Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Είναι αλήθεια ότι έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις. Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί. Θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να αλλάξω το εκλογικό νόμο κατεβάζοντας κατά λίγο τον πήχη της αυτοδυναμίας». Πρόσθεσε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου εκτός αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη απλής αναλογικής είναι βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας και τον αλλάξουν μαζί.

Ο φόβος της απλής αναλογικής

Με την απλή αναλογική, υποστήριξε, υπάρχει πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αν και η ΝΔ θα είναι μακράν πρώτο κόμμα. Πρέπει να γνωρίζουν τις συνέπειες οι πολίτες.

Ερωτηθείς αν σε περίπτωση αδυναμίας αυτοδυναμίας αν θα πάει σε επόμενες εκλογές ή θα επιδιώξει συνεργασία με άλλο κόμμα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Θεωρώ ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα για τη χώρα. Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά. Αριθμητικά αν επιχειρούσαμε να προβάλλουμε τα σημερινά δεδομένα δημοσκοπήσεις, θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα. Θα συνιστά πολιτική τερατογένεση. Γι’αυτό η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να είναι σκαλοπάτι να διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και να εξηγήσουμε γιατί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που δεν είναι ανάγκη μονοκομματική μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια».

Άφησε εμμέσως ανοικτό το ενδεχόμενο να προσεγγίσει μεμονωμένους βουλευτές για να κάνει κυβέρνηση. Συγκεκριμένα δεν απάντησε στην ερώτηση ευθέως λέγοντας πως «θα έχουμε αρκετό χρόνο να συζητήσουμε». Επιτιθέμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε ότι υπάρχει  δυσαρμονία μεταξύ του τι θέλουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του τί θέλει ο πρόεδρος του κόμματος.

Συνωμοσιολογικά σενάρια

Επικαλούμενος αόρατους εχθρούς και fake news σημείωσε:  «Έχουμε ήδη στοιχεία, αναφέρομαι σε αποφάσεις της αμερικανικής δικαιοσύνης για διοχέτευση μεγάλων ρωσικών κεφαλαίων με Έλληνες εκπροσώπους και Έλληνες δημοσιογράφους με σκοπό να στηθεί δίκτυο φιλορωσικών μέσων στη χώρα από το 2016. Μην πέφτουμε από τα σύννεφα όταν συζητάμε για αυτά».

Είπε επίσης ότι θεωρεί δεδομένο ότι υπάρχουν δυνάμεις εντός της χώρας που επιδιώκουν την πολιτική αστάθεια, με την έννοια ότι η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με την απλή αναλογική. «Αυτό από μόνο του συνιστά μια αποσταθεροποιητική ενέργεια διότι θα κινδυνεύσουμε να βρεθούμε εν μέσω μιας δύσκολης συγκυρίας με έναν επιθετικό γείτονα, με ένα βαρύ χειμώνα, να εκχωρήσουμε την αρμοδιότητα διακυβέρνησης της χώρας σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση σε μια εποχή που πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις κάθε μέρα» είπε. Η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει τον εκλογικό κύκλο προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Υποκλοπές

Στο ζήτημα των υποκλοπών «έστριψε δια του αρραβώνος» λέγοντας:

«Με ταχύτητα κινήθηκαν οι διαδικασίες. Με θάρρος ανέλαβα πολιτική ευθύνη, δέχθηκα παραιτήσεις, ανοίξαμε τη βουλή μια εβδομάδα νωρίτερα, κινήθηκαν οι σχετικές κοινοβουλευτικές θεσμικές διαδικασίες και έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί και ελπίζω να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα. Αύριο και μεθαύριο θα έρθει προς κύρωση η ΠΝΠ με την οποία προσθέτουμε μία ακόμα δικλείδα ασφάλειας. Για μία νόμιμη επισύνδεση για πολιτικό πρόσωπο χρειάζονται πρόσθετα φίλτρα. Δεν υπήρξε ποτέ καμία διάθεση για συγκάλυψη. Δεν πρόκειται να κάνουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες φύλλο και φτερό. Διέπονται από κανόνες, πρέπει να υπάρχει σοβαρή λογοδοσία. Ο κ. Ανδρουλάκης, κατανοών θυμό και την οργή του, βλέπω ότι επιχειρεί εργαλειοποιηση. Έχει δυνατότητα να πάει στην ΕΥΠ και να λάβει απαντήσεις».

Σε επόμενη ερώτηση αν είναι θεμιτό να παρακολουθούνται πολιτικοί αρχηγοί και πως αντιδρούσε αν ο ίδιος ήταν υπό παρακολούθηση επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης απάντησε πως δεν είναι «κανονικό να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός», σημειώνοντας ότι επί της αρχής κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται». Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικά αυστηρά φίλτρα για να μπορεί να διαταχθεί μια νόμιμη επισύνδεση. «Η παρακολούθηση ήταν και νόμιμη και τεκμηριωμένη όμως απαιτούσα περισσότερη πολιτική ευαισθησία. Να είμαστε σαφείς υπό ποιες προϋποθέσεις πρέπει να επιτρέπεται η παρακολούθηση ενός πολιτικού ή δημοσιογράφου», συμπλήρωσε.

Γυναικοκτονίες και γάμος ομόφυλων ζευγαριών

Επιδεικνύοντας κατεξοχήν συντηρητικά αντανακλαστικά, σημείωσε για το ζήτημα των γυναικοκτονιών:

«Αποδέχομαι τον όρο της “γυναικοκτονία”. Γιατί θέλω να προσδιορίσω ότι αυτά τα εγκλήματα, αυτά που τα κρύβαμε κάτω από το χαλί, πρέπει να αποκτήσουν ιδιαίτερο χαρακτηρισμό ο οποίος δεν πρέπει να αποκτήσει ιδιαίτερη και ξεχωριστή νομική κατοχύρωση. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι μία γυναικοκτονία είναι πιο απεχθής από δολοφονία ενός παιδιού ή ηλικιωμένου. Ναι, να χρησιμοποιούμε τον όρο γιατί αυτό επιβάλλει το σπάσιμο της σιωπής γύρω από εγκλήματα που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά».

Ομοίως για τα ζητήματα των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ανέφερε:

«Για πρώτη φορά η χώρα μας έχει εθνική στρατηγική για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+. Έχουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα. Καταργήθηκε, πχ η απαγόρευση αιμοδοσίας, καταργήσαμε θεραπείες μεταστροφής, ρυθμίστηκε το ζήτημα των επεμβάσεων σε intersex βρέφη. Για πρώτη φορά άτομα που ανοικτά είναι ομοφυλόφιλα συμμετέχουν σε ελληνική κυβέρνηση. Είναι σημαντικό ότι αυτό γίνεται από κεντροδεξιά κυβέρνηση. Υπάρχει ήδη νομική κατοχύρωση του συμφώνου συμβίωσης. Για τον πολιτικό γάμο, κάθε πράγμα στον καιρό του».

Ενέργεια: Στήριξη στους πολίτες αλλά με μέτρο

«Θα χρειαστεί και στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο χαμηλότερες οι τιμές φυσικού αερίου τόσο χαμηλότερη η στήριξη από τον προϋπολογισμό» είπε για να στηρίξει το ελληνικό αίτημα περί πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Εκτίμησε ότι θα υπάρξουν ευρωπαϊκές λύσεις στα ενεργειακά και έσπευσε να αποθεώσει ξανά την κυβέρνησή του υποστηρίζοντας ότι η οικονομία αναπτύσσεται και ο πλούτος αυτός γίνεται αιμοδότης των κρατικών ταμείων για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

«Χρειάζεται περισσότερη στήριξη» παραδέχθηκε, αλλά ξεκαθάρισε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα είναι πάντα με το σταγονόμετρο, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τον φόβο εκτροχίασης της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, διαβεβαίωσε «τους πολίτες ότι έχουμε κάνει ό,τι χρειαστεί για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται τόσο σε ό,τι αφορά στην προμήθεια του φυσικού αερίου, όσο και σε αυτή του LNG».

Αφηρημένη αισιοδοξία

«Εδώ μιλάει το έργο μας. Ήμαστε απολύτως συνεπείς σε ό,τι έχουμε εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ. Το πακέτο που εξαγγέλθηκε χθες θα υλοποιηθεί στο ακέραιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη της οικονομίας και κοινωνίας σε δύσκολη συγκυρία. Παράλληλα υπενθύμισε ότι τα μέτρα έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού. «Η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ», υπογράμμισε.

«Οποιαδήποτε υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού μας κάνει να αισθανόμαστε πιο άνετα ότι αν χρειαστεί κάτι παραπάνω θα μπορέσουμε να το καλύψουμε, αλλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας προγραμματισμός για επιπλέον μέτρα πέραν αυτών που έχουν ανακοινωθεί» είπε επίσης ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αύριο θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων για την στέγη των νέων από το οικονομικό επιτελείο.

Είπε ότι το πρόγραμμα για τη στέγαση φοιτητών είναι άμεσο, ενώ σύντομα θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα δανεισμού με πολύ χαμηλά επιτόκια. «Μας απασχολεί το ζήτημα της φοιτητικής στέγης» είπε ο πρωθυπουργός και δήλωσε ανοιχτός σε κάθε τεκμηριωμένη και επεξεργασμένη πρόταση της αντιπολίτευσης.

«Η μεγαλύτερη ανισότητα σήμερα στη χώρα είναι η ανεργία» τόνισε, προσθέτοντας ότι τα μεγαλύτερα επίπεδα φτώχειας δεν είναι στους ηλικιωμένους, είναι σε μεσήλικες που δεν έχουν εργασία. «Η καλύτερη πολιτική αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων είναι μια πολιτική η οποία μειώνει γρήγορα την ανεργία και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Τα αποτελέσματα μιλάνε μόνα τους, έχουμε την πιο γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να την μειώσουμε και άλλο» είπε.

Για το ενδεχόμενο αναχηματισμού και τη λειτουργία του επιτελικού κράτους απάντησε αρνητικά. «Τρία “όχι”. Όχι εκλογές, όχι αλλαγή του εκλογικού νόμου, όχι ανασχηματισμός. Το επιτελικό κράτος θέτει ένα πλαίσιο που με τη σειρά του θέτει τους κανόνες που λειτουργεί μία κυβέρνηση. Αυτά δεν υπήρχαν στη χώρα μας», υπογράμμισε.

«Η προσήλωσή μου σε αυτό που αποκαλούμε επιτελικό κράτος είναι αδιαπραγμάτευτη», πρόσθεσε και αναρωτήθηκε ποια είναι η εναλλακτική σε αυτούς που ασκούν κριτική.

«Η αστυνομία θα βάλει τα τάξη στα πανεπιστήμια»

«Η βία βαίνει μειούμενη, η Αστυνομία έχει ενισχυθεί και πολλά άβατα δεν υπάρχουν πια. Στα πανεπιστήμια προχωρούμε με δυσκολίες είναι αλήθεια στην εφαρμογή του νόμου. Πρέπει τα πανεπιστήμια μας να είναι ασφαλή, ως εκ τούτου έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος. Ωστόσο, είναι σαφές πως ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες μορφές βίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Τέλος, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ των συμβάσεων ΣΔΙΤ και στις φοιτητικές εστίες κάνοντας λόγο για “project” σύμπραξης ιδιωτικού και δημοσίου, το οποίο βγαίνει κατά τον ίδιο οικονομικά, και υπέρ της αύξησης συγκατοίκησης των νέων, που είναι πολύ διαδεδομένο στο εξωτερικό.

ΠΗΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΟ και το ακόλουθο:

«Τερατογένεση» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός μια κυβέρνηση που δεν θα συμμετέχει το κόμμα του • Ρεσιτάλ τρομολαγνείας για πολλά θέματα της ατζέντας • «Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, εκτός εάν το κάνουμε από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ» • «Κρύφτηκε» για το σκάνδαλο υποκλοπών και επιτέθηκε στον Ανδρουλάκη • Σπέκουλα περί ρωσικής παρέμβασης στις επικείμενες εκλογές και τσουβάλιασμα της αντιπολίτευσης ως παράγοντα αποσταθεροποίησης • Ντροπιαστικοί ισχυρισμοί για Υγεία και Παιδεία...