Ρεπορτάζ Δημήτρης Αγγελίδης
Τρεις ομάδες Σύρων προσφύγων, συνολικά περισσότερα από 100 άτομα, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 35 παιδιά, παραμένουν εγκλωβισμένοι για μέρες σε διαφορετικές νησίδες του Εβρου, σε συνθήκες επικίνδυνες για τη ζωή και την υγεία τους, ενώ η αστυνομία αποφεύγει επιδεικτικά να προχωρήσει σε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης, αδιαφορώντας με τρόπο σοκαριστικό για τη ζωή τους.
Η στάση των αστυνομικών αρχών έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης έδωσε εντολή στην ελληνική κυβέρνηση να μην απομακρύνει τους πρόσφυγες από την Ελλάδα και να φροντίσει να τους διασφαλίσει άμεσα νερό, τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως και να ενημερώσει αν έχουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου και σε νομική βοήθεια.
Το Δικαστήριο έκανε δεκτές τις δύο αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε εκ μέρους των δύο ομάδων προσφύγων το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), επισημαίνοντας τον άμεσο κίνδυνο που εγκυμονεί για τη ζωή τους η στάση της Ελλάδας. Το Δικαστήριο έχει εκδώσει τουλάχιστον πέντε διαταγές ασφαλιστικών μέτρων το τελευταίο διάστημα για την προστασία προσφύγων που κινδυνεύουν με βίαιη, άτυπη επαναπροώθηση, δείχνοντας έτσι το μέγεθος της ανησυχίας για τις επικίνδυνες πολιτικές που εφαρμόζει στα σύνορα η κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι το Δικαστήριο εκδίδει σπάνια και με μεγάλη δυσκολία διαταγές ασφαλιστικών μέτρων, καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος του προβλήματος.
Χτες το βράδυ το ΕΣΠ ετοιμαζόταν να καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Δικαστήριο και για την τρίτη ομάδα προσφύγων που παραμένουν αβοήθητοι σε νησίδα από την Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης η «Εφ.Συν.» στην ιστοσελίδα της από ανθρώπους που βρίσκονται σε επικοινωνία με την ομάδα, πρόκειται για περίπου 40 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 12 παιδιά.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι μια νεφροπαθής γυναίκα, που χρειαζόταν αιμοκάθαρση, έχασε τη ζωή της χτες γύρω στα μεσάνυχτα στη νησίδα, καθώς δεν είχε πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια που πιθανότατα θα της έσωζε τη ζωή. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στη νησίδα βρίσκεται μωρό πέντε μηνών που έχει άμεση ανάγκη από γάλα.
Κίνδυνος επαναπροώθησης
Οι περισσότεροι πρόσφυγες αφέθηκαν ελεύθεροι πρόσφατα από κέντρα κράτησης της Τουρκίας, όπου κρατούνταν με σκοπό την απέλαση, ενώ σε βάρος τους έχει εκδοθεί απόφαση από τις τουρκικές αρχές να εγκαταλείψουν την Τουρκία στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου, γεγονός που τους βάζει σε κίνδυνο επαναπροώθησης στη Συρία.
Το ΕΣΠ ενημέρωσε χτες το πρωί την αστυνομία για την κατάσταση, δίνοντας το ακριβές γεωγραφικό στίγμα της ομάδας και όλες τις διαθέσιμες πληοροφορίες, όμως μέχρι χτες το βράδυ δεν υπήρξε επιχείρηση διάσωσης. Αξιωματικοί ισχυρίζονταν σε προφορική επικοινωνία με οργανώσεις ότι «τους ψάχνουμε», χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η επικοινωνία με την ομάδα διακόπηκε ξαφνικά χτες το μεσημέρι, καθώς τα κινητά τους τηλέφωνα σταμάτησαν να απαντούν ή να δέχονται μηνύματα.
Καμία κινητοποίηση δεν έχει γίνει γνωστή μέχρι στιγμής και για την άλλη ομάδα 46 Σύρων, ανάμεσά τους 10 ανήλικοι, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου. Οπως αναφέρει το ΕΣΠ σε ανακοίνωσή του, η οργάνωση ενημέρωσε τη Μεγάλη Δευτέρα την αστυνομία, ζητώντας να γίνει άμεσα επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης, χωρίς να πάρει απάντηση. Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί για την τύχη της τρίτης ομάδας 37 προσφύγων, ανάμεσά τους 16 ανήλικοι, που έχουν εγκλωβιστεί στον Εβρο από την περασμένη εβδομάδα.
Το Δικαστήριο έδωσε και γι’ αυτούς εντολή στις ελληνικές αρχές να τους διασφαλίσουν τα αναγκαία μέσα επιβίωσης και πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, ωστόσο η αστυνομία ισχυρίζεται ότι δεν κατάφερε να τους εντοπίσει, ενώ στο μεταξύ χάθηκε κάθε δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους και αγνοούνται τα ίχνη τους.
Το ΕΣΠ καλεί τις ελληνικές αρχές «να συμμορφωθούν άμεσα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, πριν τεθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο η υγεία των προσφύγων και πριν θρηνήσουμε θύματα». Ελπίζει κανείς να μην είναι ήδη αργά.
Οχήματα έχουν σταθμεύσει στην όχθη του Εβρου και επιβλέπουν την ομάδα των 46 Σύρων προσφύγων που παραμένουν για μέρες εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Εβρου. Οι πρόσφυγες τους φωνάζουν ότι θέλουν να ζητήσουν άσυλο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έδωσε εντολή στην ελληνική κυβέρνηση να μην τους απομακρύνει από την Ελλάδα αλλά να τους διασφαλίσει άμεσα νερό, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου. Η αστυνομία αρνείται μέχρι στιγμής να συμμορφωθεί, ισχυριζόμενη ότι συνεχίζει να ψάχνει τους πρόσφυγες, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό το γεωγραφικό στίγμα τους.
Διαμαρτυρία στο Σύνταγμα για τις αδικοχαμένες ζωές
Απλωσαν δύο τεράστια χαρτιά πάνω στις σκάλες έξω από το μετρό στην πλατεία Συντάγματος με τα ονόματα εκατοντάδων νεκρών και αγνοούμενων προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά σύνορα και ύδατα. Ξετύλιξαν ένα μαύρο πανό αφιερωμένο στην Αφρικανή προσφύγισσα που σκοτώθηκε από πυροβολισμό στον Εβρο το προηγούμενο Σάββατο 16 Απριλίου.
Μερικές δεκάδες άτομα από τη συλλογικότητα της Ανοιχτής Συνέλευσης Ενάντια στις Επαναπροωθήσεις και τη Συνοριακή Βία (Open Assembly Against Pushbacks and Border Violence) διοργάνωσαν χθες διαμαρτυρία (με πορεία προς το Μοναστηράκι) ενάντια στη συγκάλυψη της υπόθεσης και συνολικά στο καθεστώς συνόρων Ε.Ε./Ελλάδας που καταστρέφει ή ακόμα και αφαιρεί ανθρώπινες ζωές.
Από μικροφώνου οι ομιλητές θύμιζαν -στα ελληνικά και στα αγγλικά- τους τουλάχιστον 4.000 θανάτους που έχουν συμβεί στα ελληνικά σύνορα από το 1994, λέγοντας πως δεν «πρόκειται για ατυχήματα αλλά για δολοφονικές πράξεις από το καθεστώς συνόρων της Ε.Ε. που ενισχύει το ελληνικό κράτος». Δεν ήταν πολύς ο συγκεντρωμένος κόσμος αλλά το μήνυμα πέρασε σε εκατοντάδες διερχόμενους, τουρίστες, εργαζόμενους και κατοίκους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου