22 Σεπτεμβρίου 2022

Στους δρόμους για δικαιοσύνη τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του Ζακ - Αδικαίωτη η μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου (ΦΩΤΟς & VIDEO)

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος, Εφ.Συν.

Χιλιάδες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας για τα 4 χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Ζήτησαν δικαιοσύνη φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας και της καταστολής.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε από την οδό Γλάδστωνος/ZackieOH, κατευθύνθηκε στο στο Σύνταγμα όπου παρέμεινε για κάποια ώρα προτού καταλήξει ξανά στον οδό Γλάδστωνος, στον τόπο που ο Ζακ άφησε την τελευταία του πνοή.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας οι διαδηλώτριες φώναζαν φεμινιστικά, αντιπατριαρχικά και αντικατασταλτικά συνθήματα, ενώ κυρίαρχη θέση είχαν τα συνθήματα υπέρ του Ζακ και της απόδοσης πραγματικής δικαιοσύνης για τη δολοφονία του: «Στην Ομόνοια δεν έγινε ληστεία, μπάτσοι και αφεντικά 'καναν δολoφονία», «Οργή και θλίψη, η Ζάκι θα μας λείψει».

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος, Εφ.Συν.


Οι διαδηλώτριες πέταξαν μάλιστα υγρό κόκκινης απόχρωσης στο συντριβάνι του Συντάγματος, προχωρώντας έτσι σε έναν συμβολισμό έξω από τη Βουλή, σύμφωνα με τον οποίο το αίμα του Ζακ και αντίστοιχων θυμάτων λερώνει τα χέρια του κράτους. Ακόμη, με μαύρο σπρέι έγραψαν τη φράση «Δολοφόνοι, η Zackie ζει» στο συντριβάνι της πλατείας.

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος, Εφ.Συν.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, φεμινιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς και του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου.




ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟ της εικόνας

*****

 

Αδικαίωτη η μνήμη του Ζακ


Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής δολοφονήθηκε άγρια στο κέντρο της Αθήνας, με τον έναν δράστη να βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό και τον άλλο να έχει αποφυλακιστεί δύο μόλις μήνες μετά την καταδικαστική απόφαση. ● Χιλιάδες άνθρωποι θα πορευτούν και σήμερα για να υπάρξει πραγματική απόδοση δικαιοσύνης.

Δεν ήθελα να γίνεις σύνθημα / πανό στη Δέγλερη δάκρυ πικρό.
Δεν ήθελα να γίνεις στίχος / νότες σε στόματα, ανάσα βαριά.

Με τους συγκλονιστικούς στίχους της Ελένης Κωστοπούλου και τη μελωδία του Σπύρου Γραμμένου στο μυαλό, χιλιάδες άνθρωποι θα πορευτούν και σήμερα για τον Ζακ, τη Ζάκι, παλεύοντας να κάνουν πράξη τις λέξεις της μητέρας του: Ηθελα η φωνή σου να απλωνότανε / και να γινότανε λύκου κραυγή.

Τέσσερα ολόκληρα χρόνια οδύνης, πένθους, δίκαιης οργής και συνεχούς αγώνα για την απόδοση δικαιοσύνης. Τέσσερα ολόκληρα χρόνια από τότε που ο Ζακ, η Ζάκι δολοφονήθηκε άγρια εν μέση οδώ, στο κέντρο της Αθήνας.

Με τον έναν δολοφόνο του να εκτίει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό, τον δεύτερο να αποφυλακίζεται μόλις δυο μήνες μετά την καταδικαστική απόφαση, αφού εξασφάλισε αναστολή εκτέλεσης ποινής έως την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο, και τους ένστολους να έχουν αθωωθεί, η μνήμη του Ζακ παραμένει αδικαίωτη. «Μην κλείνετε τα μάτια σε βία και αδικία, η Zackie λείπει μια 4ετία», με αυτό το κεντρικό σύνθημα η Justice For Zak/Zackie καλεί σήμερα σε προσυγκέντρωση στον τόπο του εγκλήματος, στη Γλάδστωνος, και στη συνέχεια, στις 19.00, σε πορεία στο Σύνταγμα.

«Η δικαιοσύνη μίλησε. Ωρα είναι να μιλήσουμε και εμείς», τονίζει η συλλογικότητα η οποία αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Η Zackie δολοφονήθηκε άγρια από ιδιοκτήτες και αστυνομικούς στην οδό Γλάδστωνος μπροστά σε δεκάδες συμπολίτες μας, που δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν τη σφαγή και να αποτρέψουν τη βαρβαρότητα. Την οργή για την απώλειά του διαδέχτηκε το πένθος, το κοινό μας μοιρασμένο πένθος για την αγάπη που μας στέρησαν. Η οργή μας για την ατιμωρησία, για το ρατσιστικό τους μίσος, για τις προσπάθειες συγκάλυψης, για τη σκύλευση του σώματος και της μνήμης του, κατά τις 17 δικάσιμους που ακολούθησαν την 3χρονη καθυστέρηση της έναρξης της δίκης, μόνο θέριεψε.

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου ξαναβγαίνουμε στο δρόμο για το άδικο αίμα του Ζακ, για το αίμα της αδελφής μας της Zackie, για όσες άδικες δολοφονίες ακολούθησαν. Θα συνεχίσουμε να περπατάμε περήφανα στους δρόμους της πόλης που αγάπησες Ζακ. Ανευ όρων».

«Το “ιερό δικαίωμα της ιδιοκτησίας”, η πατριαρχία, ο σεξισμός, η κρατική καταστολή, η κουηροφοβία, η ταξική ανισότητα και η τοξικοφοβία δολοφόνησαν τη Zackie Oh!», τονίζει η «Αναρχική κουήρ φεμινιστική συνέλευση για τον Ζακ», που καλεί επίσης στη Γλάδστωνος και στην πορεία.

«Δεν ξεχνάμε-δε συγχωρούμε τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/ της Zackie-oh!, την προσπάθεια συγκάλυψής της από τα ΜΜΕ και τους θεσμούς, τη σκύλευση της ταυτότητας του Ζακ ως ομοφυλόφιλου, μέλους της lgbtqi κοινότητας, οροθετικού και ακτιβιστή, την αθώωση των μπάτσων-δολοφόνων του Ζακ και την ευνοϊκή δικαστική μεταχείριση των δολοφόνων Δημόπουλου - Χορταριά», τονίζει η Αναρχική Πολιτική Οργάνωση-Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων.

! Στη Θεσσαλονίκη η διαδήλωση θα γίνει στις 19.00 στο άγαλμα Βενιζέλου

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ από efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου