11 Μαΐου 2024

Τουρισμός, εργασιακή βαρυχειμωνιά και τα μαγευτικά «νησιά Νταχάου»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στον τουρισμό προειδοποιεί με κινητοποιήσεις εν μέσω της θερινής σεζόν.

Εργασιακή… βαρυχειμωνιά επικρατεί στον τουριστικό κλάδο, εν όψει της θερινής  περιόδου. Οι κενές θέσεις εργασίας υπολογίζονται σε τουλάχιστον 80.000, οι μισθοί παραμένουν θαμμένοι στην παραλιακή άμμο, οι εργασιακές σχέσεις βρίσκονται σε διακοπές διαρκείας, η κυβέρνηση κλείνει το… μάτι στους εργοδότες και τελικά η κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε πίσω από τις εκατοντάδες χιλιάδες ομπρέλες , οι οποίες  εποχικώς φύονται στις παραλίες της χώρας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, με ανακοίνωσή της, καλεί την Πολιτεία και τους εργοδότες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προτού -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά- η χώρα μας γίνει διεθνώς ρεζίλι και παράλληλα προειδοποιούν με κινητοποιήσεις ακόμη και εν μέσω θερινής τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό, οι κενές θέσεις στον κλάδο, ο οποίος απασχολεί περισσότερους από 400.000 εργαζόμενους, αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Το 2021 ήταν 57.700, το 2022 έφθασαν τις 60.000, πέρυσι υπερέβησαν  τις 60.000 και φέτος υπολογίζονται σε 80.000. Εξ αυτών οι 53.000 αφορούν ξενοδοχεία και οι 30.000 την εστίαση. Με αυτά τα δεδομένα, ακόμη κι αν υλοποιηθούν στο σύνολο τους οι προγραμματισμένες 11.000 μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες ούτε οι κενές θέσεις θα καλυφθούν, ούτε οι ειδικότητες που απαιτούνται θα εξασφαλισθούν.

Το πρόβλημα που δημιουργείται έχει διττό χαρακτήρα:

Τον οικονομικό: Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται φέτος θα είναι δυσανάλογες σε σχέση με το αντίτιμο που θα πληρώσουν οι επισκέπτες, δεδομένου μάλιστα ότι  η χώρα μας θα είναι πιο ακριβή κατά σχεδόν 30%. Γεγονός, το οποίο θα τραυματίσει το εθνικό τουριστικό προϊόν.

Τον εργασιακό και κοινωνικό: Οι κενές θέσεις εργασίας δεν είναι η αιτία, αλλά το σύμπτωμα του προβλήματος, καθώς -όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές- τα πρώτα δείγματα εργοδοτικής παραβατικότητας έκαναν και πάλι  την εμφάνιση τους.

Αποτελεί κοινό μυστικό μεταξύ των εργαζομένων ο όρος «νησιά Νταχάου» για συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου όπου εργοδότες εφαρμόζουν εναρμονισμένες τακτικές παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων και άμεσης απομάκρυνσης κάθε εργαζόμενου που αντιδρά. Επίσης, αποτελεί κοινό τόπο μεταξύ των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο η πεποίθηση ότι το θράσος ορισμένων εργοδοτών έχει φθάσει σε τέτοια επίπεδα, ώστε ακόμη και οι αγγελίες αναζήτησης προσωπικού που δημοσιεύουν στο διαδίκτυο ή στον Τύπο, με βάση όσα αναφέρουν, είναι από μόνες τους παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι κλάδοι στους οποίος βάσει των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας παρατηρείται η υψηλότερη παραβατικότητα στον τομέα των εργασιακών σχέσεων είναι ο τουρισμός και ο επισιτισμός, ενώ ακολουθούν ο τομέας των υπηρεσιών, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται η καθαριότητα, η φύλαξη και οι διανομείς.

Παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο είχαν ζητήσει την κατά προτεραιότητα εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας , αυτή αναμένεται πλέον το 2025, δηλαδή τρία χρόνια μετά την θεσμοθέτηση της! Με την τακτική αυτή, ο τουρισμός, η «βαριά βιομηχανία της χώρας» (ποιος το σκέφτηκε αυτό, άραγε;) λαμβάνει χαρακτηριστικά φούσκας, όπως συμβαίνει με τα ακίνητα, με τις τιμές των προϊόντων διατροφής και έχει συμβεί στο παρελθόν με σειρά οικονομικών μεγεθών και κλάδων.

Και όταν σκάει η φούσκα….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου