08 Σεπτεμβρίου 2022

Σκάνδαλο υποκλοπών: Τρία ρεπορτάζ με το τι κατέθεσαν τρεις δημοσιογράφoι στην επιτροπή PEGA του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου - VIDEO με όλες τις καταθέσεις

Alexandros Michailidis / SOOC

1ο. Στο Ευρωκοινοβούλιο το σκάνδαλο παρακολουθήσεων – «Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει συνεργαστεί με ανθρώπους που είναι πολύ σκοτεινοί -πρόσωπα και εταιρείες»
 
Οι δημοσιογράφοι Θανάσης Κουκάκης (σ.σ. δεξιά στην εικόνα), Ελίζα Τριανταφύλλου και Σταύρος Μαλιχούδης (σ.σ. αριστερά στην εικόνα) κατέθεσαν στην Επιτροπή PEGA, που συστήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο Μάρτιο για να διερευνήσει τις παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας από κράτη μέλη της ΕΕ, τρίτες χώρες και άλλες οντότητες που χρησιμοποιούν το κακόβουλο λογισμικό Predator και άλλα συναφή εργαλεία για να παρακολουθούν πολίτες, παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους όπως έχουν θεμελιωθεί με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. 

Εκτενή αναφορά στην ανελευθερία του Τύπου στη χώρα αλλά και την απόκρυψη της αλήθειας από την κυβέρνηση έκανε ο Θανάσης Κουκάκης, κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις. Θύμισε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντέδρασε στέλνοντας το 2020 επιστολές διαμαρτυρίας στους Financial Times, που είχαν προχωρήσει σε δημοσίευση αποκαλυπτικών ρεπορτάζ για την Ελλάδα, Υπογράμμισε, δε, πως αν και δημοσιογράφοι μεμονωμένα και δημοσιογραφικές ενώσεις στην Ελλάδα αναπαρήγαγαν και στήριξαν τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, τα συστημικά μίντια δεν είχαν το θέμα ούτε στα ψιλά γράμματα. Η κυβέρνηση, όπως πρόσθεσε, εξακολουθεί να μη μιλά για την ύπαρξη του Predator. Ο Θ. Κουκάκης τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης για το ποιες εταιρείες και σε ποιους πουλούσαν τα συστήματα παρακολούθησης... (ΕΔΩ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ, ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ PEGA, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Για ακρόαση στα ελληνικά, πατήστε κάτω δεξιά στην ένδειξη ΕΝ και επιλέξτε EL)

*****

2ο. Θανάσης Κουκάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έστελνε επιστολές στους Financial Times - Θα βγουν κι άλλες παρακολουθήσεις

 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν βρέθηκε στη συγκεκριμένη ακρόαση αλλά θα κληθεί σε άλλη ακρόαση, αποκλειστικά για ευρωβουλευτές - θύματα παρακολουθήσεων. "Όσα γίνονται στην Ελλάδα θυμίζουν Πολωνία", αναφέρθηκε.

Οι δημοσιογράφοι Θανάσης Κουκάκης, Σταύρος Μαλιχούδης και Ελίζα Τριανταφύλλου, κλήθηκαν να καταθέσουν στην Επιτροπή PEGA, που συστήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο Μάρτιο για να διερευνήσει τις παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας από κράτη μέλη της ΕΕ, τρίτες χώρες και άλλες οντότητες που χρησιμοποιούν το κακόβουλο λογισμικό Predator και άλλα συναφή εργαλεία για να παρακολουθούν πολίτες, παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους όπως έχουν θεμελιωθεί με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ... (ΕΔΩ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ)

*****

Dreamstime.com © Solarseven

3ο. PEGA: Ελλάδα όπως Πολωνία για τις παρακολουθήσεις

Για περίπου μιάμιση ώρα, ο Νάσος Κουκάκης, η Ελίζα Τριανταφύλλου και ο Σταύρος Μαλιχούδης παρουσίασαν την υπόθεση όπως τη βίωσαν προσωπικά, αλλά και όπως έχει προκύψει από την εμπεριστατωμένη δημοσιογραφική έρευνά τους. Από την πλευρά τους οι ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, εξέφρασαν την συμπάθειά τους για όσα καταθέτουν, λέγοντας ότι λυπούνται για όσα οι δημοσιογράφοι βίωσαν σε μια ευρωπαϊκή χώρα, και θέλησαν να μάθουν για το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης στο σκάνδαλο αυτό.

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση της Πολωνής ευρωβουλευτή από την ευρωπαϊκή οικογένεια των Φιλελευθέρων (κόμμα Μακρόν) που δήλωσε ότι «όσα καταθέτετε, τα ξέρω. Τις ίδιες πρακτικές εφάρμοσε η κυβέρνηση στην Πολωνία κατά της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων, προκειμένου να κρατήσουν την εξουσία»... (ΕΔΩ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου