30 Σεπτεμβρίου 2022

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ από την Αφροδίτη Ρέτζιου, προέδρου της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών: Ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ - Συνεντεύξεις (EIKONEΣ & VIDEO)


Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τη δίωξη της προέδρου της Ομοσπονδίας Ρέτζιου Αφροδίτης η οποία στις 28/11 οδηγείται σε δίκη με εργαλείο το νόμο Χρυσοχοΐδη, δηλαδή το νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κατηγορείται ότι στη συγκέντρωση των υγειονομικών μπροστά από το υπουργείο Υγείας, στις 24/9/2020 αρνήθηκε «να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις» των αστυνομικών όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κλητήριο θέσπισμα. Η κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ στο υπουργείο Υγείας είχε πραγματοποιηθεί με αίτημα τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού μέσα στην πανδημία.

Πρόκειται για την πρώτη δίκη με βάση τον αντιδραστικό και αυταρχικό νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Ο χρόνος που μεθοδεύεται μια τέτοια δίκη προφανώς δεν είναι τυχαίος. Επιδιώκει να στείλει ένα μήνυμα τρομοκράτησης και "συμμόρφωσης" των εργαζομένων και του λαού απέναντι σε μια πολιτική που τον συνθλίβει καθημερινά. Στο στόχαστρο βρίσκονται συνδικαλιστές, πρωτοπόροι εργαζόμενοι που αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους με στόχο να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου». Δεν είναι τυχαίο ότι παράλληλα με την παραπομπή σε δίκη της προέδρου της ΟΕΝΓΕ είναι σε εξέλιξη προανάκριση σε βάρος και άλλων μελών της Ομοσπονδίας μας. Έχουν συρθεί για να δώσουν «εξηγήσεις» στον εισαγγελέα τόσο ο τέως πρόεδρος Κώστας Αθανασίου και ο τέως γραμματέας Γάζος Έκτορας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας (νυν πρόεδρος της Ένωσης και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ) όσο και η τέως πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπα (νυν γραμματέας) επειδή διέπραξαν «το έγκλημα» να καλούν σε συμμετοχή στις συμβολικές κινητοποιήσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου το 2020.

Κατά τα άλλα ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη για να δικαιολογήσει το κυβερνητικό όργιο καταστολής, την αναίτια και απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας σε βάρος των διαδηλωτών, που είχαν τιμήσει την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, είχε το θράσος να κατηγορήσει τους διαδηλωτές γιατί έδειχναν «αντικοινωνική συμπεριφορά και περιφρόνηση γι’ αυτούς που δίνουν μάχη για τη ζωή στα νοσοκομεία».

Και τώρα σέρνουν στα δικαστήρια, με τον χουντικής έμπνευσης νόμο Χρυσοχοϊδη για την απαγόρευση των συναθροίσεων, αυτούς που έδιναν και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για τη ζωή στα νοσοκομεία.

Ο ίδιος νόμος αξιοποιήθηκε και για την απρόκλητη βίαιη επίθεση των δυνάμεων καταστολής με χημικά, γκλομπς και αύρες σε βάρος φοιτητικών συλλόγων στις 17/09 με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων φοιτητών.

Η κυβέρνηση που στέλνει τις δυνάμεις κρατικής καταστολής να δέρνει τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, τους μελλοντικούς μας συναδέλφους, να συλλαμβάνουν τους απεργούς της Μαλαματίνας και να φυλάνε την επιχείρηση του αφεντικού τους, που μας ανακοινώνει ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει υπό παρακολούθηση, τώρα αρχίζει να στήνει και “διαδηλωτοδικεία”.

Η τρομοκράτηση των εργαζομένων και της νεολαίας και η ποινικοποίηση των αγώνων δε θα περάσει. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για την ακύρωση όλων των κατασταλτικών, αντιδραστικών νόμων και ρυθμίσεων. Δυναμώνουμε τον αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για αυξήσεις στους μισθούς μας , για δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

Συμμετέχουμε μαζικά στην 24ώρη πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτωβρίου και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοεμβρίου!

Δίνουμε όλοι αγωνιστικό παρόν την ημέρα της δίκης 28/11/2022 στα δικαστήρια.

***** 

Οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν στις Παιδιατρικές Κλινικές, λόγω υποστελέχωσης, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα και αδιάψευστος μάρτυρας της πραγματικά εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση και από όλες τις προηγούμενες, τόνισε η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) μιλώντας στο «Flash TV».

«Μιλάμε για τη ζωή μικρών παιδιών, ακόμα και βρεφών, ακόμα και νεογνών που δεν έχουν προλάβει να βγουν από την κοιλιά της μητέρας τους και έρχονται αντιμέτωπα με αυτή τη βαρβαρότητα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι περιμένουν να χειρουργηθούν για σοβαρότατα προβλήματα υγείας που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Παιδιατρική Κλινική της Κοζάνης στην οποία υπηρετεί μόλις ένας μόνιμος γιατρός και ένας επικουρικός και στην προκήρυξη που έγινε, για τις ελάχιστες 340 θέσεις, δεν υπήρξε πρόβλεψη για προκήρυξη ούτε μιας θέσης παιδιάτρου.

Ερωτώμενη η Αφρ. Ρέτζιου για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης με αφορμή την κλήση της ως κατηγορούμενης σε δίκη για παραβίαση του νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, τόνισε πως «δεν μας τρομάζει η ποινικοποίηση. Μας τρομάζει η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία» και πρόσθεσε ότι «έχουμε χρέος σαν γιατροί να βγαίνουμε, να τα αναδεικνύουμε, να διεκδικούμε γιατί δεν υπάρχει πολυτιμότερο αγαθό από την υγεία».

 

*****

Κάποτε, στην αρχή της πανδημίας, ήταν οι «ήρωες με τις λευκές στολές», χαρακτηρισμός τον οποίον οι ίδιοι ποτέ δεν αποδέχθηκαν, ζητώντας απλώς στήριξη από την Πολιτεία για την πρωτοφανή κατάσταση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το ΕΣΥ (και μόνο το δημόσιο, Εθνικό Σύστημα Υγείας). Στη συνέχεια, τα αιτήματά τους αντιμετωπίζονταν με απαξίωση, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν όχι με τις αστυνομικές δυνάμεις απέναντι τους. Τώρα, οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιμετωπίζουν μία πρωτιά. Η Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου δικάζεται στις 28 Νοεμβρίου, κατηγορούμενη γιατί «δεν συμμορφώθηκε προς τας υποδείξεις» της ΕΛ.ΑΣ, σε μια κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας, τον Σεπτέμβριο του 2020, πριν το μαύρο για την Ελλάδα δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Η πρώτη δίκη με τον νόμο Χρυσοχοϊδη ενάντια στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, με τον επιπλέον συμβολισμό ότι πρόκειται για την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών.


συνέντευξη στους Θάνο Καμήλαλη και Κωνσταντίνο Πουλή, στη «Φάρμα των Ζώων»

«Θέλουνε να στείλουνε ένα μήνυμα, να τρομοκρατήσουνε, είναι ένα προληπτικό χτύπημα ας πούμε και να μας επιβάλουν να προσαρμοστούμε σε αυτήν την καθημερινότητα που μας συνθλίβει όλους» τόνισε η Α.Ρέτζιου, μιλώντας στο TPP. Κι ενώ η Δικαιοσύνη ασχολείται με υγειονομικούς που αντιδρούσαν, «έχουμε πανδημία ελλείψεων, πανδημία παραιτήσεων», με καταστάσεις όπως αυτή στο Νοσοκομείο Παίδων, «Αγία Σοφία», όπου 3.000 παιδιά βρίσκονται σε λίστα αναμονής για τακτικά χειρουργεία. «Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι πρέπει να έχεις Υγεία ως κατοχυρωμένο καθολικό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Και εμείς, η συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών, όχι όλοι, δεν μπορούμε να δεχθούμε να γίνεται εμπόρευμα η Υγεία».

Η Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, εξήγησε αρχικά την υπόθεση:

«Δεν συμμορφώθηκα εγώ, δεν συμμορφωθήκαμε στις υποδείξεις των αστυνομικών δυνάμεων που μας υποδέχτηκαν, εμάς τους “ήρωες υγειονομικούς”. Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2020 είχε πραγματοποιηθεί αυτή η κινητοποίηση. Αρχικά αρνήθηκα να δώσω τα στοιχεία μου, δεν υπήρχε λόγος, γνωρίζανε πάρα πολύ καλά ποια είμαι και ποιος καλεί την κινητοποίηση. Στη συνέχεια μας ζήτησαν να μην κλείσουμε την Αριστοτέλους και ούτε αυτό το δεχτήκαμε, γιατί ήταν τέτοιος ο όγκος των διαδηλωτών που επέβαλλε να κλείσει ο δρόμος. Είχε γίνει η προανάκριση, με είχανε καλέσει για να δώσω ανωμοτί κατάθεση και τώρα ο εισαγγελέας με παραπέμπει στο ακροατήριο με την κατηγορία ότι έχω διαπράξει τα εγκλήματα της απείθειας και της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Για εμάς δεν είναι τυχαίο το ότι επιλέγουνε τώρα να βγάλουν από τα συρτάρια τους αυτό το ζήτημα, γιατί είμαστε σε μία περίοδο που η αγανάκτηση και η οργή του κόσμου μεγαλώνει, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, το λένε και οι ίδιοι, ότι θα έχουμε έναν χειμώνα κοινωνικής δυσαρέσκειας και εκεί είναι η προσοχή τους. Θέλουνε να στείλουνε δηλαδή ένα μήνυμα, να τρομοκρατήσουνε, είναi ένα προληπτικό χτύπημα ας πούμε και να μας επιβάλουν να προσαρμοστούμε σε αυτήν την καθημερινότητα που μας συνθλίβει όλους. Αυτή είναι η πραγματικότητα».


Σημείωσε επίσης πως «είμαι η πρώτη δίκη» για οργάνωση διαδήλωσης, με βάση τον Νόμο της Νέας Δημοκρατίας ενάντια στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, ενώ μάλιστα, «δεν είναι μόνο η δική μου παραπομπή στο ακροατήριο. Είναι στο στάδιο της προανάκρισης και άλλες υποθέσεις νοσοκομειακών γιατρών, κι αυτοί “εγκλημάτησαν”, γιατί καλούσαν σε συμμετοχή σε συμβολικές κινητοποιήσεις του Πολυτεχνείου το 2020. Και είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοιες ανακοινώσεις κατέληγαν εκεί, αλλά τη ίδια στιγμή, αναδείκνυαν τις τραγικές ελλείψεις στις αντίστοιχες μονάδες Υγείας και ζητούσαν λύσεις. Δεν ίδρωσε το αυτί κανενός εισαγγελέα γι αυτές τις ελλείψεις, τις εγκληματικές ελλείψεις, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια».

Η κλήτευση της Προέδρου της ΟΕΝΓΕ (ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης)

Τις τελευταίες μέρες, οι ειδήσεις που απεικονίζουν νοσοκομεία υπό κατάρρευση διαδέχονται η μία την άλλη. Για παράδειγμα, η κατάσταση στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» είναι σοκαριστική, με την πληροφορία ότι σχεδόν 3.000 παιδιά βρίσκονται στη λίστα αναμονής για χειρουργείο, αλλά και σειρά νοσοκομείων να έρχονται αντιμέτωπα με ελλείψεις αναισθησιολόγων.

«Έχουμε πανδημία ελλείψεων, πανδημία παραιτήσεων υγειονομικών. Βέβαια σε αυτό δεν πρωτοτυπούμε, στη Φινλανδία, η κυβέρνηση εκεί έβγαλε νόμο εναντίον της απεργίας των υγειονομικών γιατί κι εκεί υγειονομική εξωθούνται σε παραίτηση. Έχουμε τραγικές ελλείψεις υγειονομικών, τραγικές σε προσωπικό, σε υποδομές και σε εξοπλισμό» τόνισε η Αφροδίτη Ρέτζιου, που αναφέρθηκε και συγκεκριμένα στο ζήτημα με το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»:

«Χθες, Τρίτη, είχανε κινητοποίηση οι συνάδερφοι στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία και πήρανε και απόφαση μάλιστα για απεργία, στις 28 Σεπτέμβρη. Θα είδατε και τις αναμονές: 3.000 παιδιά περιμένουν για να χειρουργηθούνε. Το Μικροβιολογικό Τμήμα – που είναι ένα ζήτημα που δεν έχει αναδειχθεί αλλά είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα – δεν μπορεί να κάνει εξετάσεις στη γενική εφημερία, λόγω ελλείψεων προσωπικού. Σε κάθε νοσοκομείο οι ελλείψεις είναι τραγικές, θα έπρεπε να αφιερώσετε 2 και 3 και 4 εκπομπές για να αναφερθούν όλες. Και έχουν και στα σκαριά νομοσχέδιο, το οποίο θα δώσει τη χαριστική βολή σε αυτό που λέμε δημόσια δωρεάν Υγεία. Ένα νομοσχέδιο που προβλέπει ότι θα μπορούν να προκηρύσσονται θέσεις όχι αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ, δηλαδή θα μπορούν γιατροί που θα απασχολούνται στο δημόσιο σύστημα Υγείας να ασκούνε και ιδιωτικό έργο. Κι αυτό το παρουσιάζουν ως λύση για τις τραγικές ελλείψεις. Θα έχουμε νοσοκομεία που θα λειτουργούν μόνο ως επιχείρηση».

Το συμπέρασμα όλων των παραπάνω, σύμφωνα με την Πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, είναι πως «η κλιμάκωση της επίθεσης στο δικαίωμα του λαού για Υγεία, όπως και η επίθεση στο δικαίωμα των φοιτητών στη μόρφωση, πάει χέρι χέρι με την κλιμάκωση της καταστολής, την τρομοκρατία, τους απεργοκτόνους νόμους τους που ψηφίζονται διαχρονικά. Εμείς λέμε ότι η απάντηση σε αυτό, πέρα από την ανάδειξη και την καταγγελία, είναι η ακόμα πιο μεγάλη συμμετοχή στους αγώνες. Γιατί η εμπειρία έχει δείξει, και την περίοδο της πανδημίας, ότι μόνο έτσι, οι εργαζόμενοι, ο λαός μας, μπορούμε να κερδίσουμε πράγματα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν δεν είχε αναπτυχθεί όλη αυτή η δράση από τους υγειονομικούς όλη αυτή την περίοδο, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Και όποια μέτρα πήρανε, αυτά, τα ελάχιστα, τα πήρανε υπό τη δική μας πίεση. Αλλιώς τα πράγματα θα ήταν πολύ πολύ χειρότερα».

Ως προς το τι πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση, η Α.Ρέτζιου έβαλε δύο άξονες:

«Πρώτον, γιατί πρέπει να απαντηθεί και όλη αυτή η επιχειρηματολογία που επιστρατεύει η κυβέρνηση, που λέει ότι “εμείς προκηρύσσουμε θέσεις και δεν υπάρχει ανταπόκριση. Δεν προκηρύσσονται θέσεις, γιατί αν στις 9 κενές οργανικές θέσεις προκηρύσσονται μία και δύο και ο άλλος γνωρίζει ότι με το καλημέρα θα κάνει 10 και 15 εφημερίες και θα είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς του, γιατί αν έχει μια άλλη διέξοδο με καλύτερες συνθήκες, να πάει να εργαστεί εκεί. Εμείς λέμε ότι πρέπει να προκηρυχθεί το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων που υπάρχουν σήμερα. Δεν γίνεται να υπάρχουν 5 κενές θέσεις και να προκηρύσσεις μία. Σας βάζω ένα παράδειγμα από το παιδιατρικό της Κοζάνης, όπου μάλιστα εκεί δεν προκήρυξαν ούτε τη μία. Δεν προλαβαίνουνε να πάνε οι συνάδερφοι και μετά από λίγο καιρό παραιτούνται. Παραιτούνται, λόγω των εξαντλητικών ωραρίων.  Όταν γνωρίζουν ότι τις εφημερίες δεν θα τις πληρωθούν. Απλήρωτοι είναι οι συνάδερφοι, είμαστε όλοι, εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο.

Δεύτερον, πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Γενναία αύξηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Αποφασιστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Να αναπτυχθούνε Κέντρα Υγείας, να μπορούν να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Αλλά βλέπετε, αυτά για την κυβέρνηση διαχρονικά, είναι κόστος. Ειδικά η Π.Φ.Υ. Κόστος που πρέπει να εξοικονομηθεί, που το παίρνουνε από τις ανάγκες μας για την Υγεία, για την Παιδεία, για τους μισθούς μας κ.ο.κ. και καταλήγει στις τσέπες μια χούφτας παράσιτων, να το πω έτσι. Διαμορφώνεται επίσης διαχρονικά, το ομολογούν και οι ίδιοι. Εδώ στην Υγεία, “είναι πολλά τα λεφτά Άρη”. Έρχεται σε αυτό το έδαφος των τραγικών ελλείψεων ο επιχειρηματίας και κάνει μπίζνες»

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι πρέπει να έχεις Υγεία ως κατοχυρωμένο καθολικό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Και εμείς, η συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών, όχι όλοι, δεν μπορούμε να δεχθούμε να γίνεται εμπόρευμα η Υγεία» κατέληξε.

Oλόκληρη η εκπομπή:

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου