30 Απριλίου 2022

66Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Νέο μοντέλο διεθνών σχέσεων βλέπουν Κίνα – Ρωσία και το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια


Γράφει ο 

Οι Κινέζοι λένε ότι η σχέση τους με τους Ρώσους υπερβαίνει το ψυχροπολεμικό μοντέλο αντιπαράθεσης στρατιωτικοπολιτικών συμμαχιών των Δυτικών. Παράλληλα, το Κρεμλίνο γνωστοποιεί ότι επεξεργάζεται σχέδια σύνδεσης του ρουβλίου με το χρυσό. Αλλά το ΝΑΤΟ ετοιμάζει εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια στην ανατολική Ευρώπη πέριξ της Ρωσίας. Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι αλλάζει τη στάση της ανάλογα με τις εντολές της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν στην νοτιοανατολική Ουκρανία.

Η αντίθεση των αναδυόμενων καπιταλιστικών οικονομιών του πλανήτη στην αμερικανική κυριαρχία η οποία φθίνει και συμπαρασύρει την ευρωπαϊκή ήπειρο, τις έχει οδηγήσει στην αναζήτηση ενός νέου πλέγματος διεθνών σχέσεων στο οποίο θα αποτυπώνεται η βαρύτητα του κάθε μπλοκ ισχύος στο νέο πολυπολικό γεωπολιτικό σκηνικό. Η Ουκρανία χρησιμοποιήθηκε τόσο από τους Ρώσους όσο τους Αμερικανούς και ΝΑΤΟϊκούς, στη σύγκρουση των δύο που συνοδεύει τον επανακαθορισμό των ορίων των σφαιρών επιρροής και ελέγχου. Με την εμπόλεμη εξέλιξη διαφάνηκε ότι με τους ευρωατλαντικούς και όσους συμπορεύονται μαζί τους στην αντιπαράθεση με την Ρωσία, κάθε άλλο παρά συστρατεύτηκαν νέες μεγάλες δυνάμεις. Μεταξύ αυτών η Κίνα, η οποία όχι μόνο δεν ακολούθησε σε κυρώσεις την Ρωσία, αλλά δέχθηκε και απειλές από τις ΗΠΑ αν την συνδράμουν να ξεπεράσει το ασφυκτικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει οι Δυτικοί πέριξ αυτής.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν είπε ότι: Κίνα και Ρωσία «δεσμεύονται να αναπτύξουν ένα νέα μοντέλο διεθνών σχέσεων». Αυτό το μοντέλο αφορά τη μη πρόκληση αντιπαραθέσεων ή τη στόχευση άλλων εθνών. «Ένα σημαντικό στοιχείο από την επιτυχία των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας είναι ότι οι δύο πλευρές υπερβαίνουν το μοντέλο της στρατιωτικής και πολιτικής συμμαχίας στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου». Ένα μοντέλο διαφορετικό απ ΄ό,τι επιδεικνύεται από ορισμένες χώρες, σημείωσε, επαναλαμβάνοντας την κριτική του Πεκίνου για τη συνεργασία των ΗΠΑ με μπλοκ όπως το ΝΑΤΟ, του οποίου η επέκταση σύμφωνα οδήγησε στην επίθεση της Ρωσίας. Όπως επίσης δέχεται το ρωσικό δόγμα περί αδιαίρετης ασφάλειας μιλώντας για οικουμενική ασφάλεια, αλλά και άλλα ρωσικά επιχειρήματα. Να σημειώσουμε ότι λίγο πριν το ξέσπασμα του πολέμου με την ρωσική εισβολή, οι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας συναντήθηκαν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο στο Πεκίνο διακηρύσσοντας «φιλία χωρίς όρια».

Και αυτή η τοποθέτηση της κινεζικής ηγεσίας έρχεται κόντρα στην ολοένα και σθεναρότερη υποστήριξη της Ουκρανίας από τους ΝΑΤΟϊκούς και προετοιμασία της πολεμικής μηχανής του έναντι της Ρωσίας. Κάτι στο οποίο προχωράει με γοργά βήματα. Άρχισε με τις περιοδείες των Αμερικανών στις (πλέον αντιρωσικές) χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που προετοίμασαν τη στοίχιση αυτών στο ευρωατλαντικό άρμα, με αποστολές όπλων στην Ουκρναία και ενίσχυση της παρουσίας ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην επικράτειά τους. Και συνεχίζουν…

Το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις σε όλη την Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Θα πραγματοποιηθούν στη Φινλανδία, την Πολωνία, τη Βόρεια Μακεδονία και κατά μήκος των συνόρων Εσθονίας-Λεττονία. Σε αυτά θα μετάσχουν επίσης η Φινλανδία και η Σουηδία, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Στα γυμνάσια θα συμμετάσχουν αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα.

Η Ρωσία δεν θεωρεί ότι βρίσκεται σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ, δήλωσε χθες βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αύξανε τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου και αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί. Απαντώντας στους Δυτικούς που αναφέρουν συνεχώς την πιθανότητα χρησιμοποίησης πυρηνικών όπλων από την Μόσχα, τόνισε ότι η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν με πυρηνικό πόλεμο αλλά αυτοί που μιλούν για κάτι τέτοιο «είναι οι δυτικές χώρες».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Arabiya, είπε επίσης ότι: Η Μόσχα και το Κίεβο θα μπορούσαν ήδη να έχουν επιτύχει σημαντική πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες τους, όμως η Ουκρανία αλλάζει τη στάση της ανάλογα με τις εντολές που λαμβάνει από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει οι «εγγυήσεις ασφαλείας» που θα προσφέρουν στην Ουκρανία οι δυτικές χώρες να ισχύσουν για την Κριμαία ή τις δύο αποσχισθείσες περιοχές, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, τις οποίες έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες η Ρωσία. Ενώ επανέλαβε ότι οποιαδήποτε αποστολή ξένων όπλων στην Ουκρανία θεωρείται νόμιμος στόχος για τη Ρωσία.

Για τη Μολδαβία, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι Μολδαβοί θα έπρεπε να ανησυχούν για το μέλλον τους, επειδή σύρονται στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, το φως της δημοσιότητας βλέπουν διάφορα σχέδια της ρωσικής πλευράς για το τι θα κάνει με τα εδάφη που θα έχει ολοκληρωτικά καταλάβει στην νοτιοανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με έρευνα του προγράμματος «Σχέμι» του Radio Svoboda, το Κρεμλίνο φέρεται να επεξεργάζεται την οργάνωση μιάς κρατικής οντότητας στα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει. Τα σχέδια αυτά παρουσιάζονται στο «Μανιφέστο της Νοτιορωσικής Λαϊκής Συνέλευσης», το οποίο αναφέρει ότι: Η Ουκρανία μετά την ανατροπή του «νόμιμα εκλεγμένου προέδρου» το 2014 «έχασε την νομιμότητά του στο πλαίσιο των συνόρων της Ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας» και «σε απάντηση στην τρομοκρατία και την ολοκληρωτική επιβολή της ιδεολογίας του φασισμού και του μπαντεροφισμού». Η ρωσική είναι γλώσσα και η ουκρανική διάλεκτος και η Νοτιορωσική Λαϊκή Συνέλευση ανακοινώνει την απόφασή της να πάρει την εξουσία στα χέρια της και να ιδρύσει «το νέο κράτος Νότια Ρωσία», ανακοινώνοντας τα σχέδια για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Την ίδια ώρα, στο επίπεδο του οικονομικού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη παράλληλα με αυτό στα πεδία των μαχών στην Ουκρναία, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζητάει την πρόταση της σύνδεσης του ρουβλίου με τον χρυσό και άλλα αγαθά, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Κάτι που αν συμβεί θα είναι η πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Ο πανίσχυρος επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάϊ Πατρούσεφ είχε δηλώσει αυτήν την εβδομάδα ότι έχουν συνταχθεί προτάσεις που αφορούν τη σύνδεση του ρουβλίου με τον χρυσό, κάτι το οποίο μπορεί να δώσει στην Ρωσία περισσότερη «κυριαρχία» στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα, το οποίο έχει πληγεί από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση με αφορμή την ρωσική εισβολή στις 24/2. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για την πρόταση αυτή κατά την διάρκεια ενημέρωσης, είπε ότι «το ζήτημα αυτό συζητείται με τον Πούτιν».

Οι ΗΠΑ διαμήνυσαν ότι αρνούνται να συνομιλήσουν με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «σαν να μην συμβαίνει τίποτα» μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σχολιάζοντας την πρόσκληση που του απηύθυνε η Ινδονησία να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20 τον Νοέμβριο, μαζί με τον ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Η Ινδονησία δέχτηκε πιέσεις από τις δυτικές χώρες για να αποκλείσει τη Ρωσία από τη σύνοδο κορυφής, όμως αρνήθηκε εξηγώντας ότι ο ρόλος της ως οικοδεσπότριας χώρας την υποχρεώνει να παραμείνει

Νέα επιθέσεις πραγματοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις σε περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, με τον ρωσικό στρατό σταδιακά να καταλαμβάνει περισσότερα εδάφη και ωθώντας νότια από την πόλη Ιζιούμ με προφανή στόχο να αποκόψει τις ουκρανικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου