19 Απριλίου 2022

To θάψιμο ενός (ακόμα) σκανδάλου - "Τέτοια μουγκαμάρα από τους δημοσιογράφους, ποτέ άλλοτε"

Το κτίριο της ΕΥΠ | EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Γράφει ο Κώστας Ζαφειρόπουλος

Την Παρασκευή το απόγευμα αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Reporters United βάσει κρατικών εγγράφων αποδεικνύει πως η ΕΥΠ επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια(!) υπέκλεπτε τις επικοινωνίες ενός δημοσιογράφου που ερευνούσε υποθέσεις Ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρηματιών. Οταν ο δημοσιογράφος το αντιλήφθηκε, το μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να σβήσει τα ίχνη της υποκλοπής. Λίγο αργότερα, το κινητό του μολύνθηκε με το πανάκριβο λογισμικό υποκλοπών Predator. Αν δεν διαβάζετε «Εφ.Συν.» ή κάποιο (από τα ελάχιστα) αντιπολιτευόμενο μέσο ενημέρωσης, αυτή η είδηση απλά δεν υπάρχει.

Οπως θαμμένη ήταν και η αρχή της υπόθεσης, με το δημοσίευμα του Inside Story που αποκάλυπτε τη μόλυνση με το κακόβουλο λογισμικό. Eδώ και τρεις μέρες η είδηση –κανονικά πρώτο θέμα, άντε δεύτερο λόγω πολέμου και ακρίβειας– έχει θαφτεί από όλα τα συστημικά ΜΜΕ. Κανένας αρχισυντάκτης ή διευθυντής σύνταξης σε μέσα ενημέρωσης, όπως π.χ. τo in.gr, η «Καθημερινή», το «Πρώτο Θέμα», η ΕΡΤ, το σύνολο των ιδιωτικών καναλιών κ.ά., δεν είχε το θάρρος ή έστω τα δημοσιογραφικά ανακλαστικά να καταγράψει την είδηση. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να τηρεί ενοχική σιγή ιχθύος για τις πρακτικές παρακράτους.

Εξάλλου για μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραπλανούσε την κοινή γνώμη κάνοντας λόγο δήθεν για ιδιωτική παρακολούθηση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν εύλογα ανακοινώσεις για μια υπόθεση που αγγίζει άμεσα τον πρωθυπουργό, καθώς έχει πάρει πάνω του τις αρμοδιότητες της ΕΥΠ. Σε άλλες περιπτώσεις, ακόμα και προσχηματικά, θα διαβάζαμε τουλάχιστον αυτές τις ανακοινώσεις των κομμάτων. Κι όμως, όχι αυτή τη φορά. Βέβαια αν γινόταν αυτό σε καμιά Ρωσία, Σανγκάη, καμιά Βενεζουέλα ή αν στην εξουσία ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαν ξεσηκώσει το σύμπαν οι τύποι της «σωστής πλευράς της ιστορίας».

Ο δημοσιογραφικός και δημοκρατικός κόσμος της χώρας οφείλει να απαιτήσει λογοδοσία «τώρα» για τη δυσώδη αυτή ιστορία.

*****

Dreamstime.com
Press Cafe: Τέτοια μουγκαμάρα από τους δημοσιογράφους, ποτέ άλλοτε


Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Την είδηση την ξέρετε: το Reporters United αποκάλυψε ότι η ΕΥΠ που υπάγεται απευθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη υπέκλεπτε τις επικοινωνίες του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2020.

Μάλιστα η άρση του απορρήτου, όλως τυχαίως, σταμάτησε την ίδια ημέρα που ο δημοσιογράφος τηλεφώνησε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ρωτώντας τους πως μπορεί να καταθέσει αίτηση για να δει αν παρακολουθείται το τηλέφωνό του. Τον άκουσαν αυτοί που τον άκουγαν και άρον-άρον τα μάζεψαν και σταμάτησαν να τον ακούνε.

Το θέμα είναι τεράστιο αλλά δεν απασχόλησε τους συνάδελφους δημοσιογράφους. Ελάχιστοι έπαιξαν την είδηση, τα περισσότερα και μεγαλύτερα site ούτε καν ενδιαφέρθηκαν. Σκεφτείτε σε τι κατάσταση έχει περιέλθει η δημοσιογραφία στην Ελλάδα που δεν γράφουν και δεν λένε ακόμα και για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων. Σε τέτοια στενή σύνδεση βρίσκονται με το Μαξίμου. Θλιβερό.

Εγραψε ο Θανάσης Κουκάκης, στο Twitter: «Οι Reporters United αποκαλύπτουν σήμερα έγγραφα που τεκμηριώνουν πως η παρακολούθηση μου έγινε από την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφαλείας». Ξεκίνησε στις 20/6/2020 και διεκόπη στις 12/8/2020, την ημέρα που υπέβαλα καταγγελία στην ΑΔΑΕ ότι με παρακολουθούν! Το θεσμικά αδιανόητο. Για να μην μου γνωστοποιήσει η ΑΔΑΕ ότι είχα τεθεί υπό παρακολούθηση, η κυβέρνηση προχώρησε στις 31/03/2021 στην τροποποίηση του νόμου της Αρχής ο οποίος ίσχυε για 27 χρόνια!

Θα αναμένω από την εισαγγελέα επόπτη της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου να τεκμηριώσει τους λόγους που υπέγραψε την παρακολούθησή μου. Πλέον η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να ψεύδεται και υποχρεούται να ενημερώσει την κοινή γνώμη, σε Ελλάδα και εξωτερικό, γιατί «καταχράστηκε την εξουσία της»: ζητώντας την παρακολούθηση μου και νομοθετώντας για να αποκρύψει την παρακολούθηση».

Ο Θανάσης Κουκάκης, 43 ετών, είναι δημοσιογράφος του οικονομικού ρεπορτάζ. Για χρόνια δουλεύει στο CNN Greece, ενώ συνεργάζεται και με άλλα ελληνικά και διεθνή media, όπως το αμερικανικό CNBC, οι Financial Times και το inside story. Από το Reporters United σημειώνουν πως ο δημοσιογράφος «εκείνη την εποχή ερευνούσε υποθέσεις Ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρηματιών. Όταν το αντιλήφθηκε (ότι τον παρακολουθούσαν), το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να σβήσει τα ίχνη της υποκλοπής». Και αναρωτιούνται, σωστά, «πόσοι ακόμα δημοσιογράφοι είναι στόχος της ΕΥΠ και του Μεγάρου Μαξίμου και οι επικοινωνίες τους υποκλέπτονται με τον μανδύα της εθνικής ασφάλειας;»

Αλλά πραγματικά δεν μπορώ να το πιστέψω: πώς γίνεται το Μέγαρο Μαξίμου να παρακολουθεί δημοσιογράφους και να μην έχει ξεσηκωθεί το δημοσιογραφικό σύμπαν; Τόση μουγκαμάρα πια;

-ΔΙΑΒΑΣΤΕ, επίσης, την ανακοίνωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου από τη σελίδα της στο fb:

Ανακοίνωση για την παρακολούθηση των δημοσιογράφων:
 
Με μεγάλη ανησυχία σημειώσαμε τα δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν ότι άλλος ένας δημοσιογράφος βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελλάδας, ΕΥΠ.
 
Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ στο «Reporters United», διαβαθμισμένα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η ΕΥΠ επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια, υπέκλεψε τις επικοινωνίες του συναδέλφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος εκείνη την περίοδο ερευνούσε θέματα σχετικά με Έλληνες τραπεζίτες και επιχειρηματίες.
 
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, μόνο αφού ο Κουκάκης υποψιάστηκε ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση και υπέβαλε καταγγελία στην Αρχή Ασφάλειας και Ιδιωτικότητας Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σταμάτησε να τον παρακολουθεί η ΕΥΠ. Λίγο μετά, η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο, απαγορεύοντας στην ΑΔΑΕ, με αναδρομική ισχύ, να ενημερώσει τους πολίτες ότι είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση.
 
Ένα χρόνο μετά, ο Κουκάκης βρέθηκε στο στόχαστρο του πανίσχυρου malware Predator, όπως αποκάλυψε το «Inside Story».
 
Να σημειωθεί ότι η ελληνική καθημερινή «Efimerida ton Syndakton» είχε αποκαλύψει πριν από λίγους μήνες ότι ένας άλλος ρεπόρτερ, ο Σταύρος Μαλιχούδης, ήταν επίσης υπό παρακολούθηση από το κράτος.
 
Η FPA καταδικάζει κατηγορηματικά κάθε αδικαιολόγητη παρακολούθηση δημοσιογράφων από κρατικές αρχές. Η διερευνητική αναφορά δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζεται ως πιθανή εθνική απειλή, ειδικά σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η ελευθερία του Τύπου κατοχυρώνεται στο νόμο και το σύνταγμα.
 
Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της δικαστικής διερεύνησης του ζητήματος αυτού και αναμένουμε άμεσες και ενδελεχείς απαντήσεις από τις ελληνικές αρχές.
 
Το συμβούλιο της FPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου