Αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ζαπορίζια και της Χερσώνα, που μαζί με το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ, θα περιληφθούν στο διάταγμα προσάρτησης των ουκρανικών περιφερειών στην Ρωσική Ομοσπονδία, αύριο Παρασκευή. Αλληλοκατηγορίες Δύσης και Ρωσίας για τις διαρροές φυσικού αερίου στους αγωγούς της Βαλτικής. ΕΕ και ΝΑΤΟ αναφέρονται σε σθεναρή και αποφασιστική απάντηση. Ρεαλπολιτίκ προσέγγιση της Μέρκελ για τις μελλοντικές σχέσεις της Ευρώπης και της Ρωσίας.
Αργά το βράδυ της Πέμπτης ανακοινώθηκε στην Μόσχα ότι ο ρώσος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζεται η ανεξαρτητοποίηση της Ζαπορίζια και της Χερσώνα, αναγκαίο βήμα πριν την προσχώρησή τους στην Ρωσική Ομοσπονδία, μαζί με το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ των οποίων οι αναγνωρίσεις τον Φεβρουάριο οδήγησαν στη ρωσική εισβολή προς υπεράσπισή τους. Σ’ αυτές τις περιοχές οι ρωσικές δυνάμεις που τις ελέγχουν διεξήγαγαν 23-27/9 δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία και μετέπειτα προσχώρησή τους στην Ρωσία, με αποτελέσματα συντριπτικά υπέρ του «ναι». Η συνολική έκταση που πρόκειται να γίνει de facto μέρος της Ρωσίας ανέρχεται στο 15% της Ουκρανίας με πληθυσμό τέσσερα εκατομμύρια.
Στην Μόσχα γίνονται ειδικές ετοιμασίες εορτασμού της προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, την οποία αναμένεται να κηρύξει και υπογράψει ο πρόεδρος της Ρωσίας. Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass που επικαλείται τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η τελετή υπογραφής για την ενσωμάτωση των νέων εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στις 15:00 ώρα Μόσχας. Ο ρώσος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει ειδική τελετή στο Κρεμλίνο, μετά την οποία αναμένεται να απευθυνθεί και να συναντηθεί με τους διορισμένους από τη Μόσχα διοικητές των ουκρανικών περιοχών, είπε ο Πεσκόφ, διευκρινίζοντας ότι θα υπογραφούν συμφωνίες «και με τα τέσσερα εδάφη που διεξήγαγαν δημοψηφίσματα και υπέβαλαν αντίστοιχα αιτήματα στη ρωσική πλευρά», είπε.
Μόλις προσαρτηθούν οι περιοχές, η ρωσική ηγεσία έχει δηλώσει ότι θα θεωρήσει τις επιθέσεις σε αυτές ως άμεση επίθεση στην Ρωσία. Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η απόφαση της προσάρτησης «δεν έχει νομική βάση και πρέπει να καταδικαστεί», προειδοποιώντας την Ρωσία ότι αυτή η ενέργεια σηματοδοτεί μια «επικίνδυνη κλιμάκωση». Ενώ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι προειδοποιεί για «πολύ σκληρή απάντηση της Ουκρανίας αν η Ρωσία προχωρήσει με τις προσαρτήσεις».
Ως προς την επιστράτευση εφέδρων που εξήγγειλε ο ρώσος πρόεδρος και τόσες αντιδράσεις έχει προκαλέσει, με αντιπολεμικές διαδηλώσεις και φυγή πολλών στις γειτονικές χώρες για να αποφύγουν τη στράτευση, σήμερα ο Πούτιν ζήτησε να “διορθωθούν τα λάθη” στην επιστράτευση. Μιλώντας σε συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti, είπε ότι: “Η επιστράτευση αυτή προκαλεί πολλά ερωτήματα. Πρέπει να διορθωθούν όλα τα λάθη και να διασφαλιστεί να μην επαναληφθούν”. Ο ρώσος πρόεδρος είπε σε τηλεδιάσκεψη που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση ότι κλήθηκαν πατέρες πολύτεκνων οικογενειών, άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες ή ακόμη υπέργηροι, περιπτώσεις που θα έπρεπε να εξαιρούνται βάσει του νόμου.
Περισσότεροι από 2.400 άτομα έχουν συλληφθεί στις διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης στη Ρωσία μετά την ανακοίνωσή της στις 21 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την εξειδικευμένη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info. Επίσης, δεκάδες χιλιάδες έχουν ήδη περάσει τα σύνορα προς Γεωργία, Καζακστάν, Μογγολία και Φινλανδίας, ενώ οι αεροπορικές πτήσεις προς το εξωτερικό είναι γεμάτες με άνδρες.
Ο ρώσος πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι η Δύση είναι έτοιμη να προκαλέσει «έγχρωμες επαναστάσεις» και «λουτρό αίματος» σε οποιαδήποτε χώρα. Μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, στην οποία μετέχουν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, ανέφερε ότι: «Ξέρουμε πως η Δύση εκπονεί σενάρια για να υποδαυλίσει νέες συγκρούσεις στον χώρο της ΚΑΚ. Όμως έχουμε ήδη αρκετές». «Όλα αυτά, φυσικά, είναι αποτελέσματα της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης», υποστήριξε. Ο Πούτιν είπε στη συνέχεια ότι μια «πιο δίκαιη παγκόσμια τάξη» είναι σε διαδικασία σχηματισμού «μέσω μιας δύσκολης διαδικασίας». «Μια μονοπολική ηγεμονία καταρρέει αμείλικτα, είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα την οποία η Δύση αρνείται κατηγορηματικά να αποδεχθεί. Και βλέπουμε τι απορρέει από αυτό». «Προσκολλημένη στο παρελθόν και προσπαθώντας να επιβάλει μια πολιτική υπαγόρευσης σε όλους τους τομείς, από τις διεθνείς σχέσεις μέχρι την οικονομία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, αυτή η περίφημη συλλογική Δύση δημιουργεί νέα προβλήματα και νέες κρίσεις».
Στο θρίλερ και τη νέα αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας σχετικά με τις διαρροές στους αγωγούς μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ήρθε να προστεθεί και τέταρτη πηγή διαρροής στους αγωγούς Nord Stream, που φέρεται να εντόπισε η σουηδική ακτοφυλακή. «Οι δύο από αυτές τις τέσσερις τρύπες βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας», δήλωσε στην εφημερίδα Svenska Dagbladet η εκπρόσωπος της ακτοφυλακής Τζένι Λάρσον. Οι άλλες δύο τρύπες βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα πως οι ρωγμές στους αγωγούς του Nord Stream που προκάλεσαν διαρροές αερίου ανοικτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας συνέβησαν σε μια περιοχή που βρίσκεται “πλήρως υπό τον έλεγχο” των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. “Συνέβησαν στις εμπορικές και οικονομικές ζώνες της Δανίας και της Σουηδίας. Είναι ΝΑΤΟκεντρικές χώρες”, δήλωσε η Ζαχάροβα σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη διαδικτυακή εκπομπή Soloviev Live. Από την άλλη, το CNN μετέδωσε ότι πλοία του ρωσικού ναυτικού εντοπίστηκαν κοντά στο σημείο των διαρροών. Κοντά στην περιοχή είχαν επίσης εντοπιστεί ρωσικά υποβρύχια την περασμένη εβδομάδα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO πιστεύουν ότι οι διαρροές στους Nord Stream και Nord Stream 2 οφείλονται σε «δολιοφθορά», με την ΕΕ να προειδοποιεί ότι θα δώσει «σθεναρή απάντηση» σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής. Το ΝΑΤΟ αναφέρθηκε σε «εσκεμμένες, απερίσκεπτες και ανεύθυνες πράξεις δολιοφθοράς», προειδοποιώντας ότι: «Ως σύμμαχοι έχουμε δεσμευθεί να προετοιμασθούμε για την αποτροπή και την άμυνα κατά της εξαναγκαστικής χρησιμοποίησης της ενέργειας και άλλων υβριδικών τακτικών από κράτη ή μη κρατικούς παράγοντες. Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση κατά κρίσιμων υποδομών των συμμάχων θα συναντήσει ενωμένη και αποφασιστική απάντηση». Αν και το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο δεν κατονόμασε την Ρωσία ως υπεύθυνη, ούτε ανέφερε αποδεικτικά στοιχεία των όσων ισχυρίζεται, αλλά πρώτη φορά προειδοποιεί για στρατιωτική απάντηση.
Σε μια εμφάνιση ρεαλπολιτίκ βγήκε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και έδειξε την αναγκαιότητα να ειδωθεί η επόμενη μέρα στις σχέσεις της Ευρώπης με την Ρωσία. Μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση του Ιδρύματος «Χέλμουτ Κολ», η Μέρκελ ανέφερε για τον Πούτιν ότι: «Πρέπει να πάρει κανείς στα σοβαρά τα λόγια του. Το να μην απορρίπτουμε τα λόγια του ως μπλόφα, αλλά να τα αντιμετωπίζουμε σοβαρά, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένδειξη αδυναμίας ή κατευνασμού, αλλά ένδειξη πολιτικής ευφυΐας – μιας πολιτικής ευφυΐας που βοηθά να δημιουργηθούν περιθώρια ελιγμού», δήλωσε η πρώην καγκελάριος, η οποία είχε συναντηθεί πολλές φορές με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια της θητείας της. Αναφερόμενη στον Χέλμουτ Κολ, η Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι σήμερα αυτός θα έκανε το παν προκειμένου να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, χωρίς όμως να χάνει από την προσοχή του την «επόμενη μέρα», ενώ θα έκανε αυτό που φαίνεται αδιανόητο, θα σκεφτόταν τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία στο μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου