12 Σεπτεμβρίου 2022

Σύρος - Animasyros 2022: Για το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Animation, 20 έως και 25 Σεπτεμβρίου

«Ο Μπουνιουέλ στον λαβύρινθο με τις χελώνες»

Το διεθνές φεστιβάλ animation δονεί τη Σύρο

ANIMASYROS 2022

Στην καρδιά της Ερμούπολης τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια άνθησε ο κινηματογραφικός λωτός των ταινιών κινουμένων σχεδίων. Με προβολές στο θέατρο «Απόλλων», σε υπαίθριους και κλειστούς χώρους που φιλοξενούν κοινό όλων των ηλικιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros ξεκίνησε πριν δεκαπέντε χρόνια με πάθος αλλά και επιφυλάξεις για να εξελιχθεί, εν τέλει, σε ένα συναρπαστικό περιφερειακό φεστιβάλ αναγνωρισμένο διεθνώς στο είδος του (ανάμεσα στα 20 κορυφαία της Ευρώπης), με ταινίες πρώτης προβολής και συμμετοχές δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο.

Η επίσκεψη στη Σύρο τον Σεπτέμβριο είναι μαγική και το φεστιβάλ ένας επιπλέον λόγος. Είναι εξαιρετικό να βλέπετε αυτές τις σπουδαίες πολύχρωμες, ταξιδιάρικες, ενίοτε και σπαρακτικές, κινηματογραφικές δημιουργίες κάτω από τον συριανό ουρανό, καθισμένοι στα μαρμάρινα -ζεστά ακόμα από τον πρωινό ήλιο- σκαλοπάτια του επιβλητικού δημαρχείου που σχεδίασε ο Ερνστ Τσίλερ στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης.

Από τις 20 έως 25 Σεπτεμβρίου, η Σύρος δονείται στους ρυθμούς του φεστιβάλ της. Με βραβευμένες ταινίες, οσκαρικές αλλά και τον Μάνο Ελευθερίου όπως τον κατέγραψαν οι animators στην ταινία-αφιέρωμα στον σπουδαίο Συριανό ποιητή και στιχουργό, διεθνείς καλεσμένους, ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, την Αγορά, masterclasses, ομιλίες και πληθώρα εκδηλώσεων, η γιορτή των ταινιών animation, ένα εξαιρετικό είδος που κερδίζει διαρκώς έδαφος στην παγκόσμια κινηματογραφία και στη (συρρικνωμένη) ελληνική παραγωγή, δίνει ραντεβού στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Η διευθύντρια του Animasyros Μαρία Ανεστοπούλου και συνεργάτες της έχουν καταρτίσει ένα πολυσυλλεκτικό και ενδιαφέρον πρόγραμμα.

Σκηνή από το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Flee»

Η έναρξη θα γίνει (22 /9 στις 20.00) στο Θέατρο «Απόλλων» με τη νέα ταινία παραγωγής του Animasyros που δημιουργήθηκε για τον ΕΟΤ και την καινούργια της σειράς «Ενενήντα Δεύτερα» (σε συνεργασία με τον Μελωδία 99.2) αφιερωμένη στον Μάνο Ελευθερίου. Το Animasyros παρουσιάζει τις 10 καλύτερες ταινίες των τελευταίων ετών σηκώνοντας αυλαία με το «Flee» που απέσπασε τρεις υποψηφιότητες για Oscar, επιλέχθηκε στις Κάνες και κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο διεθνές διαγωνιστικό του Sundance. Το ντοκιμαντέρ αφορά την αληθινή ιστορία φυγής ενός μικρού Αφγανού από τη χώρα του και θα το παρουσιάσουν οι συντελεστές του Mikkel Sommer και Δανάη Κατωπόδη. Παράλληλα στη «Βραζιλιάνα» στην Ανω Σύρο θα παρουσιαστεί η έκθεση «The faces of FLEE» με έργα που δημιούργησε ο Mikkel Sommer για την ταινία.

Οι εκδηλώσεις φιλοξενούνται σε εμβληματικούς χώρους όπως το θέατρο «Απόλλων», ο θερινός κινηματογράφος «Παλλάς», το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, ο ιστορικός πρώην χειμερινός κινηματογράφος «Ερμής», η έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, η πλατεία Φοίνικα, η αυλή της Μονής Πατέρων Καπουκίνων κ.α.

Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ με την υποστήριξη της ΔΕΗ. Μέρος των προβολών θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.animasyros.gr (εκεί όλες οι πληροφορίες για το πρόγραμμα) και στο επίσημο κανάλι του ANIMASYROS στο Youtube.

Αφιερώματα

● The Baltic Animation Way: η κύρια θεματική αφιερώνεται στις Βαλτικές Χώρες (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία) με μεγάλου μήκους ταινίες, ανάμεσά τους και το «AWAY» του 27χρονου Λετονού Gints Zilbalodis (θα παρευρεθεί) που κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Annecy και έχει προβληθεί σε περισσότερα από 85 φεστιβάλ, ενώ έχει αγοραστεί από 18 χώρες

● Norway Calling: αφιέρωμα στο νορβηγικό animation, με έναν κύκλο ταινιών μικρού μήκους

● Stand With Ukraine: αφιέρωμα στο σύγχρονο ουκρανικό animation

● Ταινίες Μεγάλου Μήκους και Διεθνές Πανόραμα

Θα προβληθεί «Η φυγή/La Traversée» της Florence Miailhe, με θέμα το προσφυγικό αλλά και το ταξίδι από την παιδική ηλικία στην εφηβεία. Η καινούργια ταινία «Πού κρύβεται η Αννα Φρανκ» του Αρι Φόλμαν, («Βαλς με τον Μπασίρ») παραδίδει μαθήματα Ιστορίας σε μικρούς και μεγάλους. Ο σπουδαίος Ισραηλινός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, animator που λατρεύει την Ελλάδα είναι παλιός γνώριμος του φεστιβάλ και τακτικός επισκέπτης του.

Ξεχωρίζουν επίσης οι ταινίες «Ικαρος και Δαίδαλος» του σκηνοθέτη Carlo Vogele (θα παρευρεθεί) που εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία και η πολυβραβευμένη ισπανική «Ο Μπουνιουέλ στον λαβύρινθο με τις χελώνες» που αποτίει φόρο τιμής στον πατέρα του σουρεαλισμού και προβάλλεται παρουσία του Fermin Solis στο κόμικ του οποίου βασίστηκε η ταινία.

Διαγωνιστικά Τμήματα

● Πάνω από 100 ταινίες στα 8 διαγωνιστικά τμήματα, ανάμεσα στις οποίες το προτεινόμενο για Oscar «Bestia»

● Στο Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα 20 ταινίες καταξιωμένων και ανερχόμενων animators

● AnimaPride: αναδεικνύει μέσα από 10 ταινίες σημαντικές πτυχές του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος: την ομοφοβία, τα τρανς δικαιώματα, τα όρια των φύλων, το οnline dating, την πολυσυντροφικότητα

● Παιδικό πρόγραμμα K.ID.S: 20 ταινίες, που με φαντασία, χιούμορ ευρηματικότητα ανοίγουν τους ορίζοντες της σκέψης και βάζουν στο επίκεντρο ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, τη διαφορετικότητα, την ενσυναίσθηση, τις οικογενειακές σχέσεις.

-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (πρόγραμμα, παράλληλες εκδηλώσεις κ.λπ.) στο animasyros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου