Οι ΝΑΤΟϊκοί επεξεργάζονται τα σχέδιά τους για το ουκρανικό. Το Κίεβο ευχαριστεί τις ΗΠΑ για την αμέριστη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη. Οι Βρυξέλες ζητούν ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου των Ρώσων, μετά την ανακάλυψη μαζικά τάφων σε δάσος στο Ιζιούμ, που πρόσφατα επανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά.
Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων και επεξεργασιών των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας, βρέθηκε το ουκρανικό. Όπως πληροφορεί με ανάρτησή του στο facebook ο γενικός επιτελάρχης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων Κ. Φλώρος: «Με τους ομολόγους μου συζητήσαμε για την κατάσταση στην Ουκρανία και την υποστήριξη της αμυντικής της προσπάθειας, την εξέλιξη των επιχειρήσεων και των δράσεων της Συμμαχίας και ειδικότερα των NATO KFOR και NATO Mission Iraq». [Αναφέρεται στη ΝΑΤΟϊκή Δύναμη στο Κόσοβο και στην Αποστολή στο Ιράκ]. Συζητήθηκαν ακόμη «η τρέχουσα και μελλοντική Διάταξη Δυνάμεων του ΝΑΤΟ τόσο στην Ανατολική Πτέρυγά του όσο και συνολικά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και απειλών στην περιφέρεια του» καθώς και «η αναβάθμιση των λειτουργιών της Συμμαχίας…».
Σειρά σήμερα του Βελγίου να ανακοινώσει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ. Το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει βαριά πολυβόλα και πυρομαχικά καθώς και χειμερινές στολές, σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας της χώρας. Επιπλέον, όπως αναφέρουν τα βελγικά μέσα, στα σχέδια βρίσκεται και η προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων, αλλά εκτιμάται ότι κάτι θα τέτοιο θα προχωρήσει από τον Ιανουάριο του 2023.
Ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ ευχαρίστησε σήμερα τις ΗΠΑ για την στήριξή τους, με τη χώρα του να λαμβάνει επιπλέον 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε διεθνή οικονομική βοήθεια. «Αυτή είναι η τελευταία δόση από τα 4,5 δισ δολάρια βοήθειας από τις ΗΠΑ από το Καταπιστευματικό Ταμείο Παγκόσμιας Τράπεζας», έγραψε στο Twitter. ‘Oπως είπε, το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την αποζημίωση των δαπανών του προϋπολογισμού για καταβολή συντάξεων και για προγράμματα κοινωνικής στήριξης.
Στον απόηχο της ανακάλυψης από τις ουκρανικές δυνάμεις που προωθήθηκαν στο Ιζιούμ (ανατολική Ουκρναία) εκατοντάδων τάφων σε δασώδη περιοχή, έντονες ήταν οι διεθνείς αντιδράσεις, παρά την άρνηση της ρωσικής πλευράς. Η τσεχική προεδρία της ΕΕ ζήτησε τη δημιουργία ενός διεθνούς δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου. «Δεν πρέπει να το αγνοήσουμε. Είμαστε υπέρ της τιμωρίας όλων των εγκληματιών πολέμου. Ζητώ την ταχεία σύσταση ενός ειδικού διεθνούς δικαστηρίου», είπε ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιάν Λιπαβσκί. «Η Ρωσία, οι ηγέτες της και όλοι όσοι εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Ουκρανία θα λογοδοτήσουν», δήλωσε ο ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ σε δήλωση την Παρασκευή.
Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι “450 πτώματα αμάχων που φέρουν ίχνη βίαιου θανάτου και βασανιστηρίων” είναι θαμμένα σε ένα δάσος στα περίχωρα τουΙζιούμ. «Υπάρχουν πολλά πτώματα με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους και ένα άτομο είναι θαμμένο με ένα σχοινί στο λαιμό του. Προφανώς, αυτοί οι άνθρωποι βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν»,δήλωσε ο περιφερειάρχης Όλεγκ Συνεγκούμποφ στο Telegram. Ο δε επικεφαλής της ουκρανικής αστυνομίας, Ιγκόρ Κλιμένκο, ανακοίνωσε την ανακάλυψη δέκα «αιθουσών βασανιστηρίων» σε τοποθεσίες που πήραν πίσω από τους Ρώσους στην περιοχή του Χάρκοβο. «Ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει σε όλα αυτά. Η Ρωσία επανέλαβε στο Ιζιούμ ό,τι είχε κάνει στον Μπούτσα», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις και βομβαρδισμοί στόχων από αμφότερες τις πλευρές. Μετά την προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων στα ανατολικά, αυτές προσπαθούν να παγιώσουν τα επανακτηθέντα από τους Ρώσους, αλλά εκτοξεύουν και πυραύλους, πάνω από 100 σύμφωνα με τις αυτονομιστικές φιλορωσικές δυνάμεις στο Ντονέτσκ.
Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν πολλές περιοχές και υποδομές στην ανατολική επικράτεια της Ουκρανίας, όπως στο Σιούμι, το Κραματόρσκ, το Ντονέτσκ, το Μπαχμούτ κ.α.. Ενώ κοινοποίησαν πως σκότωσαν 120 στρατιώτες της Ουκρανίας στην προσπάθεια επιχείρησης στη νότια περιοχή της Χερσώνα.
Οι Ρώσοι κατηγορούν τους Ουκρανούς ότι προβαίνουν σε βομβιστικές ενέργειες κατά αξιωματούχων συνεργατών της Μόσχας στις ελεγχόμενες από αυτήν περιοχές, όπως στην Χερσώνα, το Λουγκάνσκ, το Μπερντιάσκ, τη Μελιτόπολη.
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια επανασυνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ, καθώς η ηλεκτροδότηση της εγκατάστασης είχε διακοπεί. «Η γραμμή των 750 κιλοβόλτ (kV) που επισκευάσθηκε τροφοδοτεί το μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης (…) με το απαραίτητο ηλεκτρικό ρεύμα για να εξασφαλίζει την ψύχρανση των αντιδραστήρων και άλλες λειτουργίες ασφαλείας», αναφέρει ο IAEA σε ανακοίνωσή του. Οι έξι αντιδραστήρες της Ζαπορίζια έχουν κλείσει, αλλά το πυρηνικό υλικό που βρίσκεται μέσα σ’ αυτούς πρέπει να ψύχεται για να αποφευχθεί μια καταστροφική τήξη του. Αυτό σημαίνει πως ο σταθμός χρειάζεται ηλεκτρικό ώστε να διοχετεύεται νερό για να ψύχεται ο πυρήνας των αντιδραστήρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου