Τα πρώτα αμερικανικά όπλα έφθασαν στην Ουκρανία, ενώ οι Βρυξέλες πιέζουν για ταχεία αποστολή εξοπλισμού, ετοιμάζοντας 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Στην Μαριούπολη το επίκεντρο των ρωσικών επιθέσεων είναι πλέον ο εναπομείνας θύλακας στο βιομηχανικό συγκρότημα Αζοφστάλ, με τους Ουκρανούς να απορρίπτουν το τελεσίγραφο της Μόσχας για παράδοσή τους.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν σταματάει να διαγράφει το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται αυτός ο πόλεμος στην Ουκρανία, αποστέλλοντας μηνύματα στον αντίπαλο πόλο ισχύος του παγκόσμιου βορρά. Χθες ανέφερε ότι: Στις σύγχρονες συνθήκες μια μόνο χώρα δεν μπορεί να διατηρήσει την κυριαρχία. Ο μονοπολικός κόσμος που διαμορφώθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης πέφτει και διαλύεται σε κομμάτια αυτή τη στιγμή. Ενώ από κοντά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ διαβεβαίωνε ότι η Ρωσία θα αντέξει την τρέχουσα αντιπαράθεση με τη Δύσης, λέγοντας στη Ρωσική Τηλεόραση 1 ότι: Μπορούμε να επιβιώσουμε από την αντιπαράθεση με τη Δύση.
Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί απτόητοι συνεχίζουν την κάθε είδους στήριξή τους στο Κίεβο, με τις κυρώσεις, τα όπλα, την επιθετική ρητορική τους. Τα πρώτα αμερικανικά οπλικά συστήματα από το τελευταίο πακέτο αμυντικής βοήθειας των ΗΠΑ, έφτασαν στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. Η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε στο Κίεβο επιπλέον όπλα και πυρομαχικά αξίας έως και 800 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων πυροβολικού, τεθωρακισμένων οχημάτων και ελικοπτέρων. Η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν έχει ήδη δεσμευτεί να παραδώσει όπλα αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στα τέλη Φεβρουαρίου. Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε σε πολλές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post, η Μόσχα προειδοποίησε με διακοίνωσή τους ότι τέτοιες παραδόσεις θα μπορούσαν να έχουν «απρόβλεπτες συνέπειες».
Από κοντά και η ΕΕ, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊνεν να απευθύνει έκκληση στα κράτη μέλη να παραδώσουν γρήγορα όπλα στην Ουκρανία. «Θα πρέπει να το κάνουν γρήγορα, γιατί μόνο έτσι μπορεί η Ουκρανία να επιβιώσει στον δύσκολο αμυντικό της αγώνα ενάντια στη Ρωσία», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στην εφημερίδα Bild. Όπως είπε μάλιστα: «Δεν κάνω διάκριση μεταξύ βαρέων και ελαφρών όπλων. Πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία αυτό που χρειάζεται για να αμυνθεί και να μπορεί να τα χειριστεί. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Και ταυτόχρονα πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μήνες ή ακόμα και χρόνια στη χειρότερη περίπτωση».Η ΕΕ ετοιμάζει ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν. Παράλληλα, η ΕΕ χορηγεί επιπλέον 50 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση για τη στήριξη των ανθρώπων που επλήγησαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκ των οποίων 45 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία και 5 εκατ. ευρώ για τη Μολδαβία. H συνολική χρηματοδότηση ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ ως απάντηση στον πόλεμο ανέρχεται πια σε 143 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος του πακέτου στήριξης ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην παγκόσμια εκδήλωση δέσμευσης «Stand Up For Ukraine» την περασμένη εβδομάδα.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί την Ουκρανία. «Είναι ο ηγέτης των Ηνωμένων Πολιτειών και γι’ αυτό πρέπει να έρθει να δει από κοντά. Είναι φυσικά απόφαση του Μπάιντεν και εξαρτάται από την κατάσταση ασφαλείας, είπε ο Ζελένσκι. Αλλά υποθέτει ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα το κάνει», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο CNN στα αγγλικά. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι έχει προσκαλέσει και τον Εμανουέλ Μακρόν να επισκεφθεί την Ουκρανία να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν «γενοκτονία», έναν όρο που ο γάλλος πρόεδρος αρνείται μέχρι τώρα να χρησιμοποιήσει. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε συνομιλία με την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα με θέμα την διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας και τις προετοιμασίες για την ανοικοδόμησή της μετά τον πόλεμο. «Έχουμε σαφή σχέδια τώρα, καθώς και ένα όραμα για τις προοπτικές. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ουκρανία θα συνεχίσει να είναι εποικοδομητική».Στην Μαριούπολη οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν στο βιομηχανικό συγκρότημα Αζοφστάλ, με τους Ουκρανούς να απορρίπτουν το τελεσίγραφο της Μόσχας για παράδοσή τους διακηρύσσοντας ότι θα πολεμήσουν μέχρι τέλους. Όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα, ενώ ρωσικές ταξιαρχίες πεζοναυτών «ετοιμάζονται για μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών». ‘Όπως επίσης στο Χάρκοβο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και ο μερικός αποκλεισμός του. Οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις στην Μαριούπολη εξακολουθούν να μάχονται αψηφώντας τη ρωσική απαίτηση να παραδοθούν, δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ. «Όχι, η πόλη δεν έχει πέσει. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις, οι στρατιώτες μας εξακολουθούν να είναι εκεί. Θα αγωνιστούν μέχρι τέλους. Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ, εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη», δήλωσε ο Σμίχαλ στην εκπομπή This Week του ABC και πρόσθεσε πως ουκρανοί στρατιώτες εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους ορισμένα τμήματα της πόλης.
Άλλος ένας ρώσος στρατηγός σκοτώθηκε σε μάχες στην Ουκρανία. Πρόκειται για τον υποστράτηγο Βλαντιμίρ Φρόλοφ, αναπληρωτή διοικητή της Όγδοης Στρατιάς, που κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στην Αγία Πετρούπολη το Σάββατο, όπως μετέδωσαν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν τώρα ότι συνολικά οκτώ ρώσοι στρατηγοί έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου. Μέχρι στιγμής, η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει μόνο τον θάνατο του υποδιοικητή της 41ης Στρατιάς, Αντρέι Σουχοβέτσκι.
Ένας Βρετανός που μάχεται στην Ουκρανία ενάντια στους Ρώσους, παρουσιάστηκε στη ρωσική τηλεόραση μετά τη σύλληψή του στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης. Πρόκειται για τον 48χρονο Σον Πίνερ που εμφανίζεται να λέει: «Γεια, είμαι ο Σον Πίνερ , είμαι βρετανός πολίτης. Με συνέλαβαν στη Μαριούπολη. Ανήκω στο 1ο τάγμα των Ουκρανών πεζοναυτών της 36ης Ταξιαρχίας. Πολέμησα στη Μαριούπολη για πέντε έως έξι εβδομάδες και τώρα βρίσκομαι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ». Σύμφωνα με τον Guardian, ο Πίνερ είναι ο δεύτερος βρετανός στρατιώτης που αιχμαλωτίζεται, ο οποίος πολεμούσε μαζί με τον φίλο του Άιντεν Άσλιν, έναν 28χρονο από το Νότιγχαμσαϊρ που πιστεύεται ότι παραδόθηκε στον ρωσικό στρατό την περασμένη εβδομάδα αφού τελείωσαν τα πυρομαχικά του τάγματος του.
Από τις αντιπολεμικές
κινητοποιήσεις το
Σαββατοκύριακο
– φωτό στο Παρίσι
Τα τουρκικά μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη Bayraktar TB-2 μπορεί να έπαιξαν κάποιο ρόλο στη βύθιση του Moskva,
της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, γράφει η γερμανική
εφημερίδα Frankfurter Rundschau. Κατ’ αυτήν υπάρχουν δύο σενάρια: Τα
μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar-TB2 θα μπορούσαν να έχουν
δώσει στους Ουκρανούς τις συντεταγμένες του Moskva. Μια άλλη πιθανότητα
είναι το ρωσικό καταδρομικό να δέχτηκε επίθεση από πολλά μη επανδρωμένα
μαχητικά αεροσκάφη, κάτι που θα αποσπούσε την προσοχή της αντιπυραυλικής
άμυνας. Φαίνεται απίθανο πάντως το Moskva να βυθίστηκε από τα τουρκικά
drones, αφού οι πύραυλοι που μεταφέρουν έχουν πολύ μικρή εκρηκτική ισχύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου