- Είστε η Μάγδα Φύσσα.
- Ναι, η μητέρα του Παύλου.
Με τον τρόπο αυτό τελείωσε χθες η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών και έτσι θα ξεκινήσει η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, όταν η Μάγδα Φύσσα θα καταθέσει ως πρώτη μάρτυρας. Θα είναι 7 Οκτωβρίου, ανήμερα της επετείου των δύο χρόνων από την ιστορική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, και στους δρόμους γύρω από το Εφετείο θα είναι σε εξέλιξη αντιφασιστικό συλλαλητήριο. «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί» θα αντηχεί έξω από το δικαστήριο, όταν η μητέρα του Παύλου θα περιγράφει τις τελευταίες στιγμές που είδε το παιδί της και όσα ακολούθησαν. Η δικαστική αίθουσα αναμένεται να είναι κατάμεστη αλλά όχι μόνο από φίλους της οικογένειας Φύσσα, αντιφασίστες, αλληλέγγυους και δημοσιογράφους· οι χρυσαυγίτες κάνουν αισθητή την παρουσία τους από την έναρξη του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και επιδίδονται σε συνεχείς προκλήσεις.
Η χθεσινή
συνεδρίαση είναι ενδεικτική: οπαδοί του Ηλία Κασιδιάρη τον υποδέχτηκαν
με χειροκροτήματα στη δικαστική αίθουσα φωνάζοντας «Ηλία, θυμήσου,
είμαστε μαζί σου». Ο Κασιδιάρης χαμογελούσε στον φακό κρατώντας ένα από
τα τρικάκια του κόμματός του «Ελληνες», που είχαν πετάξει οι
υποστηρικτές του. Τα χειροκροτήματα επαναλαμβάνονταν σε κάθε διακοπή της
δίκης, όταν ο κατηγορούμενος οδηγούνταν έξω από τη δικαστική αίθουσα με
χειροπέδες και αστυνομική συνοδεία.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI |
Κάποιοι χαιρετούσαν ναζιστικά. «Μαζέψτε τους», φώναζε η Μάγδα Φύσσα στους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν φαινόταν να μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση, αν ξέφευγε περισσότερο. «Μην απαντάτε», φώναζε ένας από το φασιστικό ακροατήριο, όπου η Αστυνομία είχε επιτρέψει να μπουν περισσότερα από εκατό άτομα. Αντίθετα, επετράπη η είσοδος σε πολύ λίγους αντιφασίστες, που όμως δεν άφηναν αναπάντητο κανένα σύνθημα της απέναντι πλευράς.
Ενστάσεις
Στα έδρανα των κατηγορούμενων, εκτός από τους Ηλία Κασιδιάρη και Γιάννη Λαγό, ήταν οι Στάθης Μπούκουρας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Αντώνης Γρέγος. Απών ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος, μετά την απόρριψη του αιτήματός του για αναβολή της δίκης για λόγους υγείας, δεν το έβαλε κάτω. Διά των συνηγόρων του (Τάκης Μιχαλόλιας, Δημήτρης Παπαδέλης) επιδίωξε ξανά την αναβολή της δίκης, εγείροντας αυτή τη φορά ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας επειδή «νοσηλευόταν σε ΜΕΘ με Covid όταν γινόταν η κλήτευσή του για το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Δεν μπορούσε να έχει γνώση των εγγράφων που παραλάμβαναν άλλοι. Δεν μπορεί να είναι δική του η υπογραφή. Να διερευνηθεί η πλαστότητα του εγγράφου και η διαδικασία να γίνει εκ νέου». Τα αιτήματα του Αρχηγού της οργάνωσης απορρίφθηκαν από το δικαστήριο.
Και ήρθε η σειρά του Ηλία Κασιδιάρη να ζητήσει να απορριφθεί η έφεση του εισαγγελέα Στέλιου Κωσταρέλλου κατά της πρωτόδικης απόφασης στο σκέλος που αφορά τις ποινές που επιβλήθηκαν στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης αλλά και στους δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ.
Η συγκεκριμένη έφεση επιτρέπει στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο να επιβάλει μεγαλύτερες ποινές και ως εκ τούτου μπορεί να φτάσει τα 15 έτη κάθειρξης η ποινή για το διευθυντήριο της οργάνωσης (στους Ν. Μιχαλολιάκο, Ηλ. Κασιδιάρη, Χρ. Παππά, Ι. Λαγό, Γ. Γερμενή και Ηλ. Παναγιώταρο έχει επιβληθεί κάθειρξη δεκατριών ετών, ενώ στον Αρτ. Ματθαιόπουλο δέκα ετών). Αντίστοιχα μεγαλύτερη κάθειρξη δύναται να επιβληθεί στους πέντε καταδικασθέντες για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες (ο πυρηνάρχης Περάματος, Τ. Πανταζής, καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη και οι υπόλοιποι τέσσερις σε επταετή).
Αυτό είναι κάτι που πάση θυσία οι κατηγορούμενοι θέλουν να αποφύγουν και γ’ αυτό, μετά τον Ηλία Κασιδιάρη, τοποθετήθηκαν όλοι οι δικηγόροι των συγκατηγορουμένων του που θίγονται από τη συγκεκριμένη έφεση. Κοινός τόπος των ισχυρισμών τους ήταν ότι ο εισαγγελέας Στέλιος Κωσταρέλλος ήταν μέλος της σύνθεσης του πρωτόδικου δικαστηρίου και ότι η έφεσή του δεν περιλαμβάνει εμπεριστατωμένη αιτιολογία.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI |
Ωστόσο, ο κ. Κωσταρέλλος άσκησε την έφεση υπό την ιδιότητα του εισαγγελέα Εφετών και όχι του αναπληρωτή εισαγγελέα του Κακουργιοδικείου και σημειώνει στην αιτιολογία του ότι «οι καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ασκούσαν πλήρη κυριαρχία σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα, έχοντας συγκροτήσει έναν πλήρη, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με δομή και ιεραρχία, ώστε οι επιδιώξεις της ηγεσίας να διαβιβάζονται και να εκτελούνται αμέσως από κατώτερα όργανα». Και η ένσταση αυτή απορρίφθηκε από το δικαστήριο.
Πάντως, κατά τη διάρκεια εξέτασης του συγκεκριμένου αιτήματος ο Ηλίας Κασιδιάρης φρόντισε να απευθυνθεί στο ακροατήριό του και να δείξει ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη δικαστική αίθουσα για την προεκλογική εκστρατεία του. «Πιστεύω στη δίκαιη δίκη, η άδικη και αβάσιμη κατηγορία που αντιμετωπίζω δεν μπορεί επ’ ουδενί να με εμποδίσει να εκφράζω τις εθνικές και πατριωτικές μου θέσεις, να εκφράζω συμπολίτες μου με ένα κόμμα δυνατό, όπως αυτά που κυριαρχούν τώρα σε όλη την Ευρώπη», είπε, παραπέμποντας στην επικράτηση ακροδεξιάς κυβέρνησης στην Ιταλία.
Ο Γ. Λαγός
Δεν θα μπορούσε να μην πάρει τον λόγο ο Γ. Λαγός, για να στηρίξει ακόμη ένα αίτημα αναστολής έκτισης της ποινής του. «Είναι αστείο πως εκφράζω ναζισμό και φασισμό στην Ελλάδα εγώ που έχω γεννηθεί στο Πέραμα. Η δίκη είναι πολιτική. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, η οποία απεικονίζεται με τη ζυγαριά στο ένα χέρι και το ξίφος στο άλλο, αλλά, όταν της πάρουν το ξίφος, μετατρέπεται σε έναν απλό μπακάλη. Θα δηλώσω αμετανόητος όχι για τις πράξεις μου, γιατί δεν έκανα τίποτα. Συνεχίζω να αγωνίζομαι για τα δίκαια που θεωρώ σωστά. Αν γι’ αυτά είναι που πληρώνω, δεν έχω να μετανιώσω για τίποτα».
Η εισαγγελέας της έδρας επιφυλάχθηκε επί του αιτήματος του Γ. Λαγού για αναστολή στην έκτιση της ποινής του και η δίκη διακόπηκε όπως ξεκίνησε. Με ναζιστικούς χαιρετισμούς και χειροκροτήματα από το μισό ακροατήριο, ενώ από το άλλο μισό ακουγόταν «ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».
*****
- Ναζί εγκληματίες χωρίς ελαφρυντικά
Με απόλυτη αποτυχία στέφθηκε η παράσταση που επιχείρησαν να δώσουν χθες στο Εφετείο τα υπολείμματα της Χρυσής Αυγής. Οι «πολιτικές» ομιλίες Κασιδιάρη και Λαγού συνοδεύτηκαν από τραμπουκισμούς και ναζιστικούς χαιρετισμούς των οπαδών τους, ενώ τα επιχειρήματα της υπεράσπισης έμοιαζαν να στερεύουν από την πρώτη κιόλας μέρα της διαδικασίας. Και βέβαια, στο κέντρο της ομάδας των υπερασπιστών ο Κώστας Πλεύρης, ο οποίος επαναλάμβανε ότι είναι ναζί και φασίστας, καθώς και ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει σχέση με τη δημοκρατία, εφόσον αυτή ήταν που νομιμοποίησε τη δικτατορία του 1967.
Το κύριο μέλημα των συνηγόρων υπεράσπισης ήταν χθες να αποκρούσουν την έφεση του εισαγγελέα Εφετών που ζήτησε να επιμετρηθεί η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή στους επτά κατηγορουμένους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή 15 αντί 13 χρόνια. Προκειμένου να αποσοβήσουν αυτόν τον κίνδυνο, σανίδα σωτηρίας αναζήτησαν οι υπερασπιστές στην προσφιλή τους εισαγγελέα του πρωτόδικου δικαστηρίου.
Όλοι αναφέρθηκαν σ’ αυτήν, θυμίζοντας την πρότασή της που έβρισκε τους πάντες αθώους πλην Ρουπακιά. Μόνο που άθελά τους, οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών, μ’ αυτό τον τρόπο έκαναν ένα μικρό δώρο στους υποστηρικτές της κατηγορίας (πολιτική αγωγή).
Εξηγούμαι. Μία μέρα μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης και προτού επιμετρηθούν οι ποινές, στράφηκε η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη στην εισαγγελέα και της ζήτησε να προτείνει ελαφρυντικά για τους καταδικασμένους. Κι εκείνη μάς ξάφνιασε όλους λέγοντας ότι «το δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι εντάχθηκαν σε μια ένωση προσώπων που είχε σκοπό να τελέσει βαρύτατα κακουργήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Συνεπώς τι ελαφρυντικά μπορώ να προτείνω; Θα ήταν αντιφατικό. Προτείνω να απορριφθούν συλλήβδην τα ελαφρυντικά για όλους τους κατηγορουμένους» (8.10.2020).
Τα έχουν ξεχάσει άραγε αυτά οι χρυσαυγίτες και οι υπερασπιστές τους;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου