Επτά μήνες συμπλήρωσε η ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια και οι μάχες στα μέτωπα συνεχίζονται. Η κήρυξη μερικής επιστράτευσης από τον Πούτιν προκάλεσε αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε 32 πόλεις, με 745 συλλήψεις. Ενώ παρατηρείται φυγή νέων από τη χώρα και βαριές ποινές απειλούν όσους αρνούνται τη στράτευση. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία στα δημοψηφίσματα που διεξάγονται σε τέσσερεις περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις.
Όλα τα καθεστώτα καταφεύγουν στην ίδια αντιμετώπιση όσων αρνούνται να στρατευτούν στα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους. Μετά τον αυταρχισμό και τη φίμωση κάθε αντίθετης φωνής στην Ρωσία του Πούτιν, σειρά έχουν αυτοί που αποφεύγουν τώρα τη στράτευση σε έναν πόλεμο που δεν πιστεύουν όλοι το ίδιο στην Ρωσία. Η ανακοίνωση της επιστράτευσης οδήγησε πολλούς Ρώσους να ψάχνουν τρόπους για να φύγουν από την χώρα ώστε να αποφύγουν να πολεμήσουν στο ουκρανικό μέτωπο. Αρκετές αεροπορικές πτήσεις έχουν γεμίσει, ενώ μεγάλη είναι η κίνηση στους χερσαίους μεθοριακούς σταθμούς.
Οι ρωσικές αρχές αναγνώρισαν σήμερα ότι υπάρχει φυγή προς το εξωτερικό. «Υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ιδιωτικών οχημάτων, περίπου 2.300 συνολικά, που έχουν φτάσει στη Δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας και σχηματίζουν ουρά για να περάσουν το σημείο ελέγχου Βέρκχνι Λαρς», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών αυτής της ρωσικής δημοκρατίας που συνορεύει με τη Γεωργία. Η ουρά των αυτοκινήτων στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας έχει μήκος περίπου 10 χιλιόμετρα, περιμένοντας από 20 ώρες για να περάσουν, σύμφωνα με δυτικά μέσα. Αλλά και στα σύνορα με την Φινλανδία, το Καζακστάν και την Μογγολία καταγράφεται συνωστισμός για τη διέλευση των συνόρων.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι αντιδράσεις και οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Τουλάχιστον 745 άτομα συνελήφθησαν σήμερα σε όλη τη Ρωσία σε διαδηλώσεις κατά του προεδρικού διατάγματος για μερική επιστράτευση, σύμφωνα με την κυβερνητική οργάνωση OVD-Info που παρακολουθεί τις κινητοποιήσεις σε όλη τη Ρωσία. Αυτή ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις σε 32 διαφορετικές πόλεις, από την Αγία Πετρούπολη έως τη Σιβηρία. Ενώ εικόνες από τις διαδηλώσεις εμφανίζουν ρώσους αστυνομικούς να μεταφέρουν άνδρες και γυναίκες σε αστυνομικά οχήματα.
Τρείς μέρες μετά την κήρυξη της μερικής επιστράτευσης, σήμερα ο ρώσος πρόεδρος υπέγραψε νομοθετική τροποποίηση που προβλέπει ποινή κάθειρξης 10 ετών για όποιους λιποτακτούν, πηγαίνουν «χωρίς έγκριση» στον εχθρό, αρνούνται να πολεμήσουν ή παρακούουν τις εντολές σε περιόδους επιστράτευσης. Η λεηλασία τιμωρείται επίσης με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.
Προς υποστήριξη των αποφάσεων του καθεστώτος έσπευσε ο πατριάρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Κύριλλος, ο οποίος προέτρεψε τους Ρώσους πολίτες να καταταχθούν. «Πηγαίνετε γενναία να εκπληρώσετε το στρατιωτικό σας καθήκον. Και να θυμάστε ότι αν δώσεις τη ζωή σου για την πατρίδα σου, θα είσαι με τον Θεό στο βασίλειό του, τη δόξα και την αιώνια ζωή του», είπε σε κήρυγμά του.
Την ίδια ώρα στην Ουκρανία και τις τέσσερεις νοτιοανατολικές περιοχές που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις, το Λουγκάνσκ, το Ντονέτσκ, η Ζαπορίζια και η Χερσώνα, σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία στα δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία τους και την μετέπειτα προσχώρησή τους στην Ρωσική Ομοσπονδία. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tass, «Η με φυσική παρουσία ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά στις 27 Σεπτεμβρίου. «Τις υπόλοιπες ημέρες οργανώνεται ψηφοφορία σε κοινότητες και από πόρτα σε πόρτα».
Απευθυνόμενος στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκε τα δημοψηφίσματα μιλώντας για ανθρώπους που ανακτούν «τη γη όπου έζησαν οι πρόγονοί τους για εκατοντάδες χρόνια». Ο ίδιος είπε επίσης ότι: «Η ρωσοφοβία από επισήμους στη Δύση είναι άνευ προηγουμένου, η κλίμακα της είναι γκροτέσκ». «Δεν διστάζουν να δηλώσουν την πρόθεσή τους όχι μόνο να επιφέρουν στρατιωτική ήττα στη χώρα μας, αλλά και να καταστρέψουν τη Ρωσία». «Με το να κηρύσσεται νικητής στον Ψυχρό Πόλεμο, η Ουάσινγκτον έχει οριστεί σχεδόν ως απεσταλμένος του Θεού στη Γη, χωρίς κανένα καθήκον, αλλά με το ιερό δικαίωμα να ενεργεί ατιμώρητα οπουδήποτε και οποτεδήποτε», τόνισε ο Λαβρόφ, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί «(προσπαθούν) να κάνουν όλο τον κόσμο αυλικούς τους».
Στην ίδια γενική συνέλευση, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι αναφέρθηκε σε «ασφάλεια όλων των μερών και η οικοδόμηση μιας ισορροπημένης, αποτελεσματικής και βιώσιμης αρχιτεκτονικής ασφάλειας». Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ δήλωσε ότι «σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία» η χώρα του είναι «σταθερά με την πλευρά της ειρήνης», «με την πλευρά του διαλόγου και της διπλωματίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου