστό ουκρανικό οπλικό σύστημα.
Για τις ΗΠΑ, «η Ρωσία οργανώνει βιαστικά ψευδή δημοψηφίσματα» στην Ουκρανία, όπως κατήγγειλε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι: «Οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για υποτιθέμενα προσαρτημένα τμήματα της Ουκρανίας». Ενώ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «παρωδία» τα δημοψηφίσματα που ανακοινώθηκαν στις αυτονομιστικές περιοχές. Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, είπε ότι: “Αν η ιδέα του δημοψηφίσματος για το Ντονμπάς δεν ήταν τόσο τραγική, θα ήταν αστεία”. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «υποτιθέμενα δημοψηφίσματα» που σκοπεύουν να διοργανώσουν οι διορισμένες από τη Μόσχα αρχές στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντάς τα «νέα κλιμάκωση του πολέμου του Πούτιν».
Στη ρητορική της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να διατηρήσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους αλλά οι προσπάθειές τους είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Μιλώντας σε τελετή επίδοσης διαπιστευτηρίων ξένων πρεσβευτών στη Μόσχα, ο Πούτιν είπε ότι «η αντικειμενική ανάπτυξη προς έναν πολυπολικό κόσμο αντιμετωπίζει την αντίσταση όσων προσπαθούν να διατηρήσουν την ηγεμονία τους στις παγκόσμιες υποθέσεις και να ελέγχουν τα πάντα – Λατινική Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αφρική». Οι ΗΠΑ έχοντας ηγεμονική θέση το έχουν καταφέρει αυτό για αρκετό καιρό, «αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι για πάντα… ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.
Ενώ για την Σερβία επισήμανε ότι: «Στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, βασιζόμενοι κυρίως στο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (σ.σ. που αναγνωρίζει το Κόσοβο εντός της Σερβίας), θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στους Σέρβους φίλους ευρεία υποστήριξη για τη διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της Σερβίας και την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας», διαβεβαίωσε ο Πούτιν.
Σχετικά με την εξαγωγή λιπασμάτων από την Ρωσία, ο Πούτιν κατηγόρησε την ΕΕ ότι μπλοκάρει τη δωρεά 300.000 τόνων ρωσικών λιπασμάτων στις χώρες που τα έχουν περισσότερη ανάγκη, με την Μόσχα να διαμαρτύρεται ότι οι δυτικοί εγείρουν εμπόδια στις εξαγωγές της. «Το άκρον άωτον του κυνισμού είναι ότι ακόμη και η προσφορά μας (…) να μεταφέρουμε δωρεάν 300.000 τόνους ρωσικών λιπασμάτων, που έχουν αποκλειστεί στα ευρωπαϊκά λιμάνια λόγω των κυρώσεων, προς τις χώρες που τα έχουν ανάγκη εξακολουθεί να μην έχει λάβει ανταπόκριση», δήλωσε ο Πούτιν.
Το ουκρανικό βρίσκεται στο επίκεντρο των ομιλιών πολλών ηγετών στην ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Νέα Υόρκη. Εκεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε μία εμφάνιση διαμεσολαβητή που πασχίζει για την ειρήνη στην περιοχή. Όπως είπε ότι: «Μαζί πρέπει να βρούμε μια λογική διπλωματική λύση που θα προσφέρει και στα δύο μέρη αξιοπρεπή έξοδο από την κρίση». «Θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τον τερματισμό του πολέμου στη βάση της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας». «Καλώ τους διεθνείς οργανισμούς και όλες τις χώρες να υποστηρίξουν ειλικρινά τις προσπάθειες της Τουρκίας», πρόσθεσε.
Στην ερώτηση αν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να διατηρήσει μέρος των εδαφών που έχει καταλάβει από την Ουκρανία, ο τούρκος πρόεδρος είπε «αναμφίβολα όχι». Ενώ για την Κριμαία, ο Ερντογάν απάντησε ότι και αυτή η περιοχή πρέπει να επιστραφεί. Αποκάλυψε επίσης ότι συζήτησε για τη διεξαγωγή του πολέμου απευθείας με τον ρώσο πρόεδρο. «Στο Ουζμπεκιστάν, συναντήθηκα με τον πρόεδρο Πούτιν και είχαμε πολύ εκτενείς συζητήσεις μαζί του. Και στην πραγματικότητα μου δείχνει ότι είναι πρόθυμος να το τελειώσει αυτό το συντομότερο δυνατό. Αυτή ήταν η εντύπωσή μου…».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου