Παλαιστίνιοι κρατούν φυλλάδια που πέταξε ο ισραηλινός στρατός καλώντας τους να εκκενώσουν την περιοχή. | (AP Photo/Ismael Abu Dayyah) |
Επίθεση στη Ράφα: Η έναρξη του εφιαλτικού σεναρίου
Οι σημερινές ανακοινώσεις από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δείχνουν ότι είναι θέμα ημερών και ωρών η έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ράφα, μιας επιχείρησης την οποία έχει ήδη καταδικάσει ο διεθνής παράγοντας, με το Ισραήλ να παραμένει αμετακίνητο.
Ο IDF έχει ήδη ρίξει φυλλάδια καλώντας όσους έχουν βρει καταφύγιο σε κέντρα φιλοξενίας και γειτονιές της πόλης να αποχωρήσουν, καθώς η παραμονή θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές τους.
«Ο ισραηλινός στρατός αναμένεται να ξεκινήσει επιχείρηση κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή που κατοικείτε» αναφέρεται στο φυλλάδιο.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟ της εικόνας |
Οι εξελίξεις αυτές που έρχονται στον απόηχο μιας ακόμη κατάρρευσης των συζητήσεων για κατάπαυση πυρός βάζουν σε κίνηση ένα εφιαλτικό σενάριο, καθώς στη νοτιότερη πόλη της Γάζας έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο βίαια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που παραμένουν στην περιοχή μέσα σε άθλιες συνθήκες.
Την ώρα που από το Ισραήλ κάνουν λόγο για προσωρινή επιχείρηση την οποία χαρακτηρίζουν αναγκαία, η πρώτη αντίδραση από τη Χαμάς είναι ξεκάθαρη.
Εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης μίλησε στο Reuters και έκανε λόγο για «σοβαρή κλιμάκωση με επιπτώσεις».
Ήδη ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στη Λωρίδα διαμηνύουν για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει μια ισραηλινή επίθεση.
Η Σαμά Χαντίντ, εκπρόσωπος του νορβηγικού συμβουλίου για τους πρόσφυγες, χαρακτηρίζει την εντολή του Ισραήλ ως «πλήρως προβληματική, απάνθρωπη και επικίνδυνη».
Υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι η περιοχή Αλ Μαουάσι στην οποία καλούνται να μεταφερθούν οι άμαχοι δεν είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τόσο πληθυσμό και δεν υπάρχουν υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Είναι η αρχή ενός εφιαλτικού σεναρίου για τους ανθρώπους της Ράφα που είναι τρομοκρατημένοι εδώ και μήνες. Η επίθεση θα φέρει και την ολική κατάρρευση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας» προσθέτει.
Εκπρόσωπος της UNRWA, επίσης, μιλάει για ένα καταστροφικό σενάριο, με τη στρατιωτική επιχείρηση να σημαίνει ακόμη μεγαλύτερα βάσανα και θάνατο.
Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ξεκαθαρίζει ότι δεν θα φύγει από τη Γάζα, καθώς η παρουσία της στη Ράφα προσφέρει σημαντική βοήθεια προς τους αμάχους.
Ο αρχικός πληθυσμός της Ράφα πριν από τον πόλεμο ήταν περίπου 270.000, ενώ τώρα, με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στην περιοχή.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχει επεκτείνει την ζώνη εκκένωσης στην Αλ Μαουάσι, όμως, οι προηγούμενες ζώνες εκκένωσης έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους εκτοπισμένους.
Τις ισραηλινές επιδιώξεις έχουν ήδη καταδικάσει θεσμοί, οργανισμοί και μεγάλες δυνάμεις:
- Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι η χερσαία επίθεση στη Ράφα θα βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. «Οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση θα σημάνει περισσότερο θάνατο. Θα είναι μια σφαγή αμάχων» υπογραμμίζει ο ΟΗΕ.
- Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι θα είναι πλήρως μη αποδεκτή μια επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα.
- Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. σε κοινή ανακοίνωση ζητούν από τον Μπένιαμιν Νετανιάχου να μην δώσει την εντολή, προειδοποιώντας ότι θα επιδεινώσει μια ήδη καταστροφική ανθρωπιστικά κατάσταση.
- Σημειώνεται ότι ο Τζο Μπάιντεν και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μια επίθεση προς τη Ράφα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου