Η Μόσχα καταγγέλλει ότι η Δύση παροτρύνει το Κίεβο να επιτεθεί στην Ρωσία με τα ΝΑΤΟϊκά όπλα που του προμηθεύει. Αλλά οι ΝΑΤΟϊκοί αψηφούν τις απειλές Πούτιν για αντίποινα, βλέπουν μακροχρόνιο πόλεμο και ετοιμάζονται για ενισχυμένη υποστήριξη της Ουκρανίας. Επιπλέον, οι Αμερικανοί αποφασίζουν ένα γιγάντιο πακέτο στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία 33 δισ. δολαρίων. Κινδύνους αποπαγκοσμιοποίησης βλέπει το Βερολίνο. Μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου ετοιμάζονται να ακολουθήσουν τις ρωσικές διαδικασίες με συναλλαγή σε ρούβλια.
Στις απειλές του ρώσου προέδρου ότι θα επιφέρει αστραπιαία αντίποινα στους Δυτικούς που εξοπλίζουν την Ουκρανία και την χρησιμοποιούν εναντίον της Ρωσίας, οι ΝΑΤΟϊκοί κάθε άλλο παρά έδειξαν να πτοούνται. Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να διατηρήσει την υποστήριξη που παρέχει στην Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας για χρόνια, περιλαμβανομένης βοήθειας στο Κίεβο ώστε να μετακινηθεί από όπλα της σοβιετικής εποχής σε σύγχρονα δυτικά όπλα και συστήματα. «Πρέπει να προετοιμαστούμε μακροπρόθεσμα. Υπάρχει απολύτως η πιθανότητα αυτός ο πόλεμος να τραβήξει και να διαρκέσει για μήνες και χρόνια». «Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να παράσχουν υποστήριξη για μια μακρά χρονική περίοδο και επίσης να βοηθήσουν την Ουκρανία να κάνει τη μετάβαση, να μετακινηθεί από τον παλιό σοβιετικής εποχής εξοπλισμό σε πιο σύγχρονα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ όπλα και συστήματα που θα απαιτήσουν επίσης περισσότερη εκπαίδευση».
Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια. Όπως είπε: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να είναι μια μακροχρόνια υπόθεση και ότι η Ευρώπη «πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μακροπρόθεσμα». Η βρετανίδα υπουργός υποστήριξε ότι η κρίση στην Ουκρανία πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως καταλύτης για την πλήρη αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο η Δύση φαίνεται και προσεγγίζει τη διεθνή ασφάλεια. Για τη Βρετανία, αυτό συνεπάγεται την οικοδόμηση στρατηγικών συμμαχιών σε όλο τον κόσμο και τη χρήση οικονομικής δύναμης για να αποτρέψει τους επιτιθέμενους, είπε, προσθέτοντας ότι οι χώρες της G7, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου καθαρού πλούτου, πρέπει να λειτουργήσουν ως «οικονομικό ΝΑΤΟ» και να υπερασπιστούν τη συλλογική ευημερία.
Η Δύση παροτρύνει το Κίεβο να επιτεθεί στην Ρωσία με τα ΝΑΤΟϊκά όπλα, απαντάει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Σύμφωνα με αυτήν: Το Κίεβο προωθεί αυτή τη γραμμή τις τελευταίες βδομάδες που οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χτυπήσει ρωσικές μεθοριακές περιοχές προκαλώντας απώλειες και καταστροφές. Το καθεστώς Ζελένσκι δεν είναι ανεξάρτητο στις αποφάσεις του και καθοδηγείται από ξένους χειριστές. Κίεβο και δυτικές πρωτεύουσες να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι συνέχιση τέτοιων χτυπημάτων σε ρωσικούς στόχους θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σκληρή απάντηση από την Ρωσία. Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ θεωρούνται από τους ρώσους πρωτεργάτες της αντιρωσικής εκστρατείας, με την Βρετανία να έχει τεθεί στο στόχαστρο της έντονης κριτικής της Μόσχας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να «μείνουν στο περιθώριο» του πολέμου στην Ουκρανία, παρά το κόστος της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν στο Κίεβο, ανακοινώνοντας ότι ζητά από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει άλλα 33 δισεκατομμύρια δολάρια ως στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια για τη χώρα αυτή. Από αυτά, τα 20 δισ. θα αφορούν βαρέα όπλα, θωρακισμένα οχήματα και υλικό κυβερνοπολέμου. Οι ΗΠΑ «δεν επιτίθενται» στη Ρωσία αλλά «βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα», ανέφερε στο διάγγελμά του ο αμερικανός πρόεδρος. Ήδη έχουν παραδώσει στους Ουκρανούς 10 αντιαρματικά όπλα για κάθε ρωσικό τεθωρακισμένο. Η Ουάσινγκτον δεν θα επιτρέψει στη Μόσχα να «εκφοβίζει» τις ευρωπαϊκές χώρες απειλώντας ότι θα τους στερήσει ενεργειακές πηγές, με αφορμή τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Πολωνία και στη Βουλγαρία. «Συνεργαζόμαστε με άλλες χώρες, όπως με τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία ή το Κατάρ, για να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους συμμάχους μας που απειλούνται από αυτόν τον ρωσικό εκβιασμό».
Την ώρα που στην γερμανική βουλή συζητείτο η πρόταση της τρικομματικής κυβέρνησης, υποστηριζόμενη και από τους αντιπολιτευόμενους Χριστιανοδημοκράτες, για παροχή βαρέων όπλων στην Ουκρανία, ο καγκελάριος Σούλτς απουσίαζε δεχόμενος ακόμη μια φορά κριτική για την απρόθυμη στάση του. Έχει μεταβεί στην Ιαπωνία, από όπου έστειλε το δικό του μήνυμα για την οπτική του Βερολίνο στα διαδραματιζόμενα. Από το Τόκιο δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει ως στόχο μόνο μία χώρα, αλλά συνιστά «επίθεση εναντίον της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της». Η αποπαγκοσμιοποίηση δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή για ανοιχτές, ελεύθερες εμπορικές χώρες και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να ενισχύσει αυτήν την τάση για αποπαγκοσμιοποίηση, σημειώνοντας ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μη δημιουργηθεί νέο πρόσχημα οικονομικού και εμπορικού προστατευτισμού. «Το παγκόσμιο εμπόριο πρέπει να συνεχίσει να είναι ελεύθερο και δίκαιο. Η αποπαγκοσμιοποίηση δεν μπορεί να λειτουργήσει», επισήμανε.Η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια για να εκβιάσει την Ευρώπη, ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σημειώνοντας πως η απόφαση για τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Πολωνία και την Βουλγαρία δείχνει πως κανείς στην ΕΕ «δεν μπορεί να ελπίζει να διατηρήσει οποιαδήποτε κανονική οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία». «Η Ρωσία δεν θεωρεί μόνο το φυσικό αέριο, αλλά οποιοδήποτε εμπορική σχέση ως όπλο» είπε.
Πάντως, και πέραν της Ουγγαρίας, μια σειρά εταιρείες φυσικού αερίου και μάλιστα από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές, όπως η γερμανική Uniper, η ιταλική Eni, η αυστριακή OMV, εξετάζουν να ακολουθήσουν τις ρωσικές διαδικασίες. Εξέλιξη που δείχνει τον διχασμό και την διαστακτικότητα των Ευρωπαίων. Μάλιστα, για… την παράκαμψη των κυρώσεων, επεξεργάζονται ένα σύστημα με βάση το οποίο ένας αγοραστής θα καταβάλει το τίμημα σε ευρώ ή δολάρια, το οποίο θα μεταβιβάζεται σε άλλο λογαριαμό μετατρεπόμενο σε ρούβλια στην Gazprombank.
Η Χερσώνα, πόλη στη νότια Ουκρναία η οποία ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, θα χρησιμοποιεί ως νόμισμα το ρούβλι από την 1η Μαΐου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, επικαλούμενο ρώσο αξιωματούχο.
Παράλληλα και με όλες αυτές τις εξελίξεις του τελευταίου διμήνου, ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ανακοίνωσε ότι τα καθαρά του κέρδη εκτοξεύθηκαν στα 2,09 τρισεκατομμύρια ρούβλια (28,4 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές), έναντι των 135,3 δις. ρουβλίων την περίοδο της πανδημίας το 2020, λόγω των αυξημένων τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο όμιλος που ελέγχεται από το ρωσικό κράτος ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του το 2021 αυξήθηκαν κατά 10,2 τρισεκατομμύρια ρούβλια από τα 6,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια που ήταν το 2020.
Στα ρωσικά αντίποινα κατά των κρατών που έχουν προβεί σε κυρώσεις και μέτρα εναντίον της, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι επέβαλε απαγόρευση εισόδου σε περίπου 600 Καναδούς, μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, εξαιτίας των «εχθρικών ενεργειών» της ηγεσίας της χώρας. «Τονίζουμε ότι αυτού του είδους οι κυρώσεις επιβάλλονται εξ ανάγκης από τη ρωσική πλευρά και αποκλειστικά ως απάντηση στις εχθρικές ενέργειες της καναδικής ηγεσίας», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Μετά την Μόσχα χθες ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετέβη στο Κίεβο, όπου μάλιστα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του χτυπήθηκαν στόχοι με δύο πυραυλικές επιθέσεις για πρώτη φορά από τα μέσα Απριλίου. Μετά τις επαφές που είχε στο Κίεβο, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστεί δυνατή η εκκένωση του εργοστασίου χάλυβα στη Μαριούπολη Azovstal, όπου οι Ουκρανοί αναφέρουν ότι έχουν βρει καταφύγιο στρατιώτες και άμαχοι. «Στην παρούσα φάση, μπορώ μόνο να σας πω ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να πραγματοποιηθεί (η εκκένωση). Δεν πρόκειται να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο που θα μπορούσε να υπονομεύσει αυτήν την πιθανότητα», είπε ο Γκουτέρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.Ενδεικτικό της διαφαινόμενης εξέλιξης στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Μαριούπολη είναι και η δήλωση της συντονίστριας του ΟΗΕ στην Ουκρανία Οσνάτ Λουμπράνι αναχωρεί για το νότιο τμήμα της χώρας προκειμένου να προετοιμάσει μια προσπάθεια απομάκρυνσης ανθρώπων από την πόλη της Μαριούπολης, που ελέγχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις ρωσικές δυνάμεις. “Πηγαίνω στη Ζαπορίζια για να προετοιμάσω, ευελπιστώ, την απομάκρυνση από τη Μαριούπολη”.
Το ουκρανικό δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης προειδοποιεί για εμφάνιση χολέρας στην πόλη ως αποτέλεσμα των σφοδρών μαχών, του πολυήμερου βομβαρδισμού και του εγκλωβισμού. Περίπου 100.000 άνθρωποι που παραμένουν στη Μαριούπολη ενδέχεται να κινδυνεύουν να προσβληθούν από χολέρα ή δυσεντερία, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram, ο δήμαρχος Βαντίμ Μποτσένκο, τονίζοντας ότι «οι εισβολείς δεν είναι σε θέση να παράσχουν στον υπόλοιπο πληθυσμό τροφή, νερό και φάρμακα ή απλώς δεν ενδιαφέρονται». Ο δήμαρχος κατήγγειλε ότι οι συνθήκες διαβίωσης στη Μαριούπολη είναι πλέον μεσαιωνικές και «απαιτείται άμεση και πλήρης εκκένωση».
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους και κατέστρεψαν έξι αποθήκες όπλων και καυσίμων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν συνολικά 76 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου