19 Σεπτεμβρίου 2022

Εξαγγελίες Μητσοτάκη: «Σου δίνω 1 σου παίρνω 5» (ΕΙΚΟΝΕΣ - ΠΙΝΑΚΕΣ - VIDEO)


ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΡΛΑΣ

Οι πολυαναμενόμενες εξαγγελίες Μητσοτάκη στην ΔΕΘ ήταν τελικά πολύ πιο κάτω ακόμα και από αυτά που περίμεναν τα Πετσοταϊσμένα ΜΜΕ. Τα μέτρα δεν αντιμετωπίζουν σε καμία περίπτωση την ενεργειακή φτώχεια καθώς τις πρώτες μέρες του χειμώνα θα εξανεμιστούν τα όποια επιδόματα φτώχειας που μοίρασε. Η ακρίβεια και ο αυξανόμενος μήνα με τον μήνα πληθωρισμός θα αναγκάσει τις λαϊκές οικογένειες να περικόψουν ακόμα και είδη πρώτης ανάγκης υποβαθμίζοντας παραπέρα το επίπεδο ζωής τους.  Οπως αναφέρεται σε έρευνα της  ΓΣΕΕ 7 στους 10 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις δαπάνες διατροφής. Ενώ τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά αυτά που ζουν με μισθούς των 650 ευρώ θα φτάσουν μέχρι και την εξαθλίωση όπως έγινε έξαλλου τον καιρό των μνημονίων .


Σε άρθρο του ο Guardian είναι τρομακτικός στις προβλέψεις του: «οι αυξημένοι λογαριασμοί ενέργειας μείωσαν τα εισοδήματα των νοικοκυριών στη χώρα κατά 10% και θα ωθήσουν επιπλέον 3 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια… Η προοπτική για το βιοτικό επίπεδο είναι σοκαριστική και τρομακτική… Η πτώση στο εισόδημα του τυπικού νοικοκυριού θα είναι διπλάσια από εκείνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».


Η κυβέρνηση γνωρίζοντας την κατάσταση προσπαθεί με χάντρες και καθρεφτάκια να ξεγελάσει τον κόσμο από την μια, ενώ από την άλλη ενισχύει ακόμα περισσότερο τους μόνιμους και σταθερούς …χορηγούς της: Τις μεγάλες επιχειρήσεις ενέργειας αλλά και συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο με πρόσχημα (όσο και να ακούγεται οξύμωρο) τις επιδοτήσεις στην ενέργεια, τα επιδόματα φτώχειας και τις γελοίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Γιατί όταν ο πληθωρισμός ήδη έχει ξεπεράσει το 11% και αναμένεται να εκτοξευτεί ακόμα περισσότερο με την άνοδο των τιμών στο φυσικό αέριο, αυτό σημαίνει μείωση των μισθών που καμία αύξηση (στην καλύτερη περίπτωση θα είναι ένα πενηντάρι τον μήνα κατά μέσο όρo) δεν θα μπορεί να αναπληρώσει. Δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο για να καλύψουν τις θεόρατες αυξήσεις στην ενέργεια και στα καύσιμα, πόσο μάλλον να εξασφαλίσουν ρεύμα φτηνό για τις λαϊκές ανάγκες.


Η κυβέρνηση με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα επιδιώκει καταρχήν να περιορίσει όσο το δυνατό περισσότερο τους απλήρωτους λογαριασμούς εξασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη κερδοφορία των ομίλων της ενέργειας. Όλα αυτά συνοδευόμενα με οδηγίες προς ναυτιλλομένους του είδους «φθηνότερο ρεύμα είναι αυτό που δεν καταναλώνεται», ή το «φθηνότερο καύσιμο είναι αυτό που δεν καίγεται». Φαίνεται όμως ότι οι γελοιότητες είναι εισαγόμενες από την Ευρώπη όπως φαίνεται και από τις προτροπές της Μαργκρέτ  Βεστάγκερ, Επίτροπου της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό και εκτελεστική αντιπρόεδρος αρμόδια για τον έλεγχο της Κομισιόν: «Διότι όλοι αναρωτιούνται, εγώ τι μπορώ να κάνω; Μπορείτε να κάνετε δύο πράγματα: Να ελέγχετε τα ντους που κάνετε εσείς και οι έφηβοί σας και όταν κλείνετε το νερό να λέτε: Άρπα την Πούτιν!»

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ τι ΒΙΝΤΕΟ της εικόνας

Όμως ακόμα και αυτά τα ψίχουλα που έδωσε η κυβέρνηση δεν καλύπτουν μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων. Η αύξηση των συντάξεων στο 6% αφήνει απέξω περίπου το 1/3 των συνταξιούχων αφού η κυβέρνηση «σέβεται» την συνέχεια του κράτους και διατηρεί την προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου. Η κοροϊδία απογειώνεται όταν η κυβέρνηση βαφτίζει «αύξηση» την κατάργηση της «εισφοράς αλληλεγγύης», ενός μνημονιακού χαρατσιού που πάνω από δέκα χρόνια μείωνε το εισόδημα των δημόσιων υπαλλήλων. Ούτε το έκτακτο εφάπαξ επίδομα των 250 ευρώ που θα δοθεί σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους θα φέρει κάποια έστω μικρή ανακούφιση αφού αυτό αντιστοιχεί σε 20 ευρώ τον μήνα δηλαδή περίπου όσο ενάμιση κιλό κρέας.

Η αύξηση για το 2023 του κατώτατου μισθού θα κινηθεί κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό του 2023 και θα διαμορφωθεί με τον γνωστό μνημονιακό μηχανισμό που επέβαλαν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς δηλαδή συλλογικές διαπραγματεύσεις) περίπου στο 5,3%, δηλαδή ακόμα χαμηλότερος από το μακρινό 2012. Κι αν αφαιρέσουμε τον πληθωρισμό θα μιλάμε για περαιτέρω φτωχοποίηση του κόσμου.

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα τα ΜΜΕ προανήγγειλαν την κατάργηση του χαρατσιού στους επαγγελματίες του τέλους επιτηδεύματος. Τελικά εξειδικεύτηκε από τον Μητσοτάκη σε μείωση του τέλους επιτηδεύματος με την προϋπόθεση να αυξηθούν οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση. Αυτό βέβαια δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες που μετά βίας αγωνίζονται να κρατήσουν το υπάρχον προσωπικό όταν όπως δηλώνουν οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου που καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση θέλει να εξαφανίσει τις μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εφαρμόζοντας κατά γράμμα το σχέδιο Πισσαρίδη. Αλλά και αυτή η εξαγγελία όπως και οι παραπάνω και οι προϋποθέσεις που μπαίνουν φαίνεται ολοκάθαρα πως ευνοούν συγκεκριμένα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Από την άλλη, η κυβέρνηση μειώνει ακόμα μια φορά κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, έναν μηχανισμό που εξασφαλίζει τη μόνιμη απαλλαγή των επιχειρήσεων από εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Ακόμα και η μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους θα γίνεται με την απαλλαγή των επιχειρήσεων από το 40% των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Αυτό που πρόβαλε κατά κόρο η κυβερνητική προπαγάνδα ήταν ότι την περίοδο της πανδημίας μέχρι σήμερα έχει δώσει περί τα 50 δις σε προγράμματα ενίσχυσης της κοινωνίας. Αυτό βέβαια που δεν λέει είναι από πού βρήκε και τα έδωσε τα 50 δις. Τα έδωσε βέβαια κατά κύριο λόγο από την υπερφορολόγηση μέσω των έμμεσων φόρων αλλά και από την απευθείας φοροληστεία των λαϊκών εισοδημάτων. Δηλαδή από το «λεφτοδέντρο» του μόχθου του λαού, που μόνο το πρώτο 7μηνο εκτινάχτηκε σε πάνω από 30 δισ. ευρώ, από την απογείωση των έμμεσων φόρων αλλά και των ειδικών φόρων σε καύσιμα και Ενέργεια.

Όπως γινόταν πάντα σε περιόδους κρίσεων και σε αυτή την συγκυρία γίνεται μια γιγάντια αναδιανομή πλούτου προς το μεγάλο κεφάλαιο ιδιαίτερα των εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας και των μεγάλων ενεργειακών ομίλων. Την είδαμε με άλλη μορφή την περίοδο των μνημονίων. Τα κρατικά έσοδα το τελευταίο επτάμηνο αυξήθηκαν κατά 4,8 δισ. ευρώ, έσοδα που προέρχονται φοροληστεία των εργαζομένων και των συνταξιούχων . Ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7% το 1ο τρίμηνο 2022 και η πρόβλεψη είναι ότι για ολόκληρο το 2022 παρά την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία η συνολική αύξηση θα ξεπεράσει το 4%.

Επίσης καταγράφεται συνεχής αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, με χαρακτηριστικό παραδείγματα την  Μotor Oil: 685 εκατ. και ΕΛΠΕ: κέρδη 872 εκατ. ευρώ. Την στιγμή που η κυβέρνηση τους επιδοτεί και από πάνω με 1,9 δισ. τον Σεπτέμβριο 2022. Επιδότησαν ακόμα την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 50 εκατ. ευρώ ετησίως για 15 έτη, σε συνέχεια προηγούμενης παρόμοιας σύμβασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Την αεροπορική εταιρεία Ellinair με 6,8 εκατ. ευρώ που προστίθενται στα 120 εκατ. ευρώ επιδότηση στην «Aegean» το 2021. Έκτακτη επιδότηση των εφοπλιστών με 670 εκατ. ευρώ, που προστίθεται στην ετήσια τακτική επιδότηση των εφοπλιστών με 138 εκατ. και τις 41 προκλητικές φοροαπαλλαγές (π.χ. αφορολόγητο πετρέλαιο) κατοχυρωμένες με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Παραχώρηση κρατικών οικοπέδων σε ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες για να τα «αξιοποιήσουν», κ.λπ., κ.λπ. Και δεν είναι μόνο το μεγάλο κεφάλαιο που επιδοτείται με διάφορα προγράμματα. Η κυβέρνηση επιδοτεί τους μεγαλοξενοδόχους, τους κολεγιάρχες τους καναλάρχες, τους μεγαλοεργολάβους, τις εταιρίες διοδίων, του μεγαλοκλινικάρχες, τα διάφορα ΣΔΙΤ κλπ.

 Έχει ξεκινήσει λοιπόν σε αυτή την φάση της κρίσης μια μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος με εργαλεία τους έμμεσους φόρους και την ακρίβεια και θύματα την εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Τα μέτρα της κυβέρνησης όχι μόνο δεν συνιστούν ανακούφιση αλλά αντίθετα διαιωνίζουν και ενισχύουν όλους εκείνους τους παράγοντες και μηχανισμούς που ευθύνονται για την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την περικοπή σε μισθών και συντάξεων. Γι’ αυτό το λόγο ακόμα και τα ελάχιστα που εξαγγέλλονται, είτε θα εξανεμιστούν αμέσως είτε θα πληρωθούν με άλλον τρόπο από τον ίδιο το λαό, καταλήγοντας να ενισχύουν μόνο τα κέρδη των ομίλων στην ενέργεια, στις κατασκευές, στις τράπεζες, σε άλλους κλάδους.

Οι άθλιες δηλώσεις του Πέτσα ότι «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει» μπροστά στον δύσκολο χειμώνα που περιμένει τον κόσμο, δεν είναι απλά μια ακόμα δήλωση αλαζονείας και κυνισμού από αυτές που κατά καιρούς ξεφουρνίζουν οι υπουργοί του Μητσοτάκη, είναι κάτι παραπάνω. Είναι κατά κάποιο τρόπο μια προτροπή της κυβέρνησης να συμβιβαστούν οι εργαζόμενοι με την φτώχεια και την εξαθλίωση που έρχεται μας προτρέπουν να, επανέλθουμε στην εποχή της Γκαζιέρας και του μαγκαλιού.

Το αν όλα αυτά θα περάσουν θα εξαρτηθεί από την πάλη του εργατικού κινήματος, από τους αγώνες που θα δώσει, από την ενότητα και τη μαζικότητα τους. Σε αυτή την φάση της αστάθειας του συστήματος το ταξικό εργατικό κίνημα και η αριστερά θα πρέπει να αξιοποιήσει την οργή και τον θυμό του κόσμου σε οργανωμένο αγώνα.

Ήδη «οι άλλοι έχουν κινήσει» για να θυμίσουμε τα λόγια του Κώστα Βάρναλη. Στην Ιταλία, την Αγγλία την Γερμανία, την Ολλανδία, την Γαλλία και άλλου, ο κόσμος που βγαίνει στους δρόμους είναι κατά βάση οι φτωχοί και οι άνεργοι που είτε οργανωμένα είτε αυθόρμητα προσπαθούν να οργανώσουν μια στοιχειώδη αντίσταση απέναντι στις πολιτικές των κυβερνήσεων τους .

Άραγε όλα αυτά θα είναι η καύσιμη ύλη που θα δώσει εκείνη την σπίθα για ένα νέο γύρο εργατικών εξεγέρσεων στην εποχή μας; Μήπως πρέπει να ξανακοιτάξουμε τον ουρανό μήπως και πλανάται και πάλι εκείνο το ξεχασμένο φάντασμα;

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου