Nick Ansell/PA via AP, file
Γράφει ο Μπάμπης Μιχάλης
Σε άγριο ξεμπρόστιασμα της υποκρισίας του ΔΝΤ προχώρησε, χθες, η Οxfam, για να σταματήσει να επιβάλλει την ακραία λιτότητα ως όρο για τα δάνειά της στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, αποκαλύπτοντας ότι το 87% των δανείων που το Ταμείο χορήγησε για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε αναπτυσσόμενες χώρες απαιτεί από αυτές μέτρα αυστηρής λιτότητας, αν και αυτές στερούνται ίσης πρόσβασης στα εμβόλια και είναι αντιμέτωπες με μια από τη χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις της ιστορίας.
Η ΜΚΟ αποκαλύπτει επίσης ότι:
■ Το ΔΝΤ συμφώνησε πέρυσι να δανείσει στην Κένυα 2,3 δισ. δολάρια, θέτοντας μεταξύ άλλων ως όρους το τριετές «πάγωμα» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και την αύξηση της φορολογίας σε τρόφιμα και υγραέριο μαγειρέματος. Ουδόλως συγκινήθηκε από το ότι πάνω από 23 εκατ. Κενυάτες βρίσκονται σήμερα -λόγω παρατεταμένης ξηρασίας- αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας και ότι τα μισά περίπου νοικοκυριά χώρας δανείζονται την τροφή τους ή αγοράζουν τρόφιμα με δανεικά.
■ Από 9 χώρες -μεταξύ των οποίων το Καμερούν, η Σενεγάλη και το Σουρινάμ-, το Ταμείο απαίτησε την εισαγωγή ΦΠΑ (ή την αύξηση των εισπράξεών του) σε βασικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα και τα ρούχα.
■ Από το Σουδάν, στο οποίο ο μισός σχεδόν πληθυσμός ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το ΔΝΤ απαίτησε την κατάργηση της επιδότησης στα καύσιμα, μέτρο το οποίο θα πλήξει και πάλι κατά κύριο λόγο τη φτωχολογιά. Η χώρα παραπαίει από το ψαλίδισμα της διεθνούς βοήθειας, την οικονομική κρίση και τις αυξανόμενες τιμές βασικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Πάνω από 14 εκατομμύρια Σουδανοί χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας και 9,8 εκατομμύρια είναι επισιτιστικά ανασφαλείς, καθώς εισάγει το 87% του σιταριού του από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
■ Δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ναμίμπια, κλήθηκαν από το ΔΝΤ να παγώσουν μισθούς και προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων. Κάτι που σημαίνει χαμηλότερη ποιότητα εκπαίδευσης και λιγότερους γιατρούς και νοσοκόμες σε χώρες που ήδη εμφανίζουν τεράστιες ελλείψεις. Οταν χτύπησε ο Covid-19 στη Ναμίμπια αντιστοιχούσαν λιγότεροι από 6 γιατροί ανά 10.000 κατοίκους.
Οι δυσβάσταχτοι αυτοί όροι είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι όσων το Ταμείο διαμηνύει στις πλούσιες χώρες, τις κυβερνήσεις των οποίων καλεί ενίοτε να μην υποκύψουν στη λιτότητα. Πρόκειται για καραμπινάτη διγλωσσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου