22 Απριλίου 2022

58Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η Κίνα κατά του κλοιού στην Ρωσία, ασπάζεται το ρωσικό δόγμα περί «αδιαίρετης ασφάλειας»


Γράφει ο 

Οι Αμερικανοί και κάποιοι εκ των συμμάχων τους καθημερινά ανακοινώνουν αποστολές νέων όπλων στην Ουκρανία, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Ρωσίας η οποία απειλεί ευθέως ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο ανακοίνωνε την κατάληψη της Μαριούπολης, εκτός του χαλυβουργικού συγκροτήματος Azovstal μέσα στο οποίο έχουν οχυρωθεί οι τελευταίοι μαχητές. Ο ρώσος πρόεδρος ακύρωσε την επίθεση σε αυτό, ζητώντας τον αποκλεισμό του.

Οι Αμερικανοί μπορεί να απειλούν και προειδοποιούν τους Κινέζους να μη συνδράμουν τους Ρώσους τώρα που της έχουν επιβληθεί οι δυτικές κυρώσεις, αλλά το Πεκίνο δεν φαίνεται να… τις εισακούει. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε την αντίθεση της Κίνας στις μονομερείς κυρώσεις και στη «δικαιοδοσία της μακράς χειρός», χωρίς να αναφέρεται άμεσα στις τιμωρητικές ενέργειας σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Σε ομιλία του μέσω βιντεοδιάσκεψης στο ετήσιο Φόρουμ Μποάο για την Ασία στο κινεζικό νησί Χαϊνάν, ο Σι προειδοποίησε ότι η οικονομική «αποσύνδεση» και οι τακτικές άσκησης πίεσης, όπως η διακοπή των εφοδιαστικών αλυσίδων, δεν θα αποδώσουν.

Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του σε μία πρωτοβουλία οικουμενική ασφάλειας, που παραπέμπει στην ρωσική αρχή περί του «αδιαίρετου της ασφάλειας». «Θα πρέπει να διατηρήσουμε την αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας, να οικοδομήσουμε μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη αρχιτεκτονική ασφαλείας και να αντιταχθούμε στην οικοδόμηση εθνικής ασφάλειας με βάση την ανασφάλεια σε άλλες χώρες», είπε.

Η Ρωσία έχει επιμείνει ότι οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να σεβαστούν τη συμφωνία του 1999 που βασίζεται στην αρχή της «αδιαίρετης ασφάλειας» και ότι καμία χώρα δεν μπορεί να ενδυναμώσει τη δική της ασφάλεια σε βάρος των άλλων. Η Κίνα αποδίδει την ουκρανική κρίση στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει τις δυτικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε βάρος της Ρωσίας, αλλά είναι προσεκτική στο να μην προσφέρει βοήθεια στη Μόσχα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Πεκίνου.

Στον κινέζο πρόεδρο απάντησε αμέσως η Ουάσιγκτον ότι ασπάζεται τις ρωσικές ιδέες περί ασφάλειας, ερμηνεύοντας την αναφορά του Σί σε πρωτοβουλία οικουμενικής ασφάλειας και προσομοιάζοντάς την με το ρωσικό δόγμα περί «αδιαίρετης ασφάλειας –δηλαδή ασφάλεια για όλους. Ή, κατ’ άλλη ερμηνεία, αντίταξη στην αμερικανική ηγεμονία-κυριαρχία. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράϊς: Είμαστε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε τα διάφορα διεθνή συστήματα που κάποιες χώρες, μεταξύ αυτών η Ρωσία και η Κίνα θέλουν, να καταστρέψουν.

Ευθείες απειλές κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε η  εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα μετά την ανακοίνωση Μπάιντεν  για νέα στρατιωτική και οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία, που ξεπερνά συνολικά το 1 δισ. δολάρια. «Η Μόσχα έχει κάθε δικαίωμα να στοχοποιήσει τις αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις, στην περίπτωση που τα όπλα της Δύσης μπουν στο ουκρανικό έδαφος», είπε.

Ακάθεκτοι οι Αμερικανοί συνεχίζουν τις… καθημερινές ανακοινώσεις του για στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρναία. Χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.Σε αυτό το νέο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνονται «όπλα βαρέως πυροβολικού, δεκάδες ολμοβόλα, 144.000 πυρομαχικά καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», ανέφερε ο Μπάιντεν. Τα λεγόμενα drones «φαντάσματα» που αποτελούν μέρος του νέου αμερικανικού εξοπλιστικού προγράμματος για την Ουκρανία, αναπτύχθηκαν ταχύτατα από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ειδικά για το Κίεβο και έχουν ανάλογες δυνατότητες με τα οπλισμένα «Switchblade» drones, όπως έγινε γνωστό από το Πεντάγωνο. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι τουλάχιστον 121 drones του συγκεκριμένου τύπου (Phoenix Ghost Tactical Unmanned Aerial Systems) θα σταλούν στην Ουκρανία στο πλαίσιο του νέου εξοπλιστικού πακέτου.

Επίσης, οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων, κάνοντας άλλο ένα βήμα για να εντείνουν τις πιέσεις τους στη Μόσχα. «Αυτό σημαίνει ότι κανένα πλοίο υπό ρωσική σημαία ή που ανήκει σε ρωσική οντότητα δεν θα επιτρέπεται να δέσει σε λιμάνια των ΗΠΑ ή να πλησιάσει στις ακτές μας. Κανένα», υπογράμμισε ο Μπάιντεν, στο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος αμφισβήτησε ότι οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως τη Μαριούπολη.

Αντίθετα, η Γερμανία σπαράσσεται για το αν έχουν σταλεί τα όπλα που έπρεπε στην Ουκρανία, με την τρικομματική κυβέρνηση Σολτς να δέχεται επικρίσεις. Μάλιστα, η εφημερίδα Die Welt αποκαλύπτει εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο το οποίο αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει παραδώσει σημαντικά όπλα στην Ουκρανία τελευταίες τρεις εβδομάδες.  Όμως, η (πράσινη) υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είπε πως προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα πάρει γρήγορα παλαιότερο σοβιετικής κατασκευής εξοπλισμό που ο στρατός της θα μπορεί να χρησιμοποιήσει χωρίς επιπρόσθετη εκπαίδευση, και πως η Γερμανία το κάνει αυτό ενισχύοντας τα αποθέματα συμμαχικών χωρών που είχαν τέτοιο οπλισμό και τον έδωσαν στο Κίεβο με αντάλλαγμα σύγχρονο γερμανικής κατασκευής. Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν και οι ίδιες ελλείψεις εξοπλισμού, πρόσθεσε η Μπέρμποκ, σημειώνοντας πως οι γερμανικές ειρηνευτικές επιχειρήσεις στην Αφρική δεν έχουν όλα τα ελικόπτερα που χρειάζονται.

Πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στέλνουν και Ισπανία με Δανία, των οποίων οι πρωθυπουργοί είχαν τη σειρά τους να επισκεφθούν το Κίεβο. Πάντως, οι Ουκρανοί με τους Δυτικούς υποστηρικτές της δεν αφήνουν κανέναν που να μην απευθύνονται για παροχή στρατιωτικής βοήθειας, με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα να το ζητάει επιτακτικά από την Βουλγαρία: «Ορισμένες φορές πρέπει να επιλέξεις, δεν μπορείς να στέκεσαι στη μέση…».

Την ίδια ώρα, ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ενημέρωνε (σε τηλεοπτική  μετάδοση) τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει η Μαριούπολη, με τον ρώσο πρόεδρο να ζητάει να σταματήσει η επίθεση στο τελευταίο οχυρό των ουκρανών στο εργοστάσιο Azovstal. Το σχέδιο για έφοδο δεν είναι πρακτικό και «δίνω εντολή να ακυρωθεί», είπε αλλά προσθέτοντας ότι: θα πρέπει να αποκλειστεί ώστε να μην περάσει ούτε «μύγα». Αφού συνεχάρη τον Σόιγκου για την «απελευθέρωση» της Μαριούπολης, ο ρώσος πρόεδρος έδωσε οδηγίες ότι δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει έφοδος στο εργοστάσιο Azovstal, λέγοντας: «Αυτό συμβαίνει όταν πρέπει να σκεφτόμαστε, δηλαδή πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε, και σε αυτήν την περίπτωση ακόμη περισσότερο, για τη διατήρηση της ζωής και της υγείας των στρατιωτών και των αξιωματικών μας». «Δεν υπάρχει λόγος να σκαρφαλώνουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να σέρνουμε υπόγεια μέσα από αυτές τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις». Προκρίνεται η τακτική του αποκλεισμού-στραγγαλισμού και προς… μελλοντική εκμετάλλευση αυτού του μεγάλου χαλυβουργικού συγκροτήματος.

Όσο για… τις διαπραγματεύσεις συνεχίζεται το καθημερινό σίριαλ για το αν οι Ουκρανοί πήραν το ρωσικό σχέδιο συμφωνίας. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Μόσχα περιμένει ακόμη την απάντηση της Ουκρανίας στις γραπτές ρωσικές προτάσεις. Ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι δεν έχει δει ούτε έχει ακούσει για το έγγραφο που το Κρεμλίνο είπε ότι έχει στείλει. Κατά τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ: το Κρεμλίνο ενημερώθηκε για τη δήλωση του Ζελένσκι «η οποία εγείρει σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με το γιατί κανένας δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο Ζελένσκι για τις εκδοχές που υπάρχουν στο κείμενο». Ο οποίος ουκρανός πρόεδρος χθες βράδυ είπε ότι η ρωσική πλευρά απέρριψε μιά εκεχειρία τις μέρες του Πάσχα και ζήτησε την επιβολή… “φόρο πολέμου” ώστε να χρηματοδοτηθεί η βοήθεια προς την Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου