EUROKINISSI |
Από την πίσω πόρτα
Σαν τον κλέφτη, από την πίσω πόρτα, για δύο σκηνοθετημένες προεκλογικές δηλώσεις για τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, κι αυτές γραμμένες στο πόδι, πήγε ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, στο μεγαλύτερο και καλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας, το «Αττικόν».
Δεν πήγε για να μιλήσει με τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε αυτό, ούτε για να ακούσει τους ασθενείς και την εμπειρία τους από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Δεν τόλμησε, δεν πλησίασε καν την κύρια είσοδο. Κατάφερε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα νοσοκομείο που σφύζει από ζωή -εξετάζει 1.000 ασθενείς στην εφημερία του κάθε 4 μέρες, από τους οποίους οι 200 εισάγονται για νοσηλεία- να μοιάζει, μέσα από το σύντομο σόου του, κρανίου τόπος.
«Δεν ήρθε για να λύσει προβλήματα, όπως η υποστελέχωση σε όλες τις ειδικότητες -στους νοσηλευτές οι ελλείψεις αγγίζουν τις 300-, που αναγκάζει άλλους εργαζόμενους να κάνουν υπερωρίες και άλλους να εργάζονται σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης. Δεν ήρθε για να ανοίξει τις 7 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες που παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Δεν ήρθε για να δει τα ράντσα - 27 από την τελευταία εφημερία», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Σιδέρης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και μέλος του Γ.Σ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Πήγε γιατί βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, για να δώσει (πάλι) ψεύτικες υποσχέσεις, λες και ο κόσμος είναι χαζός, δεν βλέπει, δεν βιώνει την τραγική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ στο πετσί του.
«Δουλεύουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε ένα νέο ΕΣΥ [...] που να τους αξίζει (σ.σ. των ασθενών) και που να μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε ιατρική τους ανάγκη, όσο σοβαρή και αν είναι αυτή», είπε ο πρωθυπουργός.
Τραγικά ανακόλουθος. Εκτός κι αν αυτό που μας αξίζει είναι είτε να πληρώνουμε ένα όλο και πιο ιδιωτικό ΕΣΥ είτε να πεθαίνουμε...
***
Μια ιστορία ιδιωτικής Υγείας
Συμβαίνει στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, τη χώρα της ιδιωτικής υγείας. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Steward Health Care, ένας ιδιωτικός όμιλος παροχής υγείας, ο μεγαλύτερος στη χώρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, αλλά και με αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ. Εως πριν από λίγα χρόνια, στη Steward ανήκαν τουλάχιστον 36 νοσοκομεία σε 10 πολιτείες, μόνο τα 9 στη Μασαχουσέτη. Από όλες τις δραστηριότητες του ομίλου, η περίπτωση της Μασαχουσέτης αξίζει ιδιαίτερη μνεία.
Το 2010, η εταιρεία εξαγόρασε από άλλο, χρεοκοπημένο όμιλο υγείας μια σειρά μικρών επαρχιακών νοσοκομείων στη Μασαχουσέτη. Για κάποια χρόνια, όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά στο μικρό καπιταλιστικό βασίλειο. Στη συνέχεια, όμως, κάτι στράβωσε, όπως συχνά συμβαίνει στα παραμύθια. Λίγο η απληστία της διοίκησης και των μεγαλομετόχων που μοίραζαν στους εαυτούς τους μερίσματα παραμελώντας τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, λίγο η κακοδιαχείριση, λίγο η πίεση εξαιτίας της πανδημίας, άσχημα μαντάτα άρχισαν να καταφθάνουν από το βασίλειο της Steward. «Περίεργα» ιατρικά περιστατικά, διαμαρτυρίες για ελλείψεις, οι Αρχές άρχισαν να ερευνούν την κατάσταση, μέχρι που στις αρχές του χρόνου έσκασε το μεγάλο μαντάτο: η Steward είχε χρέη 50 εκατομμυρίων και θα άρχιζε να πουλά τα νοσοκομεία που της ανήκαν γιατί δεν έβγαινε αλλιώς.
Το πιο έντονο πρόβλημα εντοπίζεται στη Μασαχουσέτη, όπου η Steward έχει εννέα νοσοκομεία. Αν αυτά κλείσουν, πολλές χιλιάδες άνθρωποι, οικονομικά ευάλωτοι οι περισσότεροι, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς περίθαλψη και ίσως αναγκαστούν στο μέλλον να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις για να βρεθούν στο αμέσως πλησιέστερο νοσοκομείο, με όποια επιβάρυνση μπορεί να σημαίνει αυτό για τα εκεί νοσηλευτικά ιδρύματα. Ποιος καλείται, λοιπόν, να βγάλει το φίδι από την τρύπα; Μα, φυσικά, το Δημόσιο, το οποίο αναγκάζεται σήμερα να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία των νοσοκομείων προκειμένου να μην κλείσουν, τουλάχιστον όχι όλα.
Αυτά συμβαίνουν στη μακρινή Αμερική. Εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε για τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της υγείας. Εξάλλου, ο ιδιωτικός τομέας στη χώρα μας δεν έχει δώσει ποτέ δικαιώματα.
***
Μια εικόνα, χίλιες λέξεις για τη μετατροπή της Δημόσιας Υγείας σε εμπόρευμα
Με τη συγκεκριμένη φωτογραφία, καταδεικνύεται η «επιχείρηση» της πλήρους εμπορευματοποίησης της υγείας από την κυβέρνηση της ΝΔ, της πλήρους κατεδάφισης της δωρεάν περίθαλψης…
Ενάντια της οποίας συνεχίζει να αγωνίζεται το μαχόμενο υγειονομικό κίνημα, έχοντας δίπλα του τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για αποφασιστική ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος υγείας, Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό.
Όσες ύβρεις και συκοφαντίες και αν εξαπολύουν, όσα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια σε φίλια ΜΜΕ και αν επιστρατεύσουν για να συκοφαντήσουν τους αγώνες του, το υγειονομικό κίνημα δεν πτοείται…
Δεν πτοείται ούτε από κατά καιρούς δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Άδώνιδος Γεωργιάδη, που πρόσφατα από τη Λέσβο είχε το θράσος να αποκαλέσει «ανθρωπάκια» τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους λοιπούς υγειονομικούς του νησιού, επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την αντιλαϊκή πολιτική του και τον αποδοκίμασαν…
Υπενθυμίζεται ότι με τον τρόπο αυτό έδωσε το «σύνθημα» σε διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ να εξαπολύσουν τη Μεγάλη Τετάρτη μια καταιγίδα χυδαίων αυταρχικών επιθέσεων ενάντια σε μαχόμενους γιατρούς από άκρη σε άκρη της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου