Γράφει ο Παντελής Βλάχας
Στα μάτια ενός λαού ένας πόλεμος είναι πόνος και δυστυχία.
Στα μάτια των επιχειρήσεων όμως είναι εύφορο πεδίο για κερδοφορία.
Από αυτό το πλαίσιο δεν ξεφεύγει και η εν εξελίξει σύγκρουση στην Μέση Ανατολή, με τη γενοκτονία που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ στη Γάζα.
Οι τεχνολογικοί κολοσσοί Google και Amazon συνεργάζονται με το κράτος του Ισραήλ εδώ και τρία χρόνια στο πρόγραμμα Nimbus, ύψους 1.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το πρόγραμμα παρέχει στην Ισραηλινή κυβέρνηση υπηρεσίες cloud, κέντρα δεδομένων (data centers) και δυνατότητες υπηρεσιών μηχανικής μάθησης. Το περιοδικό Time [1] αποκάλυψε πρόσφατα εσωτερικά αρχεία που αποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά το υπουργείο άμυνας του Ισραήλ και κατά πάσα πιθανότητα, εκτός των άλλων υπηρεσιών, αφορά και την υποστήριξη μηχανικής μάθησης για την επιλογή στόχων και την καθοδήγηση drones αλλά και άλλων βομβαρδισμών.
Παρόλο που το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, προκαλώντας αρκετές διάσπαρτες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες των εργαζομένων στις ΗΠΑ, τις τελευταίες εβδομάδες το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Εργαζόμενοι του τεχνολογικού τομέα εντείνουν τις διαδηλώσεις σε όλη την Αμερική, από το Σιάτλ και την Νέα Υόρκη μέχρι το Σαν Φρανσίσκο και την Καλιφόρνια, με αιτήματα όχι μόνο τη διακοπή του συγκεκριμένου πρότζεκτ, αλλά και τη διακοπή χρηματοδοτήσεων προς κυβερνήσεις που συμμετέχουν ενεργά σε γενοκτονίες. Απότοκο των διαδηλώσεων στα γραφεία της Google ήταν και αρκετές συλλήψεις.
Η ένταση του αντιπολεμικού και ταξικού αγώνα, ακόμη και μέσα στον τεχνολογικό κολοσσό, είναι εμφανής από την απόφαση της Google να απολύσει 28 εργαζόμενους που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες την επόμενη ακριβώς ημέρα.
Ο διχασμός της Αμερικανικής κοινής γνώμης είναι πρωτόγνωρος, αφού για πρώτη αμφισβητείται ανοιχτά η ορθότητα της στήριξης στο Ισραήλ, ακόμη και μέσα από αστικά κανάλια ενημέρωσης και επικοινωνίας (τηλεόραση, YouTube, κλπ.). Ο διχασμός είναι και ταξικός, καθώς πολλές επιχειρήσεις της Silicon Valley συνεργάζονται με το κράτος του Ισραήλ και πολλοί εργαζόμενοι εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι δεν φαίνεται να πτοούνται από τις συλλήψεις και τις απολύσεις, και καλούν σε συσπείρωση, οργάνωση, και αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης. Μια τέτοια ομάδα είναι και το No Tech for Apartheid μεταξύ των εργαζομένων της Google.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟ
με πρώην εργαζόμενη της Google που απολύθηκε για φιλοπαλαιστινιακή
στάση να μιλάει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στην Καλιφόρνια
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟμε πρώην εργαζόμενη της Google που απολύθηκε για φιλοπαλαιστινιακή στάση να μιλάει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στην Καλιφόρνια
Παρόμοιες διαμαρτυρίες εξαπλώνονται ραγδαία και σε άλλους κολοσσούς, όπως η Amazon και η Meta, καθώς και στα πανεπιστήμια, όπου λαμβάνει η χώρα η πιο μαζική διαδήλωση από την αρχή του πολέμου. Ενδεικτικά, διαμαρτυρίες ξεσπούν στο Χάρβαρντ, στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο Κολούμπια, με αποτέλεσμα πολλές φορές την επέμβαση της αστυνομίας. Στο Κολούμπια συγκεκριμένα συνεχίζει να λαμβάνει χώρα μια ιστορική κατάληψη και διαμαρτυρία πολλών ημερών, παρά τις 100 συλλήψεις, με αιτήματα υπέρ της Παλαιστίνης και καταδίκης της γενοκτονίας που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ.
***
Marco Postigo Storel via AP |
Εκατοντάδες αστυνομικοί στο UCLA, εντείνεται η καταστολή κατά των φοιτητών
Εντείνεται η καταστολή των φοιτητικών διαδηλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το κίνημα υπέρ της Παλαιστίνης έχει εξαπλωθεί σε πολλές πανεπιστημιουπόλεις.
Εκατοντάδες πάνοπλοι αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA) για να διαλύσουν το πλήθος απειλώντας με συλλήψεις. Σύμφωνα με το Associated Press, περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές είναι αυτή την ώρα στις σκηνές, όπου έχει δημιουργηθεί μια μικρή πόλη. Νέοι και νέες φώναξαν «δεν φεύγουμε» και μοίραζαν χειρουργικές μάσκες.
Οι διαδηλωτές φορούν κράνη και μαντίλες και συζητούν τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίζουν τα δακρυγόνα ή το σπρέι πιπεριού, καθώς οι αρχές του ζητούν να διαλυθούν. Μερικοί διαδηλωτές έχουν κατασκευάσει αυτοσχέδιες ασπίδες από κόντρα πλακέ σε περίπτωση συγκρούσεων με την αστυνομία.
Τις τελευταίες ώρες εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν στην πανεπιστημιούπολη για να στηρίξουν έμπρακτα τους συγκεντρωμένους.
Παράλληλα, οι αρχές του Πανεπιστημίου του Πόρτλαντ φέρονται επίσης να προειδοποιούν τους διαδηλωτές φοιτητές να αποχωρήσουν αμέσως.
Οι νέες εξελίξεις έρχονται λιγότερο από 24 ώρες μετά από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών του καμπ και ομάδας μασκοφόρων αντιδιαδηλωτών, που πραγματοποίησαν επίθεση στις σκηνές με ξύλα και παλούκια. Οι αρχές δέχτηκαν επικρίσεις για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην αντίδραση αναφορικά με το επίμαχο επεισόδιο.
Συνολικά 1.600 συλλήψεις από την αστυνομία
Είχε προηγηθεί επίσης εισβολή της αστυνομίας, το βράδυ της Τρίτης, στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια, όπου διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων είχαν κλειστεί στο κτίριο.
Όχημα της αστυνομίας εφοδιασμένο με σκάλα πλησίασε το κατειλημμένο κτίριο και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν αστυνομικούς να ανεβαίνουν και να παραβιάζουν παράθυρο για να μπουν στο εσωτερικό. Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν κατόπιν σε απευθείας μετάδοση πλάνα από τις συλλήψεις αρκετών νεαρών διαδηλωτών.
Μόνο την Τετάρτη, η αστυνομία ξεκίνησε επιχειρήσεις για τη διάλυση των διαμαρτυριών στη Νέα Υόρκη, το Τέξας, το Ουισκόνσιν, τη Λουιζιάνα και την Αριζόνα. Στο Πανεπιστήμιο Τουλέιν ένστολοι έβγαλαν όπλα κατά τη διάρκεια εκκένωσης του καμπ, όπου η αστυνομία πέρασε χειροπέδες σε τουλάχιστον 14 διαδηλωτές.
Εισαγγελέας του Μανχάταν ανακοίνωσε πως 280 άτομα συνελήφθησαν μόνο στις δύο πανεπιστημιουπόλεις της Νέας Υόρκης την Τρίτη.
Το Associated Press αναφέρει τουλάχιστον 38 επιχειρήσεις με συλλήψεις σε πανεπιστήμια από τις 18 Απριλίου με τους συλληφθέντες να ανέρχονται σε 1.600.
Διαδηλωτής χτυπήθηκε από σφαίρα καουτσούκ στην Αριζόνα
Η αστυνομία στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στην Τουσόν προχώρησε στη ρίψη χημικών αλλά και σε πυρά με σφαίρες από καουτσούκ με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένας νέος χτυπήθηκε.
Στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, στο Μάντισον, η αστυνομία γκρέμισε τις σκηνές μετά από σφοδρή αντιπαράθεση και συνέλαβε αρκετούς διαδηλωτές, κυρίως φοιτητές.
Το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας επιβεβαίωσε ότι 17 διαδηλωτές συνελήφθησαν στην πανεπιστημιούπολή του, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχαν δεκάδες αστυνομικοί της πολιτείας με εξοπλισμό των ΜΑΤ.
Στο μεταξύ το κίνημα διαμαρτυρίας συνέχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, καθώς εκτός από τη Γαλλία κινητοποιήσεις γίνονται πλέον και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τουλάχιστον έξι βρετανικά πανεπιστήμια μπήκαν στον χορό, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα. Φοιτητές σε τέσσερα πανεπιστήμια της Αυστραλίας δήλωσαν ότι δεσμεύονται να καταλάβουν μόνιμα πανεπιστημιακή γη μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για εκποίηση.
Ψηφοφορία στο Κογκρέσο για τη... διεύρυνση του αντισημιτισμού
Από την πλευρά της η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες με ψήγους και από τα δύο κόμματα τη διεύρυνση του ορισμού του αντισημιτισμού που χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας, μέτρο που προτάθηκε σε αντίδραση στο κύμα διαδηλώσεων που σαρώνει τις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ.
Μέρος της αμερικανικής πολιτικής τάξης κατηγορεί τους συμμετέχοντες στις μαζικές κινητοποιήσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια για «αντισημιτισμό», επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, συνθήματα εχθρικά έναντι του Ισραήλ, μέγα συμμάχου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Κατά τον ορισμό του αντισημιτισμού, τον οποίο προτείνει η Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), «αντισημιτισμός είναι συγκεκριμένη αντίληψη για τους εβραίους που μπορεί να εκδηλώνεται με την έκφραση μίσους εναντίον τους», και «οι ρητορικές και έμπρακτες εκδηλώσεις μίσους βάζουν στο στόχαστρο εβραίους ή/και ιδιοκτησιακά τους στοιχεία, θεσμούς της κοινότητάς τους και χώρους λατρείας».
Επικριτές της πρότασης νόμου επισήμαναν πως ο ορισμός αυτός θα θέσει εκτός νόμου μορφές επίκρισης του Ισραήλ στις ΗΠΑ - η IHRA επιδιώκει ακριβώς αυτό. Κατηγόρησαν τους κοινοβουλευτικούς πως πιέζουν για την υιοθέτησή του για να καταπνίξουν την ελευθερία της έκφρασης στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις. «Οι δηλώσεις που επικρίνουν από το Ισραήλ δεν αποτελούν αφ’ εαυτών παράνομη διάκριση», τόνισε ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέρι Νάντλερ, που ψήφισε κατά.
Για να τεθεί πάντως σε ισχύ, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου μένει να εγκριθεί από τη Γερουσία και κατόπιν να επικυρωθεί από τον Τζο Μπάιντεν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου