29 Απριλίου 2022

Οικονομική Ενίσχυση και Συγκέντρωση Βοήθειας για τους απεργούς λιμενεργάτες της "COSCO"

Αλληλεγγύη και οικονομική ενίσχυση για τους λιμενεργάτες απεργούς ζητά η ΕΝΕΔΕΠ

Γράφει η Χριστίνα Παπασταθοπούλου

Το νέο εργατικό ατύχημα που συνέβη την Πέμπτη 28 Απριλίου στην προβλήτα ΙΙΙ της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης κοντέινερ από φορτηγό πλοίο, και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 38χρονου λιμενεργάτη Τάκη Πέτα, στάθηκε η αφορμή για να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στις δυο προβλήτες.

Το σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ είχε αποφασίσει, πριν συμβεί το ατύχημα, να πραγματοποιήσει 24ωρη απεργία και στο πλαίσιο του εορτασμού της Πρωτομαγιάς αλλά και ως συνέχεια του αγώνα της για την διεκδίκηση ικανοποιητικής ΣΣΕ, την Κυριακή 1η Μαίου. Ωστόσο μετά το ατύχημα, κήρυξε στάση εργασίας για χθες Πέμπτη και ξεκίνησε απεργία από σήμερα Παρασκευή, η οποία μέχρι στιγμής συνεχίζεται με απόλυτη επιτυχία, ενώ συγκινητικό είναι το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώνεται από εκατοντάδες σωματεία, ομοσπονδίες, συνδικάτα από όλη την Ελλάδα και όλο το κόσμο, στον αγώνα των λιμενεργατών.

Υπενθυμίζεται ότι ο λιμενεργάτης Τάκης Πέτας, τα ξημερώματα της Πέμπτης, σώθηκε από θαύμα, καθώς έπεσε από ύψος 12 μέτρων στο κατάστρωμα του πλοίου όταν έσπασαν τα ρέλια (προστατευτικά κιγκλιδώματα).

Συγκέντρωση βοήθειας

Η ΕΝΕΔΕΠ κάνει γνωστό ότι συνεχίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, την εφαρμογή των προσαυξήσεων για νυχτερινή εργασία και αργίες, την εφαρμογή των βαρέων και ανθυγιεινών, καθώς και την προστασία της υγείας και της ασφάλειας της ζωής τους.

«Βρισκόμαστε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις μήνες τώρα αντιμέτωποι με την αδιαλλαξία της “COSCO” που θησαυρίζει πάνω στις δικές μας πλάτες, πάνω στα δικά μας κορμιά. Μια αδιαλλαξία που ενισχύεται από τη στάση των κυβερνήσεων που ενώ βγάζουν μέσα σε λίγες ώρες παράνομες τις απεργίες μας, δεν προχωράνε σε κανένα μέτρο για την εφαρμογή των γνωματεύσεων για ΒΑΕ, της ίδιας της νομοθεσίας για την προστασία των ζωών μας και της εφαρμογής των προσαυξήσεων για νυχτερινή εργασία» τονίζει και καλεί συνδικάτα, ομοσπονδίες και απλούς εργαζόμενους να ενισχύσουν οικονομικά το σωματείο προκειμένου να συνεχίσει τον «πόλεμο που μας έχουν κηρύξει με νεκρούς και σακατεμένους ήδη εργάτες».

  • Ο τραπεζικός λογαριασμός για την οικονομική ενίσχυση των απεργών είναι ΙΒΑΝ:GR5002604490000170200707357 ΤΡΆΠΕΖΑ EUROBANK,
  • Επίσης στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά θα συγκεντρώνονται τρόφιμα μακράς διαρκείας, είδη υγιεινής, βρεφικά γάλατα και τροφές, καθώς και παιχνίδια για τις οικογένειες των απεργών και τα παιδιά τους. Τηλ. επικοινωνία: Τσότρας Παύλος 6939271539.


Στις 8 απόψε θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του ΣΕΜΠΟ γενική συνέλευση των εργαζομένων.

Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος με αφορμή το νέο εργατικό ατύχημα και τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών δήλωσε ότι «είναι τέτοια η συχνότητα των «ατυχημάτων» στο λιμάνι που αποδεικνύεται ότι τα μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων θεωρούνται κόστος για τους επιχειρηματίες». Επισήμανε ότι σε αυτό τον αγώνα η τοπική κοινωνία πρέπει να σταθεί στο πλευρό τους, και να "απαιτήσουμε μαζί με αυτούς, να μη χαθεί άλλο αίμα εργατών για να μεγαλώσει η Cosco τα υπερκέρδη της. Να απαιτήσουμε μαζί με αυτούς, απ’ την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ενίσχυσης της Επιθεώρησης Εργασίας σε υποδομές και προσωπικό ώστε να μπορεί να επιβάλλει τους στοιχειώδεις ελέγχους για την προστασία των εργαζομένων".

Στο πλευρό των λιμενεργατών βρίσκεται και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) η οποία καταδικάζει ρητά και απερίφραστα το νέο εργατικό ατύχημα και καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος και να αποδώσουν, εφόσον υπάρχουν, τις ευθύνες για το περιστατικό αυτό. Τέλος, δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι η υγιεινή και η ασφάλεια στους χώρους εργασίας είναι θεμελιώδεις και αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων και δεν επιδέχεται καμία «έκπτωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου