18 Σεπτεμβρίου 2022

ΟΗΕ: «Πόλεμος, κρίση και κλιματική αλλαγή φέρνουν τσουνάμι ακραίας πείνας» - Oxfam: Υπερδιπλασιάστηκε η οξεία πείνα στον πλανήτη

AP Photo/Jerome Delay

Με μία «άνευ προηγούμενου κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης» βρίσκεται αντιμέτωπος ο πλανήτης, που κινδυνεύει να δει μέχρι και 345 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκλωβίζονται σε συνθήκες οξείας επισιτιστικής κρίσης, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αυξήσει κατά 70 εκατομμύρια αυτόν τον αριθμό, προειδοποίησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ.

Ο Ντέιβιντ Μπίζλι, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια στις 82 χώρες όπου έχει παρουσία και λειτουργεί ο Οργανισμός έχει αυξηθεί κατά 2μιση φορές σε σχέση με την περίοδο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, τρία χρόνια πριν.

Εξήγησε ότι είναι τρομερά ανησυχητικό το γεγονός ότι 50 εκατομμύρια από αυτούς τους ανθρώπους σε 45 χώρες υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και «χτυπούν την πόρτα του λιμού».

«Το κύμα πείνας που αντιμετωπίζαμε κάποτε έχει πλέον μετατραπεί σε ένα τσουνάμι πείνας», είπε, βάζοντας στο κάδρο των αιτιών τις αυξανόμενες συγκρούσεις στο εσωτερικό των χωρών, τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, την κλιματική αλλαγή, την αύξηση των τιμών των καυσίμων και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γείτονά της στις 24 Φεβρουαρίου, είπε ο Μπίζλι, το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων, των καυσίμων και των λιπασμάτων έχει οδηγήσει 70 εκατομμύρια ανθρώπους πιο κοντά στην πείνα.

Παρά τη συμφωνία που υπεγράφη από τη Δύση και τη Ρωσία τον Ιούλιο, η οποία επιτρέπει τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών από τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που είχαν αποκλειστεί από τη Μόσχα, «υπάρχει πραγματικός και τρομακτικός κίνδυνος εκδήλωσης πολλαπλών λιμών σε διάφορα σημεία φέτος», είπε ο Μπίζλι. «Και το 2023, η τρέχουσα κρίση ανατιμήσεων στα τρόφιμα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση επάρκειας τροφίμων, εάν δεν δράσουμε».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εστίασε στην επισιτιστική ανασφάλεια που προκαλείται από συγκρούσεις, καθώς και στον κίνδυνο λιμού στην Αιθιοπία, τη βορειοανατολική Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη. Όμως ο Μπίζλι και ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς προειδοποίησαν επίσης για την τρέχουσα επισιτιστική κρίση στη Σομαλία, την οποία και οι δύο επισκέφτηκαν πρόσφατα, και ο Γκρίφιθς έβαλε επίσης το Αφγανιστάν ψηλά στη λίστα.

«Θα ξεσπάσει λιμός στη Σομαλία», είπε ο Γκρίφιθς, και «να είστε σίγουροι ότι δεν θα είναι το μόνο μέρος».

Ανέφερε πρόσφατες εκτιμήσεις που εντόπισαν «εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καταστροφικά επίπεδα πείνας», που σημαίνει ότι βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο «λιμού».

Ο Μπίζλι υπενθύμισε την προειδοποίησή του προς το συμβούλιο τον Απρίλιο του 2020 «ότι τότε αντιμετωπίζαμε πείνα βιβλικών διαστάσεων». Εκείνη την περίοδο ο πληττόμενος κόσμος «ενισχύθηκε με χρηματοδότηση και τεράστια ανταπόκριση και αποτρέψαμε την καταστροφή», είπε.

«Είμαστε στο χείλος του γκρεμού για άλλη μια φορά, ακόμα χειρότερα, και πρέπει να κάνουμε ο, τι μπορούμε», τόνισε.

Ο Γκρίφιθς είπε ότι η εκτεταμένη και αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια είναι αποτέλεσμα των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων της σύγκρουσης και της βίας που επηρεάζει ανεπανόρθωτα τους αμάχους, αναγκάζει τις οικογένειες να εγκαταλείψουν τη γη από την οποία εξαρτώνται για εισόδημα και τρόφιμα και οδηγεί σε οικονομική παρακμή και αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, κάνοντας το κόστος ζωής μη βιώσιμο για ολοένα και περισσότερους ανθρώπους.

Εικόνες μίας εντεινόμενης εξαθλίωσης στην Αφρική

Μετά από περισσότερα από επτά χρόνια πολέμου στην Υεμένη, είπε, «περίπου 19 εκατομμύρια άνθρωποι - έξι στους 10 - βρίσκονται σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, εκτιμάται ότι 160.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν καταστροφή και 538.000 παιδιά υποσιτίζονται σοβαρά».
Ο Μπίζλι είπε ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας πυροδοτεί τον πληθωρισμό στην Υεμένη, με τη χώρα να εξαρτάται κατά 90% από τις εισαγωγές τροφίμων. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα επιδιώκει να παράσχει βοήθεια σε περίπου 18 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά το κόστος του έχει αυξηθεί κατά 30% φέτος στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ως αποτέλεσμα, αναγκάστηκε να κάνει περικοπές, έτσι οι Υεμενίτες αυτόν τον μήνα λαμβάνουν μόνο τα δύο τρίτα των προηγούμενων μερίδων τους, είπε.

Ο Μπίζλι είπε ότι το Νότιο Σουδάν αντιμετωπίζει «το υψηλότερο ποσοστό οξείας πείνας από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκε το 2011» από το Σουδάν. Είπε ότι 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι, πάνω από το 60% του πληθυσμού, «αντιμετωπίζουν κρίσιμα ή χειρότερα επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας». Χωρίς πολιτική λύση στην κλιμάκωση της βίας και σημαντικές δαπάνες για προγράμματα στήριξης, «πολλοί άνθρωποι στο Νότιο Σουδάν θα πεθάνουν», προειδοποίησε.

Στις περιοχές Τιγκράι, Αφάρ και Αμάρα της βόρειας Αιθιοπίας, περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται τρόφιμα που σώζουν ζωές, είπε ο Γκρίφιθς. Επισήμανε μια έρευνα στην Τιγκράι, τον Ιούνιο, που διαπίστωσε ότι το 89% των ανθρώπων αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια, «με πάνω από τους μισούς από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση». Ο Μπίζλι είπε ότι μια εκεχειρία τον Μάρτιο επέτρεψε στο ΠΕΠ και τους εταίρους του να προσεγγίσουν σχεδόν πέντε εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή Τιγκράι, αλλά οι μάχες συνεχίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες «απειλώντας να ωθήσουν πολλές πεινασμένες, εξουθενωμένες οικογένειες στο περιθώριο».

Στη βορειοανατολική Νιγηρία, ο ΟΗΕ προβλέπει ότι 4,1 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων 588.000 που αντιμετώπισαν επίπεδα έκτακτης ανάγκης μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, είπε ο Γκρίφιθς. Είπε ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν ήταν δυνατό να προσεγγιστούν λόγω της ανασφάλειας και τα Ηνωμένα Έθνη φοβούνται ότι «μερικοί άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται ήδη στο επίπεδο της καταστροφής και ήδη πεθαίνουν».

Ο Γκρίφιθς προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας «να μην χάσει κανένα βήμα» στην προσπάθεια τερματισμού αυτών των συγκρούσεων και να αυξήσει τη χρηματοδότηση για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, λέγοντας ότι η ανταπόκριση του ΟΗΕ σις παραπάνω χώρες χώρες δεν ανταποκρίνεται «ούτε στο μισό της απαιτούμενης χρηματοδότησης».

ΠΗΓΗ

-ΣΧΕΤΙΚΟ και το ακόλουθο: 

  • Oxfam: Υπερδιπλασιάστηκε η οξεία πείνα στον πλανήτη

Ακραίες ξηρασίες, καταστροφικές πλημμύρες, ερημοποίηση: σε έξι χρόνια η «οξεία πείνα» υπερδιπλασιάστηκε στις χώρες που είναι οι περισσότερο εκτεθειμένες στις κλιματικές καταστροφές, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, η οποία κάλεσε τις βιομηχανικές χώρες να μειώσουν μαζικά τις εκπομπές τους αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να επανορθώσουν για τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η μκο αποτιμά ότι η οξεία πείνα αυξήθηκε κατά 123% από το 2016 σε δέκα χώρες που βρίσκονται ανάμεσα στις πιο εκτεθειμένες στους κλιματικούς κινδύνους.

Στις χώρες αυτές -Σομαλία, Αϊτή, Τζιμπουτί, Κένυα, Νίγηρας, Αφγανιστάν, Γουατεμάλα, Μαδαγασκάρη, Μπουρκίνα Φάσο και Ζιμπάμπουε- 48 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από οξεία διατροφική ανασφάλεια και χρειάζονται επειγόντως βοήθεια για να επιβιώσουν. Δεκαοκτώ εκατομμύρια από αυτούς θεωρούνται μάλιστα ότι βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.

Μολονότι οι συγκρούσεις και οι οικονομικές κρίσεις παραμένουν οι βασικοί υπεύθυνοι της πείνας, «τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία είναι ολοένα και περισσότερα και βίαια, μειώνουν και αυτά την ικανότητα των φτωχών πληθυσμών να αντιμετωπίσουν την πείνα και να αντεπεξέλθουν στα μελλοντικά σοκ», υπογραμμίζει η μκο.

Η Σομαλία, η οποία είναι μία από τις λιγότερο καλά προετοιμασμένες χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, αντιμετωπίζει για παράδειγμα την χειρότερη ξηρασία στην ιστορία της και ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους σε αυτή.

Στη Γουατεμάλα, η έλλειψη νερού έχει επίσης προκαλέσει την απώλεια του 80% της σοδειάς καλαμποκιού και αποδεκατίσει τις φυτείες καφέ, οδηγώντας πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Για την Oxfam το γεγονός ότι οι χώρες που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική κρίση είναι αυτές που υποφέρουν από αυτήν περισσότερο «είναι μια κραυγαλέα απόδειξη της ύπαρξης παγκόσμιων ανισοτήτων».

Οι βιομηχανικές χώρες και κυρίως αυτές της G20 “ευθύνονται για περισσότερα από τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα”, ενώ αυτές οι δέκα πιο ευάλωτες δεν εκπέμπουν παρά όλες μαζί ένα 0,13%, υπογραμμίζει η μκο.

«Σε λιγότερο από 18 μέρες, τα κέρδη των επιχειρήσεων ορυκτών καυσίμων θα αρκούσαν για να χρηματοδοτήσουν το σύνολο των εκκλήσεων για ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ για το 2022», που ανέρχεται σε 49 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνει η οργάνωση.

Στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το 2022, η οποία άρχισε την Τρίτη, και στην COP27, η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί τον Νοέμβριο, οι παγκόσμιοι ηγέτες οφείλουν να δεσμευτούν για τη μαζική μείωση των εκπομπών τους και «να προσφέρουν αποζημίωση στις περισσότερο πληγείσες χώρες για τις ζημιές» που υφίστανται, προσθέτει.

Η διαγραφή του χρέους των ευάλωτων αυτών χωρών θα τους επέτρεπε επίσης να επενδύσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ μέσω imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου