21 Απριλίου 2022

Επιστροφή στο αμαρτωλό παρελθόν - Ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη


EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Γράφει ο Τάσος Παππάς

Με αφορμή την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ας δούμε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες πλευρές που αφορούν τη συγκεκριμένη περίπτωση και επαναφέρουν στο προσκήνιο κάποιες επιλογές της κυβέρνησης για τις μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες φωταγωγούν την αντίληψή της για το πώς θέλει να συμπεριφέρονται σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

■ Αποδείχτηκε ότι το τηλέφωνο του δημοσιογράφου παρακολουθούνταν. Το επιβεβαίωσε η αρμόδια αρχή ύστερα από προσφυγή του.

■ Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αρκετή καθυστέρηση δήλωσε ότι έχουμε παρακολούθηση ιδιώτη από ιδιώτη. Το ερώτημα είναι πώς κατέληξε σ’ αυτήν την εκτίμηση. Δεν μας είπε. Οπότε δικαιούμαστε να αμφιβάλουμε. Υποχρέωση δική του είναι να καλύπτει, υποχρέωση της δημοσιογραφίας είναι να αποκαλύπτει, καθήκον των πολιτών είναι να απαιτούν να μάθουν την αλήθεια.

■ Η Δικαιοσύνη διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη, δηλαδή ποιος παρακολουθούσε και γιατί παρακολουθούσε. Ελπίζω σύντομα να καταλήξει σε κάποιο πόρισμα και ελπίζω να μη μείνει στο σκοτάδι για λόγους εθνικής ασφάλειας.

■ Οι Reporters United παρουσίασαν έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι το 2020 είχε γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Τα στοιχεία δείχνουν την ΕΥΠ.

■ Κάποια στόματα στην ΕΥΠ έχουν ανοίξει. Αν μάλιστα έχουν βάση οι πληροφορίες που επικαλείται το tvxs.gr (19-4-2022), ότι η αρμόδια εισαγγελέας που εποπτεύει την ΕΥΠ εξέδιδε περίπου 60 αποφάσεις ημερησίως για παρακολούθηση πολιτών από την ΕΥΠ κατά το έτος 2021, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

■ Η εισαγγελέας που εποπτεύει την ΕΥΠ εξετάζει πριν δώσει την έγκρισή της για παρακολούθηση αν είναι βάσιμα τα στοιχεία που προσκομίζει η υπηρεσία; Υπογράφει στα τυφλά; Φαντάζομαι ότι θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και για αυτήν την υπόθεση και για άλλες στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει.

■ Επί κυβέρνησης Ν.Δ. η ΕΥΠ πέρασε με απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη υπό την εποπτεία του Μαξίμου. Εθνικοί λόγοι ήταν η αιτία; Βολικό. Οφείλεται στην ανασφάλεια του πρωθιερέα της κυβέρνησης; Πιθανόν. Μήπως πρόκειται για την επιθυμία του να ελέγχει τους πάντες και τα πάντα, για να μην υποστεί ό,τι υπέστη ο πατέρας του το 1993; Παράνομο έτσι κι αλλιώς. Μήπως έχουμε να κάνουμε με ένα σχέδιο που έχει στόχο την εξουδετέρωση των πολιτικών αντιπάλων του; Ανατριχιαστικό.

■ Επικεφαλής της ΕΥΠ τοποθετήθηκε πρόσωπο του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού. Δεν είχε τα τυπικά προσόντα που απαιτούσε ο νόμος, αλλά αυτό δεν ήταν αξεπέραστο εμπόδιο. Ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε τον νόμο για να «χωρέσει» ο δικός του άνθρωπος, αν και λίγες μέρες νωρίτερα είχε δεσμευτεί από το βήμα της Βουλής ότι δεν πρόκειται να τον τροποποιήσει.

■ Με τροπολογία που έφερε τον Μάρτιο του 2021 στη Βουλή άλλαξε η κυβέρνηση ξαφνικά τον νόμο για τις παρακολουθήσεις, στερώντας από την Ανεξάρτητη Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών τη δυνατότητα να γνωστοποιεί στους πολίτες ότι βρέθηκαν υπό παρακολούθηση. Τυχαίο;

Πριν από τη δικτατορία, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, αλλά και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης η ΕΥΠ, τότε λεγόταν ΚΥΠ, έκανε ό,τι ήθελε και δεν έδινε λογαριασμό σε κανέναν, παρά μόνο στον πολιτικό προϊστάμενό της και στην αμερικανική πρεσβεία. Παρακολουθούσε όχι μόνο όσους υποπτευόταν ότι ήταν πράκτορες ξένων δυνάμεων, αλλά και τους «εσωτερικούς εχθρούς». Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει επιστρέψει στη δημόσια συζήτηση ο όρος «εσωτερικός εχθρός». Παλιότερα ήταν οι κομμουνιστές και οι συνοδοιπόροι τους. Σήμερα είναι ο ακροαριστερός λαϊκισμός, όσοι ασχολούνται με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και οι δημοσιογράφοι που δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις. Ο πρωθυπουργός δήλωσε προσφάτως ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το πιο προοδευτικό κόμμα στην Ελλάδα και η κυβέρνησή του η πιο φιλελεύθερη που έχει γνωρίσει ο τόπος. Σκοτεινές προθέσεις ντυμένες με μεγάλες λέξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου