19 Σεπτεμβρίου 2022

207η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Το Κίεβο απορρίπτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την Μόσχα

Η ουκρανική ηγεσία ενθαρρυμένη από τις τελευταίες προωθήσεις των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά και ωθούμενη από τους Δυτικούς υποστηρικτές της, λέει τώρα ότι δεν θέλει συνομιλίες. Γιατί η Ρωσία θα προσπαθήσει να ανασυγκροτήσει δυνάμεις και να νομιμοποιήσει όσα εδάφη ελέγχει. Μόνο όταν αποσυρθούν οι Ρώσοι, και τότε θα μιλήσουμε για αποζημιώσεις, λέει το Κίεβο.

Η ουκρανική ηγεσία, ενθαρρυμένη και από τις τελευταίες εδαφικές επιτυχίες στην ανατολική Ουκρανία (μαζί με την παρότρυνση των Δυτικών και ιδίως Αμερικανών και Βρετανών) απορρίπτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και την πραγματοποίηση μιας συνάντησης ανάμεσα στο ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. «Η ίδια διαπραγματευτική διαδικασία και μια συνάντηση ενώπιος ενωπίω ανάμεσα στους προέδρους δεν έχουν νόημα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντολιάκ σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ανέφερε δε τρεις λόγους για τους οποίους οι συνομιλίες θα ήταν άσκοπες στο στάδιο αυτό:

1-Η Ρωσία θα προσπαθούσε να διατηρήσει και να νομιμοποιήσει τα εδαφικά κέρδη της.
2-Η διατήρηση του στάτους κβο θα έδινε στη Μόσχα περιθώριο να ανασάνει ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά μήκος των νέων γραμμών του μετώπου.
3-Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διέπραξε στο ουκρανικό έδαφος.

Γι’ αυτό οι διαπραγματεύσεις θα είναι δυνατές μόνον όταν τα ρωσικά στρατεύματα θα έχουν αποσυρθεί από το έδαφος της Ουκρανίας. Τότε το ποσό των αποζημιώσεων και η παράδοση των εγκληματιών πολέμου θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, επισήμανε ο Ποντόλιακ.

Ενώ ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου Αντρίι Γέρμακ δήλωσε ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει μόνο με κυρώσεις και προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων. «Ο διάβολος μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την καταστροφή και είμαστε σε θέση να το κάνουμε».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κάλεσε τον πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, να μη χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά ή χημικά όπλα μετά τις ήττες που γνώρισε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS News, η οποία είχε προγραμματιστεί να μεταδοθεί σήμερα. Σε ερώτηση δημοσιογράφου της εκπομπής “60 Minutes” τι θα έλεγε στον Πούτιν αν σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους όπλα, ο Μπάιντεν απάντησε: «Μη. Μη. Μη. Θα άλλαζε το πρόσωπο του πολέμου με έναν τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί από τον Β’ΠΠ».

Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η αντίδραση των ΗΠΑ θα είναι αναλογική, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Αρκέστηκε μόνο να πει ότι: «Η απάντηση θα καθοριστεί από το εύρος αυτού που θα πράξουν». Υπογράμμισε δε ότι η Ρωσία «θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος παρίας στον κόσμο απ’ όσο έχει υπάρξει ποτέ».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον χαρακτήρισε σωστή κίνηση την προς ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ, μιλώντας στο CNN. «Σήμερα είμαι περισσότερο πεπεισμένος απ’ ό,τι ήμουν τότε ό,τι κάναμε το σωστό. Κάναμε το σωστό τη σωστή στιγμή. Και, αν δεν το είχαμε κάνει, η κρίση αυτή μπορεί να είχε συμβεί ακόμη γρηγορότερα». «Όταν έκανα ό,τι έκανα, προσέφερα στη Ρωσία όχι μόνο μια ειδική σύμπραξη με το ΝΑΤΟ, αλλά την προοπτική της ένταξης στο ΝΑΤΟ, επιχειρηματολογώντας ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα για την ασφάλειά μας στο μέλλον θα προέλθουν από μη κρατικούς παράγοντες ή από αυταρχικά κράτη που θα πωλούν χημικές, βιολογικές και πυρηνικές δυνατότητες σε τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο Κλίντον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου